Tornar a aixecar castells a Terrassa

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Assaig d'un dels grups bombolla dels Minyons de Terrassa. Font: Carlos Faneca
Assaig d'un dels grups bombolla dels Minyons de Terrassa. Font: Carlos Faneca
Jaume Maeso, president dels Minyons de Terrassa. Font: Carlos Faneca
Jaume Maeso, president dels Minyons de Terrassa. Font: Carlos Faneca
Els Minyons de Terrassa duen a terme els assajos, al seu local i a l'aire lliure, amb grups de vint-i-cinc persones. Font: Carlos Faneca
Els Minyons de Terrassa duen a terme els assajos, al seu local i a l'aire lliure, amb grups de vint-i-cinc persones. Font: Carlos Faneca

Tornar a aixecar castells a Terrassa

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Els Minyons de Terrassa, que assagen d'acord amb el pla sectorial de represa de la cultura popular, veuen insuficients els grups de vint-i-cinc persones per dur a terme l'activitat castellera.

El món casteller ja fa algunes setmanes que ha començat a fer les primeres passes cap a la represa de l'activitat. Després de més d'un any aturades, les colles castelleres han completat el primer mes d'assajos sota les mesures anticovid decretades per les administracions. En aquest cas és el pla sectorial de represa de cultura popular el que assenyala les mesures a respectar als assajos, com mantenir grups bombolla de vint-i-cinc persones, i mesures de prevenció com l'ús de la mascareta, la distància i el rentat de mans, entre altres.

Hem visitat els Minyons de Terrassa al seu local, una antiga casa modernista reformada al carrer del Teatre, en l'assaig que duu a terme la canalla primer, per més tard assistir el de les persones adultes. Així, hem pogut veure com, i sota quines mesures, assagen els membres de la colla castellera, que ens han explicat l'experiència d'entrenar sota les restrictives condicions.

El seu president, el Jaume Maeso, explica que esperen que el nombre de persones que poden assajar al mateix grup pugui augmentar aviat. "Creiem que grups de vint-i-cinc persones són encara molt justos. Som conscients de la dificultat de fer castells pel tema de la distància física, però sí que és veritat que hauríem de començar a augmentar aquests números de vint-i-cinc a cinquanta, setanta o cent", manifesta.

Un dels aspectes que més s'ha notat en la represa ha estat el canvi que ha patit la canalla. L'Anna Bové, castellera de la colla que forma part de l'equip de canalla, explica que els nens i nenes de la colla han crescut molt, motiu pel qual s'han d'adaptar a noves posicions. "Bàsicament ens estem adaptant, però no ens preocupa de cara a fer grans castells perquè òbviament, amb la situació que estem ara mateix és bastant difícil", manifesta. Sigui com sigui, les ganes de tornar a assajar eren, sobretot, perquè els membres de la colla tornessin a coincidir després de tant de temps.

Durant la revetlla de Sant Joan, la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls van dur a terme una prova pilot per aixecar castells a la plaça del Blat amb cinquanta castellers i castelleres per colla, la primera experiència d'aquest tipus des de l'aturada. En l'estudi clínic que ha impulsat les dues colles, a més de l'Ajuntament, el Pius Hospital i l'Àrea Bàsica de Salut-ICS del Camp de Tarragona, es va testar els castellers i castelleres participants en sis ocasions abans de la prova.

Des de la colla dels Minyons de Terrassa, Maeso considera que el més important és arribar a una normalitat que permeti tornar a fer castells com es feien abans de la pandèmia.

Afegeix un comentari nou