Josep Maria Carrera: "El que fem a Artesa de Lleida amb el Festival d'Enceses no es veu enlloc"
Comparteix
Amb l'objectiu de fer lluir el bestiari de foc de les colles d'arreu del territori, arriba la tretzena edició d'aquest festival que se celebrarà el 2 de juliol en el marc de la Festa Major d'Artesa de Lleida.
El Festival d'Enceses del Bestiari de Catalunya, que se celebra cada any a Artesa de Lleida en plena Festa Major del municipi del Segrià, és un dels esdeveniments més espectaculars al voltant del bestiari popular que es pot trobar avui dia a Catalunya. El lluïment de les bèsties de foc de colles d'arreu del territori, que protagonitzen un espectacle de quinze enceses, han ajudat a posicionar el festival dins del calendari festiu de bestiari popular amb un gran èxit any rere any.
Enguany el Festival d'Enceses se celebrarà el 2 de juliol i comptarà amb la participació del Pollo del Prat de Llobregat (Baix Llobregat); l'Espanta-Rucs de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès); el Drac Nomar de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelones); el Drac D'Olivella (Garraf); i el Masellot de Lavern (Alt Penedès). A més, les cinc, juntament amb el Griu, la Hydra, i altres bèsties, participaran en la quinzena trobada del bestiari de foc d'Artesa de Lleida.
El Griu d'Artesa de Lleida, un grup format per persones amants del foc i la festa a Artesa de Lleida, és la colla que organitza el Festival d'Enceses. Josep Maria Carrera, president de l'entitat, és precisament un dels impulsors i coordinador del primer Festival d'Enceses que hi ha hagut a tota Catalunya. Parlem amb ell sobre els orígens del festival, el que suposa la seva celebració per a les colles catalanes i per al mateix poble d'Artesa de Lleida.
El Festival d'Enceses arriba a la tretzena edició. Quin és el seu origen?
El projecte el vam iniciar cap al 2005, quan estava a la regidoria de cultura i festes. Vèiem que necessitàvem motivar l'ambient i canviar una mica la dinàmica de les festes majors que s'estaven fent. El nostre objectiu era que la gent participés més dins la nostra pròpia festa i integrar més al jovent. Vam pensar a fer correfocs i diables i que fossin ells els protagonistes. I arran d'aquí ens vam ficar mans a l'obra i vam decidir crear una bèstia de foc. Vam impulsar el projecte conjuntament amb el director artístic del festival, el Jordi Granell.
Per tal de crear la bèstia, vaig contactar amb la Dolors Sans, escultora de bestiari de Vilafranca del Penedès. Ens va fer un projecte, segons la història d'Artesa de Lleida, el vam ensenyar a la gent i es van engrescar molt. Ja el 2006 vam presentar la bèstia i, juntament amb el Jordi Granell, que és un artista de veritat, vam fer el bateig de la figura i tota una festa amb correfocs i trobada de bestiari. Així que, a través d'aquest projecte, es va iniciar la colla.
Quina rebuda va tenir?
El jovent del poble es va entusiasmar i vam començar a ensenyar-los com funcionava, com s'havia de portar una bèstia, posar la pirotècnia, etcètera, perquè teníem tradició de fer correfocs, però de bestiari no s'havien vist mai aquí. Ens vam començar a donar a conèixer i ens vam unir a l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Vam començar a donar tombs per tota Catalunya i vam veure com era de bonic i com interactuaven les colles entre si.
Vau tenir la idea de fer un espectacle propi.
A mi m'agrada la festa, el correfoc, m'agrada que sigui un espectacle tot plegat, que hi hagi colors, música. Als correfocs on participàvem veia que eren bonics, però els faltava alguna cosa. Perquè tots cremaven igual i molt de tant en tant s'encenien bèsties. Ens semblava que les bèsties no lluïen prou als correfocs. Així que, veient les bèsties tan guapes i tan ben parides que s'estan fent avui dia, amb els escultors que hi ha que treballen tan bé, vam voler fer alguna cosa perquè lluïssin encara més.
Per què no fer que totes aquestes bèsties, en un moment donat, s'encenguin, totes lluïdes, i que ho puguem veure tot en un mateix espectacle? Aquest plantejament el vaig traslladar a l'Agrupació del Bestiari i vaig proposar al president fer festival d'enceses en el qual les nostres bèsties lluïssin soles, amb tota la seva esplendor, els seus balls i la seva pirotècnia corresponent. Al president en aquell moment li va agradar la idea i em va convidar a impulsar-la jo mateix, implicant-se, l'agrupació, en el que necessitéssim.
I neix el Festival d'Enceses.
Des d'Artesa de Lleida vam motivar aquesta creació i dins de l'ajuntament ens van donar suport. Així que vaig començar a engegar la maquinària entre l'agrupació, com a coneixedors de les colles, el director artístic, el Jordi Granell, que m'ajudava a coordinar, i jo mateix, vam impulsar el primer festival d'enceses l'any 2009.
Aquest primer any va ser tota una experiència i el resultat ens va agradar molt. A partir d'aquí, hem continuat tots aquests anys amb un festival que crec que és molt motivador per a les colles. Guanyen molt, es motiven i veuen que les seves bèsties llueixen al màxim. Algunes d'elles ens diuen que no ho havíem fet mai. I quan ho proven diuen que els ha agradat tant que ho faran a la seva festa major.
