10 imperdibles culturals per gaudir del bon temps de juliol

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
El 7 de juliol un seguit de documentals seran els protagonistes del cicle 'Cinema a la fresca, cinema de lluites'. Font: Servei Civil Internacional (SCI)
El 7 de juliol un seguit de documentals seran els protagonistes del cicle 'Cinema a la fresca, cinema de lluites'. Font: Servei Civil Internacional (SCI)
Artesa de Lleida acollirà el Festival d'Enceses del Bestiari de Catalunya el 2 de juliol.  Font: Associació El Griu d'Artesa de Lleida
Artesa de Lleida acollirà el Festival d'Enceses del Bestiari de Catalunya el 2 de juliol. Font: Associació El Griu d'Artesa de Lleida
L'Associació Catàrsia organitza el festival Furiasia el 16 de juliol.  Font: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
L'Associació Catàrsia organitza el festival Furiasia el 16 de juliol. Font: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

10 imperdibles culturals per gaudir del bon temps de juliol

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Cinemes a la fresca, festivals, dansa, música, gegants i sardanes donen el tret de sortida a un estiu per delectar-se de la cultura i les tradicions d'arreu del territori.

Les llargues nits, el sol, l’olor de platja i muntanya, o les vacances, són el còctel perfecte per poder gaudir d’un estiu ple d’activitats. Música, dansa, cinema, gegants o sardanes es converteixen en imperdibles culturals per potenciar el llegat de Catalunya.

Durant tres enceses, cinc de les colles de bestiari d'arreu del territori exhibiran les seves bèsties, tot un símbol d’identitat del poble. Gràcies a l’Associació El Griu d’Artesa de Lleida, el Festival d’Enceses del Bestiari tornarà a lluir un any més.

Amb el ball i la música de la colla, espurnejant la figura de foc i, per últim, al so de la banda del Festival d’Enceses, aquestes tres etapes de la nit compartiran la germanor pròpia del món del Bestiari a la plaça Major d’Artesa de Lleida.

Can Calopa de Dalt, una masia del segle XVI situada al barri de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, serà l’escenari principal en què la canalla podrà submergir-se en la vida agrícola. L’hort, el corral, el celler o la vinya, d’on neixen els únics vins i olis elaborats a Barcelona, són els protagonistes d’aquesta jornada organitzada per l’Associació l’Olivera.

Per fer visibles temes com el racisme, els drets i condicions laborals o la sexualitat femenina, el Servei Civil Internacional (SCI) presenta un cicle de cinema on fer-se ressò d’aquestes lluites socials al barri del Raval de Barcelona.

El 7 de juliol està programat el documental ‘Som llavors’ i ’18+1’ per denunciar situacions racistes. Seguidament, el 14 de juliol, ‘Esguicho’ i ‘Chica mala’ tractaran l’ejaculació femenina per a desmitificar-la. En últim lloc, el 21 de juliol ‘Humus. Les vides darrere el que mengem’ posaran el focus en la sobirania alimentària, l’explotació de la terra o la sostenibilitat ambiental.

Un imperdible essencial de les nits d'estiu són les sardanes i l'Agrupació Sardanista de la Garriga prepara una diada per gaudir d’allò més bé d’aquesta tradició. Una conferència a càrrec de David Puertas, ‘Qui canta els seus mals espanta’, a les 19 h, dona el tret de sortida a un vespre ben musical. Seguidament, a les 21 h, arriba el sopar de carmanyola en què l’organització convida amb el beure. I, per finalitzar, la ballada de sardanes amb la Cobla Mediterrània i el Ball de Rams afegiran ritme a la nit.

La Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) organitza una jornada solidària arreu del territori per sensibilitzar sobre l’esclerosi múltiple. El pròxim 10 de juliol les piscines de Catalunya conviden a la població a fer-se un bany i a col·laborar per aquesta causa.

El pròxim 10 de juliol les piscines de Catalunya conviden a fer-se un bany per l'esclerosi múltiple. (Font: FEM)

La creativitat del jovent asiàticdescendent de l’associació Catàrsia reivindicarà la seva cultura a través de música, poesia, dansa i gastronomia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Des de les 20 h del vespre del 16 de juliol, el festival Furiasia donarà veu a les persones de procedència asiàtica gràcies a les actuacions de MellowSheng, Nadia Nadesan, Textura Plumba Tumba o Vignesh Melwani, entre d’altres.

Després de cinc anys sense les festes del barri, la Comissió de Festes de Can Serra ha preparat un conjunt d’activitats i espectacles per a totes les edats. Un torneig de petanca, una xeringada de colors o un sopar popular són només algunes de les activitats de les quals podrà gaudir el veïnat de Sant Llorenç d’Hortons.

Una trobada gegantera a Catalunya és un dels imprescindibles de l’estiu. La Colla de Geganters i Grallers de Taradell visitarà, juntament amb altres gegants d’arreu el territori, la població de Ribes de Freser per continuar potenciant la veu d’aquesta tradició.

Vic es convertirà en un punt clau per a la cultura popular asiàtica. Cinema, gastronomia, exposicions, tallers, concerts i arts marcials formen una jornada per a totes les edats gràcies al recull del Catalunya Film Festival.

​A través de la dansa i la música com a vèrtebres del Festival de Cultural del Pirineu, les Valls d’Àneu vibraran del 24 al 31 de juliol gràcies al Consell Cultural de les Valls d’Àneu.

Per realçar el patrimoni cultural i natural de la zona, aquest projecte transpirinenc ressaltarà el seu tarannà amb disciplines artístiques i culturals com la projecció del film ‘Josep’, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC) o una excursió naturalista i poètica amb Lluís Calvo i Itxaro Borda.

Afegeix un comentari nou