10 activitats culturals imperdibles per preparar l’arribada del fred

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Escena de la pel·lícula Supa Modo Font: El Wallay!
Escena de la pel·lícula Supa Modo Font: El Wallay!
Detall del pessebre d'enguany de l'Associació Pessebrista de Tarragona. Font: Associació Pessebristes de Tarragona
Detall del pessebre d'enguany de l'Associació Pessebrista de Tarragona. Font: Associació Pessebristes de Tarragona
Les inscripcions per participar en la catorzena edició del Màgicus estan obertes fins al 20 de setembre, i poden participar joves d'entre 14 i 25 anys. Font: Montse Giralt
Les inscripcions per participar en la catorzena edició del Màgicus estan obertes fins al 20 de setembre, i poden participar joves d'entre 14 i 25 anys. Font: Montse Giralt

10 activitats culturals imperdibles per preparar l’arribada del fred

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

El mes de novembre aterra carregat de propostes per a tots els públics, per gaudir de màgia, música, arts escèniques, tradició i cinema arreu de Catalunya.

L’agenda cultural sempre és plena d’un ampli ventall de possibilitats per sortir de casa i viure noves experiències. A través de diferents activitats, s’obre la porta a descobrir nous espectacles, artistes, films i tradicions que diversos indrets de Catalunya ofereixen al llarg del mes de novembre, amb varietat per a tots els públics i tots els gustos.

Des d’exposicions de conflictes internacionals, passant per cinema africà, concerts de fado o guitarra portuguesa, un festival de màgia jove i fins a una celebració amb la ratafia com a protagonista, són alguns dels exemples de les propostes que es podran trobar. A continuació, us expliquem les 10 activitats culturals imperdibles d’aquest novembre.

El primer dijous del mes s’estrena la primera edició d’aquest cicle de vetllades foto-musicals, amb la temàtica principal de la identitat de gènere. L’impulsa l’associació Las Produ i se celebra a les instal·lacions de Centre Cultural Albareda de Barcelona, de 19 a 21 h. L’assistència és gratuïta, però és necessari inscriure’s.

Els esdeveniments principals de la jornada són l’actuació musical de Fernanda Alemán i l’exposició fotogràfica Les Insouciants (“Els Temeraris”), de Lydia Metral, la qual tracta el sentiment de no encaixar a la societat que joves adults han experimentat. L’amor propi i l'autoacceptació són el fil conductor de la mostra.

Amb l’objectiu de canviar la perspectiva que té la societat occidental sobre el continent africà i obrir mirades, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Associació Cinemàfriques, impulsen aquest festival de cinema social a més d'una desena de poblacions del territori.

Durant el mes de novembre, hi ha projeccions a La Bisbal de l’Empordà, Torelló, Montcada i Reixac, Banyoles i Vilanova i la Geltrú dels diferents films que protagonitzen aquesta segona edició del FICAC. Enguany, hi ha quatre eixos que defineixen les pel·lícules que presenten: migracions, colonialisme, feminisme i emergència climàtica.

La Fundació Orfeó Lleidatà organitza el tradicional festival, que enguany ha aplegat artistes de Portugal, Veneçuela i les Illes Canàries. El divendres 3 de novembre es podrà gaudir de l’espectacle ‘Jose, o farol da verdade’ a la Teca Teatre de Cambrils, a les 20.30 h. L’obra és un tribut a José Saramago, Nobel de Literatura. Les entrades tenen un preu de deu euros.

El dissabte 4 de novembre, se celebra la cloenda del festival a l’Espai Orfeó de Lleida, amb la mateixa actuació, a les 22 h. Les entrades també tenen un cost de deu euros. A més, s’oferiran tasts de gastronomia portuguesa de la mà de BO de Shalom, un espai de la Fundació Illersis.

El conjunt basc Oreka Reed Quinte i la formació de jazz Origen 69 són els protagonistes dels dos últims concerts del Cicle de Música Ciutat d’Amposta d’enguany, el qual és impulsat per la Unió Filharmònica d’Amposta. Les actuacions seran al mateix auditori de l’entitat i el preu de cada concert és de deu euros per les sòcies i dotze per les persones que no ho són.

