10 activitats de cultura popular de La Mercè que no et pots perdre

LaviniaNext
Autor/a: 
Laura Gómez Charines
L'Àliga és la màxima representant del bestiari festiu de la ciutat de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
L'Àliga és la màxima representant del bestiari festiu de la ciutat de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
Les colles castelleres es reuneixen per actuar a la plaça Sant Jaume. Font: Ajuntament de Barcelona
Les colles castelleres es reuneixen per actuar a la plaça Sant Jaume. Font: Ajuntament de Barcelona
La cloenda de la Festa Major és el Piromusical a les Fonts de Montjuïc. Font: Ajuntament de Barcelona
La cloenda de la Festa Major és el Piromusical a les Fonts de Montjuïc. Font: Ajuntament de Barcelona

10 activitats de cultura popular de La Mercè que no et pots perdre

Autor/a: 
Laura Gómez Charines
LaviniaNext

Resum: 

La celebració de Festa Major de la ciutat de Barcelona, omple els carrers, parcs i places de música, tradició, art i molta festa del 23 al 26 de setembre.

Després de dos anys de limitacions i restriccions, tots els barcelonins i barcelonines podran retre homenatge a la patrona de la seva ciutat, la Verge de la Mercè, gaudint dels espectacles que faran de tots els racons de Barcelona escenaris plens d’art, talent i innovació.

La ciutat convidada serà per primer cop italiana: Roma; una ciutat mediterrània, bressol de les arts, amb la qual ens uneixen forts lligams. Companyies de teatre, de dansa i de titelles, així com cantants i especialistes en pirotècnia d’aquesta ciutat, engrossiran l’oferta cultural de la Festa Major de Barcelona. El tret de sortida amb el pregó inaugural el donarà la Carla Simón, la jove cineasta que ha obtingut gran reconeixement internacional amb les seves pel·lícules on universalitza la vida quotidiana amb una mirada feminista i gran sensibilitat.

Dansa, música, circ, cinema i tot un seguit d’activitats faran de la Festa Major una gran excusa per viure amb intensitat la cultura. Escollim deu dels actes de cultura popular i tradicional perquè aprofitis al màxim aquest cap de setmana de festa a la capital catalana.

Mentre a la plaça Sant Jaume es llegeix el pregó i les autoritats donen sortida a l’inici de la Festa Major de la ciutat, dins del Palau de la Virreina tots els elements del Seguici Popular es comencen a preparar darrere de les portes. Un cop que s’obrin, els Gegants de la Ciutat, de Santa Maria del Mar i del Pi, així com la resta de figures de l’imaginari festiu barceloní sortiran a la Rambla amb els trabucaires i al ritme de la melodia del 'Toc d’Inici', interpretada pels Ministrers del Camí Ral.

El Seguici recorrerà la Rambla, el carrer Ferran, el carrer de l’Ensenyança i continuarà per la Plaça Sant Miquel, fins a arribar a la Plaça Sant Jaume, on es coloraran en rotllana encercant la plaça. En acabat, cada element pujarà individualment a l’escenari engalanat per representar el seu ball, amb música i coreografia pròpies. En acabar, els Ministrers interpreten l’última melodia de l’acte: el 'Toc Final'.

Els campaners i campaneres del Pi tenen una cita el dissabte 24 a les 12 de migdia per repicar les campanes de la Basílica de la Mercè i contagiar l’alegria de la Festa Major. A la plaça, la ciutadania podrà gaudir de sentir el repic de les campanes el dia més especial de l’any.

El toc de les campanes serveix per anunciar tant festes tradicionals i grans esdeveniments com celebracions religioses, i, fins i tot, anunciar incendis o catàstrofes. Però a Catalunya, les campanes i els seus tocs han estat declarats com a Elements Festius Patrimonials d’Interès Nacional i formen part del paisatge sonor de la festa.

