"Volem enfortir les relacions existents entre els escoltes i guies dels Països Catalans i aprofundir en els aspectes que ens són comuns"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
Firma dels estatuts de la F4VEG
Firma dels estatuts de la F4VEG
Tramuntanada, trobada de caps 2015
Tramuntanada, trobada de caps 2015
PIOCAM 2014
PIOCAM 2014
Fulards
Fulards
Sa Travessa
Sa Travessa
Entrega Premi ADAC a la Normalització lingüística i cultural
Entrega Premi ADAC a la Normalització lingüística i cultural

"Volem enfortir les relacions existents entre els escoltes i guies dels Països Catalans i aprofundir en els aspectes que ens són comuns"

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Martí Puig, membre de la Federació 4vents Escoltisme i Guiatge (F4VEG), ens explica quins són els objectius i els projectes principals de la federació que agrupa escoltes i guies de les Illes Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana.

Què és la Federació Projecte 4vents Escoltisme i Guiatge (F4VEG)?

La Federació Projecte 4vents Escoltisme i Guiatge (F4VEG) és l’entitat que té com a principal funció gestionar el Projecte 4vents, que va néixer l’any 1994 per reforçar les relacions entre entitats d’escoltisme i guiatge dels territoris de parla catalana.

Concretament quines entitats hi formen part? I amb quants membres compta?

La F4VEG està formada per tres entitats: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca (MEGM) i Escoltes i Guies de Mallorca (EGM). També formen part d’aquesta federació, com a entitats col·laboradores, les altres entitats que participen del Projecte 4vents: els Escoltes de Menorca (EM), la Federació d’Escoltisme Valencià (FEV) i els Escoltes i Guies de l'Alguer (EGA).

En total el projecte està format per 6 entitats escoltes d’arreu dels Països Catalans, les quals inclouen uns 250 agrupaments i aproximadament 20.000 infants i joves.

Quins objectius planteja la F4VEG?

L’objectiu principal de la Federació 4vents és la d’enfortir les relacions existents i d’aprofundir en els aspectes que ens són comuns als escoltes i guies dels Països Catalans. D’aquesta manera, volem potenciar el treball que fa cada una de les associacions en el seu territori, buscant sinergies i reforçant aquelles característiques culturals, lingüístiques i metodològiques que compartim i que poden conferir més qualitat a les actuacions de cadascuna de nosaltres.

Els objectius que es planteja la F4VEG inclouen fomentar el treball en xarxa entre les entitats que en formen part i promoure espais de trobada entre infants i joves per tal de generar un intercanvi, un coneixement de les diferents realitats i reforçar la unitat de l’escoltisme en els territoris de parla catalana.

Quins projectes o accions dueu a terme?

Alguns exemples dels principals projectes que durem a terme són el de fomentar l'intercanvi dels membres de les associacions de la federació a través del projecte Rebombori, i organitzar trobades de caps (monitors) i de branques (grups d’edat dels infants i joves), potenciar l’intercanvi de recursos i formacions entre entitats, i establir programes de col·laboració recíprocs.

L'any passat us van atorgar el premi a la Normalització Lingüística i Cultural de l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC), quines iniciatives realitzeu en aquest camp?

Fruit d’una votació popular, el Projecte 4vents va ser l’entitat guanyadora de la trentena edició dels Premis a la Normalització Lingüística i Cultural, que atorga l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC) de Girona com a reconeixement a persones i entitats que es distingeixen per la defensa i difusió de la llengua i cultura catalanes.

Considerem que segueix sent imprescindible continuar enfortint els lligams entre els escoltes i les guies dels territoris de parla catalana. Per això apostem per fomentar la mobilitat, el coneixement dels cinc territoris, l’enriquiment cultural i la implicació social dels escoltes, tot potenciant l’elaboració de projectes innovadors en el marc del projecte Rebombori, que té per objectiu promoure l'intercanvi i la realització de projectes conjunts entre caps, unitats i agrupaments del País Valencià, Catalunya, Alguer, Mallorca i Menorca.

Quines són les grans fites que us plategeu per als propers anys?

Per un costat, a nivell de F4VEG, ens plantegem créixer amb el nombre d’entitats que formen part de la federació i del projecte, arribant a aconseguir que la majoria d’entitats del territori amb les quals es comparteixen valors lingüístics, socials i culturals passin a formar part del projecte de col·laboració.

Per altre costat, i a un nivell més pràctic, podríem dir que volem seguir treballant per tal de fomentar el coneixement entre les entitats a través d’intercanvis, trobades… El repte més gran que tenim ara entre mans és el de dur a terme la segona edició del PIOCAM, una trobada internacional de Pioners i Caravel·les (joves de 14 a 17 anys). Està previst que aquesta trobada es dugui a terme a Mallorca l’estiu 2018.

Afegeix un comentari nou