Xenofeminisme, tecnologia emancipadora

Colectic
Una noia escolta música mentre camina per una carretera. Font: Foundry Co (Pixabay)
Una noia escolta música mentre camina per una carretera. Font: Foundry Co (Pixabay)

Xenofeminisme, tecnologia emancipadora

Colectic

Resum: 

Aquest corrent aposta per l'alienació al poder d'una tecnologia feminista que deixi de banda el concepte sacralitzat d'allò que és natural.

El concepte feminisme té l'origen en els tractats mèdics que atribuïen a les persones afectades per la tuberculosi trets "feminitzats". Alejandro Dumas va utilitzar el concepte al llibre 'La mujer-hombre' per burlar-se d'aquells que donaven suport a la igualtat de gènere, i les sufragistes se'l van reapropiar. Des de llavors, altres conceptes com l'abolicionisme, l'anarquisme, la interseccionalitat, l'ecologisme i la diversitat de gènere i sexual l'han redefinit i capilaritzat.

La tecnologia, tant present en la nostra societat, no queda al marge dels feminismes, i amb aquests dos conceptes treballen entitats com DonesTech o FemDevs.

D'on ve el xenofeminisme?

Neix el 2015 amb el manifest del col·lectiu Laboria Cuboniks i es consolida amb el llibre 'Xenofeminismo: tecnologías de género y políticas de reproducción', de Helen Hester, publicat el 2018.

El manifest, en 5 punts

  • Alienació: totes estem alienades i hem d'alienar-nos encara més per construir la llibertat.
  • Ús estratègic de les tecnologies: redissenyar el món mitjançant una innovació tecnocientífica, que s'entrellaci amb el pensament i que combati la desigualtat de gènere, en la qual dones, queers i dissidents de gènere hi tinguin un rol principal.
  • Racionalisme: extreure la raó i la ciència de les mans del patriarcat.
  • Universalisme: un concepte universal no absolut i interseccional que es defensi dels sistemes de poder emsamblat a partir de les necessitats de cada persona.
  • Tombar el santuari de la natura: allò que és natural o que es dona des del naixement no és la llibertat i, per tant, es posicionen en pro d'allò modificable: "Qualsevol que s'hagi considerat 'no natural' sota les normes biològiques regnants, qualsevol que hagi experimentat injustícies en nom de l'ordre natural, comprendrà que la glorificació d'allò 'natural' no té res a oferir-nos a lxs queer i trans, a les persones amb diversitat funcional o a aquelles que han patit discriminació per l'embaràs o les tasques lligades a la criança".
  • Abolició del gènere: la proliferació de sexes en una societat on els patrons de gènere no s'utilitzin per construir un poder asimètric. De fet, defensen l'abolició de races i l'abolició de classes, la forma d'opressió "transparent" del capitalisme.
  • Codi obert: una arquitectura mutable que estigui disponible a modificacions perpetues.

El Del-Em, un paradigma

Hester presenta aquest dispositiu creat per les feministes dels EUA de la segona onada com un paradigma d'aquest corrent. L'artefacte permetia l'extracció de la menstruació i el conseqüent avortament sense la necessitat d'un equip mèdic. D'aquesta manera, les necessitats diverses dominen els dictats biològics.

El ciberfeminisme i les cyborgs

No podem tancar el capítol sobre xenofeminisme sense parlar de ciberfeminisme, una de les fonts de les quals beu. Donna Haraway plantejava als 80 l'artifici del gènere i imaginava un futur feminista amb una cyborg com a líder mundial. La filòsofa Sadie Plant va qualificar el moviment d'una aliança dels béns contra els seus amos entre dones i màquines. Diversos col·lectius s'han inscrit en aquest moviment al llarg del temps, com és el cas de VNS Matrix: "Som el virus del nou desordre mundial".

Afegeix un comentari nou