L'Esbart Català de Dansaires, entitat dedicada a la investigació, compilació, conservació i divulgació de la dansa i els costums tradicionals catalans, convida per la Festa Major sis balls tradicionals d’arreu de Catalunya i un de barceloní, el Ball de Teixidores de Sant Andreu, per celebrar que porten 30 anys fent exhibicions any rere any dels diversos balls arrelats al país.

La música anirà a càrrec de la Cobla Sabadell i la ciutadania podrà gaudir de dos actes, el primer serà el dissabte 24 a les 11 h a l’avinguda de la Catedral i, el segon, a les 17 h a la plaça de Sant Jaume, on a les 18.30 h es ballarà el Galop de la Mercè, moment culminant de l'esdeveniment que aquest any ret homenatge al seu compositor, en Jesús Ventura, que va morir fa uns mesos.

Una de les cites més destacades al calendari d’enguany de les colles castelleres són aquestes festes de La Mercè, ja que se celebraran dues diades seguides: el dissabte 24 i el diumenge 25.

La tradició diu que el dia de La Mercè les colles castelleres locals es reuneixen per actuar plegades a la plaça Sant Jaume, lloc amb una tradició castellera de gairebé un segle. Aquest espai ha vist néixer i créixer totes les agrupacions castelleres de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, els de Poble-sec, la colla Jove de Barcelona, els Castellers de Sarrià i els de l’Esquerra de l’Eixample.

El diumenge 25 la plaça de Sant Jaume tornarà a bullir durant la jornada dedicada a les colles convidades de fora de la ciutat: els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, tot i que tampoc faltaran els Castellers de Barcelona, amfitrions de la festa.

La força, l’equilibri, el valor i el seny necessaris per a fer castells de primer nivell s’uneixen amb el so de les gralles i els tabals. Sens dubte, una de les mostres més vibrants de la cultura catalana que es pot viure a la celebració de la Festa Major.

Companyies locals i talents internacionals dedicats a les arts de carrer mostren les creacions més noves en l'espai públic de la ciutat per fer de Barcelona un gran escenari festiu. A l'espai Til·lers del Parc de la Ciutadella, Stopgap Dance Company, del Regne Unit, crea el dissabte 24, a les 17.45 h un món inclusiu on la diversitat sigui un estímul i on ningú estigui limitat per prejudicis socials.

L’espectacle, titulat 'Frock' compta amb sis intèrprets de dansa contemporània que es mouen de forma mecànica al ritme de l’art rock de Hanna Miller vestits, ells, amb roba de dona, i elles, amb camisa i corbata.

Els seus artistes, ballarins i ballarines, amb discapacitat o sense, creen, col·laboren i es mouen junts en una experiència que clama contra les desigualtats en la dansa i en tots els aspectes de la vida.

El tarannà de la ciutat i de la seva Festa Major es mesura també per la seva iniciativa solidària. El 25 de setembre al parc de l’Aqüeducte, al barri Ciutat Meridiana, tindrà lloc l’espectacle 'Riure sense fronteres', organitzat per tot de companyies i artistes vinculades amb Pallassos sense fronteres, on es presentarà alguna de les destinacions on aquesta ONG ha dut a terme recentment la seva tasca humanitària: Ucraïna, Colòmbia, Zimbàbue, Burkina Faso, Líban i Síria.

Durant tota la jornada la ciutadania podrà gaudir d’activitats de circ i clown pensades per a tots els membres de la família; concerts musicals amb grups de renom com Xiula, Balkan Paradise Orchestra i Barcelona Jazz Orchestra; així com tallers de circ a càrrec de l’escola Quina Gràcia, per posar a prova l’habilitat dels més menuts.

A l’avinguda de la Catedral el diumenge 25 es podrà fruir de tot un clàssic de la Festa major. I és que fa 72 anys que la Federació de colles Sardanistes de Barcelona organitza un concurs on el col·lectiu competeix al so del flabiol i la tenora per demostrar quin és mereixedor del guardó: una reproducció de l’Àliga. Les colles afortunades que guanyen dos anys seguits o tres alterns, reben el premi més desitjat: una miniatures dels Gegants de la Ciutat.