"Al festival, les colles guanyen molt, es motiven i veuen que les seves bèsties llueixen al màxim".
Com es desenvolupa el Festival d'Enceses?
Cada any hi participen cinc bèsties i cadascuna d'elles fa tres enceses: la primera encesa intentarà dinamitzar la figura de foc per tal de cremar de manera ràpida i lluïda; la segona, es farà amb el ball de protocol propi de la bèstia i la música tradicional de la colla; i l'última encesa serà amb la música de la banda que acompanya el Festival d'Enceses. Per tant, la gent que ve al festival podrà veure un total de quinze enceses espectaculars en una mateixa plaça. I tot dirigit pel director artístic, que també fa d'speaker i acompanyat de música.
En definitiva, és un espectacle impressionant. No som professionals, és cultura popular. Sabem que no és perfecte, perquè és un espectacle del poble. Em sento molt orgullós d'on hem arribat. I tant de bo puguem continuar molts més anys si ens deixen per totes bandes, que de vegades és difícil.
Com es valoren les enceses?
Hi ha un jurat, format per gent que pertany al món de la cultura i del foc, que les valora. Els principals elements que té en compte són la posta plàstica de l'encesa, és a dir, la bèstia en combinació amb el foc; el ball de protocol i escenificació; els colors; el tipus de pirotècnia i la durada de l'encesa.
Enguany el jurat està format per l'alcalde d'Artesa de Lleida, Pere Puiggros; el Marc Rodero, secretari de l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; el Javi Escamilla, vocal delegat territorial Penedès-Garraf de l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; el Jordi Cubillos, ambaixador del Bestiari Festiu 2022; el Pol Rivas, guanyador de la III Experiència Griu; i el Jordi Lloberas, membre de Junta de la Federació de Diables.
Què suposa per a les colles participar en aquest festival?
És un concurs molt saludable, on les colles estan molt motivades, però en el qual no hi ha una competició salvatge. És un espectacle per gaudir, i això és fantàstic. A més, entre les mateixes colles aprenen molt les unes de les altres.
Això no obstant, no hem d'oblidar que és un concurs, i inclús hi ha colles que contacten amb pirotècnics per tal que els ajudessin a fer enceses especials pel festival. Clar, d'alguna manera motives tota la indústria pirotècnica, motives totes les colles i fas un espectacle per al públic. Aquest és un dels grans valors del festival. I totes tenen una compensació econòmica.
I per al poble?
Crec que des de l'ajuntament, en els darrers anys, es valora molt més. Som un poble molt petit, fem coses als carrers i de vegades hi ha gent a favor i altra en contra. Fem coses espectaculars, la majoria de la gent ho entén i estan satisfets, però de vegades hi ha gent que no entén que aquí estem fent una animalada que arriba molt lluny. A més, hem aconseguit que la festa donés protagonisme al poble i a la gent perquè hem fet que siguin partícips de la festa.
Al mateix temps que el Festival d'Enceses es fa la trobada de bestiari i el festival és la cirereta de la festa de tot el dia. Recuperar els carrers, la festa i que la puguem fer nosaltres, és increïble. A més ens diferenciem de les festes, no només dels pobles del voltant, sinó també de les de la resta de Catalunya.
Com es fa l'elecció de les colles participants?
Les inscripcions han anat molt bé. Tradicionalment, les obrim el 23 d'abril i les tanquem un mes després. La tria de les colles es fa seguint diversos elements. Sempre hi ha alguns intercanvis compromesos amb el Griu, així que hi ha colles que tenen alguns punts de preferència. Com són poques colles, també intentem que hi hagi representació de tot el territori, que estiguin repartides. No cal que siguin bèsties espectaculars ni res, tothom té dret a participar-hi.
També hem tractat sempre de no repetir per donar oportunitats a totes les colles. No obstant això, enguany fem un punt i a part per la pandèmia, i com a molt deixarem que repeteixin dues de les cinc colles perquè hi hagi la possibilitat que tres noves colles puguin interactuar.
El festival torna presencialment després de dos anys complicats.
El 12è festival, l'any 2020, va ser interactiu, des de casa. Però el del 2021 no es va celebrar pel context de pandèmia. Ganes n'hi ha, sobretot de ser-hi. Potser havíem perdut una mica de pràctica de la dinàmica del festival, però ja ens hem tornat a enganxar i la gent té ganes de foc, de gaudir, i que tot surti bé.
Què li diries a algú que dubta en anar al Festival d'Enceses d'Artesa de Lleida?
Que vingui al Segrià, sens dubte. Que vingui i se sorprendrà de veritat. El que veurà en aquesta plaça no ho veurà enlloc de Catalunya. Quinze enceses espectaculars de bestiari?, enlloc al món. Durant les festes majors, a les places es fan enceses amb les seves pròpies colles. Però només a Artesa de Lleida es veuen quinze enceses de cinc bèsties d'arreu, amb colles motivades i amb ganes de passar-ho bé. És una passada i tothom que ve surten encantats. L'espectacle està asseguradíssim.
Afegeix un nou comentari