Una iniciativa per informar les treballadores de la campanya de la fruita sobre els seus drets laborals bàsics

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Temporers recollint fruita durant la campanya d'estiu. Font: Wikimedia Commons
Temporers recollint fruita durant la campanya d'estiu. Font: Wikimedia Commons
L’acció impulsada per Fruita amb Justícia Social i la cooperativa Col·lectivaT ofereix materials informatius en múltiples idiomes sobre drets laborals. Font: Unsplash (Llicència CC)
L’acció impulsada per Fruita amb Justícia Social i la cooperativa Col·lectivaT ofereix materials informatius en múltiples idiomes sobre drets laborals. Font: Unsplash (Llicència CC)
Temporers collint hortalisses. Font:  Paco Nieto (Pixabay)
Temporers collint hortalisses. Font: Paco Nieto (Pixabay)

Una iniciativa per informar les treballadores de la campanya de la fruita sobre els seus drets laborals bàsics

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’acció impulsada per Fruita amb Justícia Social i la cooperativa Col·lectivaT ofereix materials informatius en múltiples idiomes i assessorament a les treballadores temporeres.

Estiu rere estiu, unes 35.000 persones, la majoria d’origen migrant, s’instal·len a la plana de Lleida per treballar en la campanya de la fruita. Aquesta arribada massiva de treballadores temporeres suposa un canvi en el paisatge humà de la zona, una de les més despoblades de Catalunya, amb pobles en què s’arriba a duplicar la població.

“Sabem que això passa cada any, aleshores, com pot ser que no es prepari res i sovint aquestes persones quedin en una situació de vulnerabilitat i desemparament?”, es pregunta el Llibert Rexach, activista de Fruita amb Justícia Social.

El cert és que, durant aquesta època, milers de persones treballadores que venen a la plana de Lleida es topen amb un context feixuc, marcat per unes condicions laborals precàries, una situació de desprotecció social i múltiples vulneracions de drets.

“Arran de l’activisme que duem a terme des de fa anys i de la nostra tasca d’atenció directa a aquestes persones, sovint veiem que molts dels seus drets no es compleixen, no tant perquè no existeixen, sinó perquè no se’n facilita l’accés”, assegura Rexach, qui en responsabilitza l’Administració i assenyala que la patronal s’aprofita d’aquesta situació.

Una iniciativa per trencar barreres lingüístiques i prevenir vulneracions de drets

En efecte, habitualment, aquestes persones es topen amb tot un seguit de traves i dificultats per accedir a la informació que els permetria conèixer i exercir els seus drets. Un exemple d’aquestes barreres són les lingüístiques, que suposen un obstacle en aquest sentit.

Per fer front a aquesta problemàtica, Fruita amb Justícia Social, en col·laboració amb la cooperativa Col·lectivaT, ha posat en marxa una iniciativa innovadora que té com a objectiu ajudar a superar aquestes dificultats lingüístiques i garantir que les treballadores tinguin accés als seus drets laborals i recursos essencials, independentment del seu origen o idioma.

La iniciativa ofereix informació crítica sobre els drets laborals bàsics, incloent-hi qüestions referents als contractes laborals, els salaris, els horaris de treball i descans, la seguretat laboral o els drets sexuals i reproductius, entre altres.

Així, s’han enregistrat notes de veu en diverses llengües i s’han traduït materials informatius a onze idiomes, entre els quals hi ha l’àrab, el romanès, el bambara, el ful, el mandinkà i el wòlof, entre altres. Tots els materials traduïts i més informació es poden trobar i descarregar de franc des dels llocs web de Fruita amb Justícia Social i Col·lectivaT.

Tot plegat ha de servir perquè les persones que s’instal·len aquí per treballar en la campanya de la fruita i no dominen les llengües autòctones puguin entendre un contracte laboral o estiguin al cas dels seus drets fonamentals i laborals, i disposin d’eines per denunciar si s’estan incomplint.

“No té cap sentit que a persones que venen des de molt lluny, amb idiomes i orígens diversos, se’ls ofereixin contractes només en català, que no poden llegir ni entendre, i, per tant, no sàpiguen quines hores de descans tenen o quan cobraran a final de mes”, subratlla el Llibert Rexach, qui explica que des de l’entitat van tenir clar que calia revertir aquesta situació.

Garantir el dret al dret, l’objectiu de Fruita amb Justícia Social

Més enllà d’aquests materials, Fruita amb Justícia Social ofereix assessorament gratuït al col·lectiu de persones treballadores temporeres que tinguin qualsevol dubte respecte als seus drets, o vulguin denunciar alguna vulneració d’aquests, a través d’un número de telèfon que tenen habilitat per aquest motiu.

L’objectiu final de l’entitat és millorar la vida de les treballadores temporeres migrants que arriben per treballar en la campanya de la fruita i posar fi a les situacions d’explotació. “A nosaltres sempre ens agrada dir que la nostra acció s’enfoca a garantir el dret al dret, i ho fem de moltes maneres, que van des d’intentar que els serveis jurídics siguin més entenedors a garantir que les barreres lingüístiques no es tradueixen en vulneracions de drets”, expressa Rexach.

Per fer aquesta tasca, l’entitat treballa al voltant de tres eixos o perspectives: drets laborals, drets socials i antiracisme. Pel que fa a l’àmbit laboral, parlem de denunciar incompliments com els salaris per sota del que fixa el conveni, hores extres no pagades o no disposar de material necessari per treballar amb seguretat, entre molts altres.

Un dels temes que vol destacar l’activista de Fruita amb Justícia Social és el de l’allotjament. “És un dels incompliments més visibles, perquè veiem gent obligada a dormir al carrer; i cal recordar una vegada més que l’obligació de garantir l’allotjament és de l’ocupador; per tant, si veiem als mitjans aquestes imatges és perquè hi ha empreses i ocupadors que no garanteixen aquest dret.

Altres vulneracions a les quals s’exposen les treballadores tenen a veure amb les discriminacions d’origen racista, com no deixar entrar les persones als bars o cobrar un preu més alt que a les autòctones pel simple fet de ser negres. “Això, avui, està passant”, recalca Rexach. O també, en l’àmbit sanitari, que no es faciliti la possibilitat de fer una targeta sanitària i es dificulti així l’accés a la sanitat, deixant milers de persones desateses pel que fa a la salut durant llargs períodes de temps.

“Per tot plegat, des de Fruita amb Justícia Social empenyem per oferir un servei transversal que tingui la capacitat de garantir el dret al dret a persones que venen cada any i contribueixen a la nostra societat”, remata Rexach.

Afegeix un comentari nou