Amb un recorregut de més de set dècades, la competició posa a prova als ballarins i a les ballarines que dansen de forma harmònica i conjuntada amb els compassos que interpretarà la cobla La Mil·lenària de Perpinyà. Les danses que s’interpreten són veritables filigranes només aptes per a grups que fa anys que assagen.

La Mercè més esportiva arriba aquest any amb la celebració d’una jornada inclusiva per conèixer i promoure la pràctica de l’esport adaptat i inclusiu, i de les diferents modalitats esportives que poden practicar les persones amb discapacitat.

Enguany serà la novena edició d’aquest esdeveniment -que tindrà lloc a les 10 h del diumenge 25 al primer tram del Passeig de Gràcia- que compta amb diferents activitats esportives adaptades, dissenyades per ampliar la participació d’infants, joves i famílies. Totes les activitats tindran un caràcter inclusiu, per tal que puguin participar persones amb discapacitat i sense.

A més de les activitats esportives, a l’espai es trobaran taulells informatius amb les entitats que hi participen, així com dels serveis i projectes que es desenvolupen a la ciutat.

La Festa Major és el moment ideal per la gran trobada de la Barcelona Associativa. L'avinguda de la Catedral es convertirà, durant els tres dies, en l’espai compartit per entitats i associacions de la ciutat amb l’objectiu de donar a conèixer la feina diària dels més de dos mil voluntaris que treballen per aconseguir una Barcelona més justa, humana, sostenible i democràtica.

Una festa comunitària, reivindicativa i diversa que inclourà més de vuitanta activitats associatives, amb un programa dissenyat pel gaudi de les famílies amb espectacles, jocs, tallers, teatre, arts plàstiques, música en viu i exposicions, a més d’una ràdio comunitària en directe des de sis equipaments diferents de la ciutat.

  • El cel en flames

Un dels atractius més populars de la Festa Major són els espectacles de llums i colors que envaeix el cel de la ciutat. Enguany hi ha dues jornades del XXIII Festival Pirotècnic Internacional que es pot gaudir des de l’Espigó del Gas de la Barceloneta i que protagonitzarà una mostra de la pirotècnia italiana que podrà gaudir tothom que s'acosti.

El divendres 23 l’espectacle el produirà Iannotta Fireworks, una empresa de Nàpols que produeix castells de foc des del 1720 i que continua aplicant els mètodes tradicionals fusionats amb les tècniques modernes. Dissabte 24, la pirotècnia anirà a càrrec de Morsani, una empresa romana que destaca per fabricar els petards de forma artesanal, tot i que el seu punt fort és la recerca contínua de nous formats, i les nombroses inversions tecnològiques, per oferir espectacles innovadors.

El dia 25 és el colofó final de les llums i els colors. Primer, a les 20.30 h, s'inicia el correfoc al Passeig de Gràcia amb Roselló, aquest any amb un canvi d'ubicació de la porta de l'Infern, sumant-se així a la celebració dels dos-cents anys del Passeig de Gràcia. Més d'una seixantena de colles dels barris de Barcelona s'aproparan a l'inici del passeig i faran esclatar coets, petards, carretilles i sortidors per omplir d'espurnes de foc el seu recorregut fins al carrer Aragó.

A la nit, cap a les 22 h, el Piromusical exhibirà uns focs d’artifici que enguany recuperen el seu escenari tradicional, les fonts de Montjuïc, on l'empresa Igual farà que la llum i la música, inspirada en les melodies italianes, l'empoderament de la dona, la celebració dels 175 anys del Gran Teatre del Liceu i un crit contra la guerra, tornin a ser les protagonistes de l'acte de clausura de la Festa Major a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Afegeix un comentari nou