El dissabte 4 de novembre, serà el torn del grup basc, el qual presenta una actuació que combina la música i la narració, en una atmosfera d’innovació de la música clàssica. El dissabte 25 de novembre, Origen 69 omplirà l’auditori de melodies de swing, blues i ritmes llatins, gràcies al seu repertori de temes originals.

La relació entre les empreses financeres tradicionals i la militarització de països i fronteres és el que pretén denunciar l’exposició, a més de proposar solucions per contribuir a la construcció d’un món més just, destacant el valor les finances ètiques. SETEM Catalunya i Ruido Photo són les encarregades de donar vida a la mostra.

En el marc de la campanya ‘Tardor Solidària’ de la Fundació Solidaritat Universitat de Barcelona, es podrà visitar l’exposició de manera gratuïta a dos espais: a la Facultat de Geografia i Història, fins al 8 de novembre, i a la Facultat d’Economia i Empresa, fins al 17 de novembre.

La Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners obre, un any més, la temporada de degustació d’aquesta tradicional beguda catalana. Al llarg del cap de setmana, s’organitzen activitats i tallers, tertúlies, visites guiades, concerts, exposicions, demostracions d’elaboracions de productes artesans i un ampli ventall de propostes que giren al voltant de la ratafia.

Són els carrers de la població selvatana els que acullen la Festa de la Ratafia i l’assistència és gratuïta. A més, se celebra el Concurs de Ratafies Catalanes Casolanes, la guanyadora del qual es descobrirà durant la festa.

Amb més de vint anys de trajectòria i gràcies a la col·laboració de més d’un centenar d’entitats del barri, el segon cap de setmana de novembre se celebra una nova edició del Festival de Cultura Raval(s). És organitzat per la Fundació Tot Raval, la cooperativa Colectic i el Centre d'Art Santa Mònica.

La programació és extensa i variada, i busca promoure la participació veïnal a través de l’art i la cultura. Es podrà gaudir d’activitats i tallers emmarcats en diferents temàtiques, com el feminisme, la diversitat cultural, la cultura popular, les arts escèniques i la comunitat, entre altres. La participació és oberta a tothom i de lliure accés.

Amb el propòsit de comparar la igualtat de gènere, el treball digne i el creixement econòmic de Colòmbia i Catalunya, s’organitza l’exposició, que es podrà visitar de manera gratuïta a la Biblioteca Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet fins al diumenge 19 de novembre. Ha estat organitzada per la Fundació Pau i Solidaritat de Comissions Obreres de Catalunya.

Els dos vessants que tracta la mostra són Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’activitat s’emmarca en les Jornades per la Pau i la Cooperació del municipi.

  • XIX Biennal del Pessebre Català (del 24 de novembre al 14 de gener)

El Nadal 2023 se celebren els vuit-cents anys del primer pessebre de la història, el qual data del 1223 i s’ubica a la ciutat italiana de Greccio, on Francesc d’Assís va dibuixar el naixement de Jesús. Per tant, la celebració del Biennal del Pessebre Català d’enguany és ben especial. Al llarg de tres mesos se celebraran diferents activitats, commemoracions i homenatges a aquesta tradició.

Les instal·lacions del Reial Cercle Artístic de Barcelona acolliran una exposició de diorames de diferents entitats pessebristes de Catalunya i internacionals. És la Federació Catalana de Pessebristes, amb la col·laboració d’associacions pessebristes de Barcelona i altres institucions les encarregades d’organitzar aquesta gran celebració.

Lluïsos de Gràcia presenta una nova edició del Festival de Màgia Jove de Catalunya, el qual té com a objectiu visibilitzar i fomentar aquesta art escènica entre les magues joves i professionals. Al llarg del cap de setmana se celebren els concursos i espectacles ‘Màgia d’escena’ i ‘Màgia de prop’, i la gran gala de màgia.

També s’hi podran trobar tallers per a infants i se celebra la classe magistral, oberta a totes les persones que vulguin aprendre sobre màgia. Totes les activitats les acullen les instal·lacions de l’entitat.

Afegeix un comentari nou