Vania Arana: "No pots dir que formes part de Las Kellys perquè t'acomiaden immediatament"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Vania Arana ha participat recentment en la darrera edició de ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’. Font: Carlos Faneca
Vania Arana ha participat recentment en la darrera edició de ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’. Font: Carlos Faneca
Recentment, Arana ha participat en la darrera edició de 'Ciutats Defensores dels Drets Humans'. Font: Carlos Faneca
Arana identifica l'externalització com el que engloba tot el malestar del col·lectiu. Font: Carlos Faneca
 Font: Las Kellys BCN
Las Kellys han proposat eines per millorar els seus drets laborals com la Central de Reserves. Font: Las Kellys BCN

Vania Arana: "No pots dir que formes part de Las Kellys perquè t'acomiaden immediatament"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La portaveu de la branca barcelonina del sindicat de cambreres de pis ens parla de la pèrdua de drets laborals, les conseqüències de l'externalització i els problemes de salut que pateixen moltes de les treballadores.

"L'externalització és el que engloba tot el malestar que hi ha dins del sector de les cambreres de pis". D'aquesta manera resumeix la situació laboral del sector de la neteja la Vania Arana, portaveu de Las Kellys Barcelona, que fa anys que denuncien, juntament amb les seves companyes del sindicat, la pèrdua de drets laborals que es va intensificar arran de la reforma laboral del 2012.

Des del sindicat s'han impulsat diverses eines per tractar de canviar la visió mercantilista que encara es té de les persones treballadores, i en concret de les cambreres de pis, un col·lectiu, a més, que s'ha vist greument afectat per la pandèmia. Una d'aquestes eines és la Central de Reserves, que permet a les persones viatgeres reservar les seves habitacions directament a través de Las Kellys en hotels en què tinguin presència i puguin assegurar que es respecten els drets de les persones treballadores.

D'altra banda, el sindicat va proposar la creació d'un Segell de Treball Just i de Qualitat, que va ser aprovat pel Parlament de Catalunya, però que encara continua sense desenvolupar-se ni implementar-se. Parlem amb Arana sobre Las Kellys, les conseqüències de l'externalització de la feina de les cambreres de pis, les afectacions en la salut d'aquesta feina i del que suposa per a ella el sindicat.

Recentment, Arana ha participat en la darrera edició de 'Ciutats Defensores dels Drets Humans', un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, i en el qual van participar diverses persones defensores dels Drets Humans d'arreu del món, com l'activista ghanès, Mike Anane.

Afegeix un comentari nou