Visibilitzar les persones amb discapacitat intel·lectual a través de l’esport

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Fa disset any que se celebren aquestes jornades esportives, amb l'objectiu de visibilitzar la diversitat. Font: APASA Montsià
Fa disset any que se celebren aquestes jornades esportives, amb l'objectiu de visibilitzar la diversitat. Font: APASA Montsià
Les activitats programades cobreixen un ampli ventall d'esports:  futbol, bàsquet, atletisme, handbol, pilates, rem, entrenament funcional... Font: APASA Montsià
Les activitats programades cobreixen un ampli ventall d'esports: futbol, bàsquet, atletisme, handbol, pilates, rem, entrenament funcional... Font: APASA Montsià
A les Jornades Esportives hi participen vint-i-cinc col·laboradors que ofereixen suport i contribueixen amb l’entitat. Font: Llicència CC Pixabay
A les Jornades Esportives hi participen vint-i-cinc col·laboradors que ofereixen suport i contribueixen amb l’entitat. Font: Llicència CC Pixabay

Visibilitzar les persones amb discapacitat intel·lectual a través de l’esport

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Arriba la dissetena edició de les Jornades Esportives d’APASA, del 9 al 13 de maig, plenes d’activitats i tallers per a les usuàries.

Il·lusió, alegria i motivació són els tres adjectius que defineixen les sensacions de l’equip professional i les usuàries de lAssociació de Famílies de Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (APASA), a les portes de la celebració de la dissetena edició de les Jornades Esportives APASA. Hi participaran un total de cent seixanta usuàries i es realitzaran del 9 al 13 de maig a Amposta i Santa Bàrbara.

"L’objectiu és que tothom pugui viure experiències esportives. Són vivències que, per elles, són més extraordinàries, i veure com les gaudeixen és molt gratificant", explica Montse Cervellera, responsable del projecte. Des d’APASA, volen que tothom visqui l’esport i que les usuàries coneguin diferents pràctiques esportives, sortint de la zona de confort. "Quan els veus en un entorn que no és el seu habitual, i que són capaços de fer certes coses, gratifica molt", afegeix Cervellera.

Una programació esportiva completa

Enguany, els tallers i les activitats es duran a terme, majoritàriament, a les instal·lacions esportives municipals d’Amposta i Santa Bàrbara, en un context de represa de la normalitat, tal com se celebraven abans de la Covid. El Parc Municipal, proper a la seu de l’entitat, acollirà les activitats a l’aire lliure, i diferents espais propis d’APASA també s’utilitzaran per a alguns tallers adaptats.

Les Jornades Esportives acullen un ampli ventall d’esports diferents: des de futbol, bàsquet, atletisme i handbol fins a pilates, rem, entrenament funcional… al llarg dels anys, el programa ha evolucionat i s’han inclòs activitats. Des de l’entitat expliquen que és una setmana molt especial.

Durant aquests dies hi participaran vint-i-cinc col·laboradors que ofereixen suport i contribueixen amb l’entitat, des d’administracions, entitats esportives, professionals de l’esport i de l’art corporal, entre altres. S’inclourà la visualització de sessions gravades per aquests, amb l’objectiu que les usuàries gaudeixin d’experiències diverses en l’àmbit esportiu.

Com a novetat d’aquesta edició, amb el propòsit de contribuir a la visibilització de la diversitat, l’equip d’APASA ha posat en marxa un concurs a les xarxes socials, el qual consisteix a penjar fotografies de les participants fent algun taller o activitat esportiva. La més creativa i original rebrà un premi.

La missió principal de les jornades: la visibilitat

Una de les principals tasques de l’associació és donar visibilitat a la diversitat per aconseguir que la societat sigui més sensible a les persones amb capacitats diferents.

En el marc de visibilitzar a les persones amb discapacitat intel·lectual amb un missatge social i reivindicatiu, per facilitar la seva integració, APASA treballa amb l’IES d’educació secundària Les Planes de Santa Bàrbara, per tal de sensibilitzar l’alumnat i treballar per una societat més igualitària. És una de les tasques principals de l’associació.

A més, cal destacar la participació de l’IES Montsià a les jornades, ja que seixanta alumnes del Cicle Mitjà d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència desenvolupen les seves primeres pràctiques laborals a APASA. Per últim, un any més, les Jornades Esportives col·laboren amb el Projecte Emma, dedicat a la recaptació de fons per la investigació del càncer de mama. Les esportistes rebran un clauer solidari.

Crear comunitat

Les jornades tenen lloc el tercer trimestre del curs escolar, època en la qual, des de l’associació, les introdueixen a través de sessions de psicomotricitat o en activitats per a practicar els diferents esports. A més, són les usuàries qui dissenyen el cartell i es crea una samarreta. “És una manera de situar temporalment que ja estan aquí les jornades”, afirma Montse Cervellera.

Cal destacar que un dels serveis d’APASA és el Club Esportiu l’Àngel, federat i inscrit a la Secretaria General d’Esport i Activitat Física. Participen en competicions de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL).

Afegeix un comentari nou