Àmbit de la notícia
Comunitari

Una nova campanya de la Fundació SER.GI visibilitza els impactes de les violències masclistes

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Una de les activitats de la campanya és l'exposició fotogràfica 'On habita el masclisme', en la qual es plasmen diferents situacions de violència.
    Una de les activitats de la campanya és l'exposició fotogràfica 'On habita el masclisme', en la qual es plasmen diferents situacions de violència.
  • L'objectiu de la campanya és denunciar i sensibilitzar contra la violència masclista i totes les situacions de maltractament contra la dona.
    L'objectiu de la campanya és denunciar i sensibilitzar contra la violència masclista i totes les situacions de maltractament contra la dona.
  • El concert solidari i de denúncia a la violència masclista estarà protagonitzat per les artistes: Mireia Vilalta, Namina i Nuri Thunder.
    El concert solidari i de denúncia a la violència masclista estarà protagonitzat per les artistes: Mireia Vilalta, Namina i Nuri Thunder.

Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la problemàtica de la violència masclista i recaptar fons pels seus projectes, la fundació presenta tres activitats principals per lluitar pels drets de les dones.

Fa més de cinc anys que la Fundació SER.GI acompanya dones i infants que han patit violència masclista, gràcies al projecte ‘Habitatge per a dones supervivents’, a través del qual proporcionen habitatges d’inclusió i l’ajuda de persones especialitzades en el desenvolupament de la recuperació de l’activitat social de les dones i l’atenció personal.

Actualment, acullen a tretze dones, algunes d’elles amb infants, en cinc pisos a Figueres, tres a Girona i cinc a Salt. L’objectiu principal és aconseguir que les usuàries construeixin i continuïn la seva vida de manera autònoma i independent, a través del suport en la reconstrucció social i personal, com destaquen des de la fundació.

Per donar suport al projecte i per denunciar, sensibilitzar i promoure accions de prevenció, la Fundació SER.GI engega una nova campanya contra la violència masclista formada per tres activitats: una exposició fotogràfica, una guia de recursos educatius per a l’alumnat de primària i secundària i un concert solidari.

La importància de la conscienciació en l’educació

“Volem fer un incís de sensibilització al món educatiu, gràcies a recursos pedagògics i materials de suport, perquè els equips docents puguin desenvolupar el tema del masclisme”, detalla Pere Serrat, tècnic de la Fundació SER.GI. La guia que presenten plasma coneixements i formació per comprendre la vulneració de drets que pateixen les dones pel simple fet de ser-ho i ajuda a descobrir les situacions de desprotecció que viuen les afectades, encara que existeixin mecanismes i protocols per combatre la violència.

“El professorat pot escollir visitar la nostra exposició per complementar les eines de la guia o fer ús dels recursos pel desenvolupament d’activitats a l’aula”, explica Serrat. La mostra ‘On habita el masclisme’, segona activitat de la campanya, està estretament relacionada amb la guia per a l’alumnat, ja que gràcies a la visita d’aquesta se’n poden perfilar els continguts.

Una mostra per transmetre la duresa de la realitat

L’exposició està formada per quinze fotografies en blanc i negre del fotògraf Joan Aureli Martí, les quals les acompanya una reflexió escrita per dones del món de la cultura, el periodisme i la literatura de les comarques gironines, àrea de treball de la fundació.

L’objectiu de la mostra és reflexionar i posar sobre la taula diferents factors estructurals, culturals, socials i econòmics “que promouen la violència masclista i d’altres tipus de violències contra les dones”, segons expliquen des de la fundació. Les fotografies són un mirall de diferents situacions de violència masclista, des de l’estructural, causada pel sistema social patriarcalitzat, fins a la física.

Mostren contextos i circumstàncies de maltractament, des de la inseguretat, la cosificació de la imatge femenina, cures i tasques domèstiques, sostre de vidre… A més, Joan Aureli Martí també ha plasmat el procés d’empoderament de les dones i l’esforç i la lluita per superar aquestes violències.

Segons remarquen des de la Fundació SER.Gi, “les instantànies han estat preses expressament per a la mostra i han comptat amb la participació de dones sensibilitzades i mobilitzades en diferents col·lectius que lluiten contra la violència masclista”.

És una exposició itinerant que, durant tot el 2023, arribarà a diferents poblacions de les comarques gironines on la fundació té vincle i hi desenvolupa algun servei, com són Salt, Lloret de Mar, La Bisbal de l’Empordà, Santa Coloma de Farners, Vilassar de Mar i Figueres. Fins al 27 de novembre es podrà visitar al claustre del Centre Cultural de La Mercè de Girona.

Un concert solidari per a recaptar fons per a ‘Dones supervivents’

La tercera activitat de la campanya és el concert de denúncia a la violència masclista, els fons recaptats del qual es destinaran íntegrament al projecte ‘Habitatge per a dones supervivents’. Se celebrarà el dijous 24 de novembre l’Auditori del Centre Cultural de La Mercè de Girona, i forma part dels actes que s’organitzen a la ciutat pel 25N, el dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

Actuaran tres artistes, “hem volgut escollir només dones, que tinguessin una mica de connexió amb el territori i que siguin properes”, explica Pere Serrat. Són: Mireia Vilalta, cantant i guitarrista que fusiona rock i blues; Namina, artista multidisciplinària que ha fusionat el blues, la música brasilera, el folk i el jazz en el seu últim treball, ‘Un udol’; i Nuri Thunder, artista força reconeguda del panorama musical gironí, que actuarà acompanyada de Nuri Madí (percussió) i Ernest Salva (guitarra).

“Busquem poder tenir més pisos i recursos per ampliar les usuàries i ajudar més dones, ja que, malauradament, tenim persones en espera”, exposa el tècnic de la Fundació SER.Gi. Des de l’organització continuen l’acompanyament i l’ajut social amb l’esperança de defensar els drets de les dones i contribuir a la reconstrucció de la seva vida i inserció a la societat, després de l’estada en els recursos especialitzats de la fundació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari