10 imperdibles per omplir de cultura un gener d'incertesa

LaviniaNext
Autor/a: 
Marçal Cid
A partir del 15 de gener, comencen els primers Tres Tombs de l'any a diversos municipis de Catalunya. Font: Federació Catalana dels Tres Tombs
A partir del 15 de gener, comencen els primers Tres Tombs de l'any a diversos municipis de Catalunya. Font: Federació Catalana dels Tres Tombs
Onze anys després Valls torna a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Font: Decennals Candela 2021+1
Onze anys després Valls torna a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Font: Decennals Candela 2021+1
La Silvia Albert Sopale, dalt de l'escenari durant la mostra de cinema dirigit per dones 'Zinemakumeak gara!'. Font: Cedida per Periferia Cimarronas
La Silvia Albert Sopale, dalt de l'escenari durant la mostra de cinema dirigit per dones 'Zinemakumeak gara!'. Font: Cedida per Periferia Cimarronas

10 imperdibles per omplir de cultura un gener d'incertesa

Autor/a: 
Marçal Cid
LaviniaNext

Resum: 

Foguerons, calçotades, ballades de sardanes i concerts marquen l'entrada al 2022, activitats que hauran de conviure amb les diverses mesures necessàries per fer front la pandèmia.

Comença el nou any, sempre amb les il·lusions renovades, amb nous propòsits, que no sempre ens hem d'obligar a acomplir, i amb una agenda al davant plena d'imperdibles culturals que no ens hem de perdre. Malgrat la incertesa que ens presenta aquest mes de gener, i les mesures necessàries que calen per tractar de controlar el context de pandèmia, cal no perdre el somriure i no oblidar que la cultura és necessària. Aquí us deixem un resum dels esdeveniments culturals que no et pots perdre d’aquest mes.

El Cercle Campdevanolenc, el setzè ateneu més antic de Catalunya, també conegut com el Casino, organitza el dia 8 de gener un concert del grup '100% del ripollès' Loroloro per donar la benvinguda al nou any i obrir la nova temporada d'activitats. El concert tindrà lloc de 21 h a 23 h a Campdevànol. El grup oferirà versions de tots els temps, per grans i per petits, per començar l’any saltant i ballant. El preu de l’actuació serà de taquilla inversa.

El proper 9 de gener a les 18 h, al Pla de Santa Maria, es representarà l’obra 'Divorci' emmarcada en el Cicle de Teatre del municipi de l'Alt Camp. Representada pel grup Tàndem, explica la història de com dos advocats, que havien estat parella, es retroben al cap de cinc anys per tramitar el divorci entre dues persones molt famoses, cada un representant una part. Això els portarà a recordar antigues vivències que, amb humor, faran una reflexió sobre aquelles parelles que mai han acabat de superar-se.

Núria Social, entitat d'Olot que ha rebut el primer a la 'Millor Comunicació Associativa' de la 32a edició dels Premis Ateneus, impulsa la representació del monòleg còmic-dramàtic 'No es país para negras', obra cocreada per Silvia Albert Sopale (a qui vam entrevistar a Xarxanet fa uns mesos), la també directora i artista colombiana Carolina Torres Topaga, i l’autora barcelonina Laura Freijo.

L'obra, que parla sobre la tensió identitària de ser una persona racialitzada en aquest país, i que pretén, a través de la comèdia, posar-nos contra les cordes i veure la complicitat implícita que tenen molts dels nostres actes, tindrà lloc el 14 de gener, a les 21 h, a la seu de l'entitat, al carrer Verge del Carme, 8.

L’històric seguici, que l'any passat ja es va haver de suspendre davant la incertesa i la impossibilitat de garantir les mesures sanitàries, està previst que se celebri el dissabte 15 de gener a les 18 h, sempre a l'espera de com evoluciona la situació actual. L'esdeveniment començarà amb una exposició d’imatgeria, davant del fossar de les Moreres, a tocar de la Basílica de Santa Maria del Mar. Més tard s'iniciarà la desfilada pels carrers de la ciutat vella, acabant a l’interior de la basílica de Santa Maria del Pi a les 20 h.

El seguici culminarà amb el ball a quatre, representat pels quatre gegants grossos de les dues basíliques en mostra d’agermanament.

Amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics, se celebren a diversos punts del país les rues de bestiar per tal de beneir-los. Malgrat que enguany les tres voltes que es fan amb cavalls, carros i altres animals de tir a diversos municipis es duran a terme en tres caps de setmana del gener, serà el diumenge de gener quan es facin cinc dels Tres Tombs més emblemàtics de Catalunya: Argentona, Cerdanyola del Vallès, Martorell, Polinyà i Sant Andreu de Palomar (Barcelona).

La resta de dissabtes i diumenges entre el 15 i el 30 de gener se celebraran els Tres Tombs a L'Esquirol, al barri barceloní de Sant Antoni, a Igualada i a Calafell.

Com cada any, també en el marc de la festivitat de Sant Antoni, se celebren els foguerons de Gràcia (Barcelona). Aquesta festivitat, tot i no ser originària de Gràcia, s’ha convertit en l’emblema de les festes d’hivern del barri gracienc. Se celebrarà, com sempre, el quart diumenge de gener, és a dir, el diumenge dia 22 de gener.

L’any 1992 un home mallorquí (de sa Pobla) per tal que els seus fills residents a Barcelona poguessin celebrar la festa, va fer una foguera a la plaça del Diamant, espai emblemàtic del barri barceloní. A hores d’ara ja en són molts els carrers i places que en fan i celebren les tradicions mallorquines.

Durant el cap de setmana del 22 de gener, a Alforja se celebrarà la festa major d’hivern, una festivitat que es duu a terme durant aquestes dates perquè s’ajunten la festivitat de Sant Antoni Abat i el patró del poble Sant Sebastià. La tradició de les festes dicta que el dissabte es fa un dinar popular, que va acompanyat de balls tradicionals. A més d’altres activitats culturals com esportives, la festivitat conclou amb el correfoc dels diables de l’Alforja.

El diumenge 23 de gener es durà a terme la Gran Festa de la Calçotada a Valls, un esdeveniment que enguany s’avança una setmana per tal de no coincidir amb les festes Decennals. Cal tenir en compte que a la ciutat d’origen de la calçotada no només es farà un dinar popular amb el calçot com a producte estrella, sinó que també hi haurà esdeveniments populars com cercaviles, mostres d’elaboració de salsa de la calçotada o com fer un bon calçot a la graella.

Amb més de vint-i-cinc edicions, aquesta festivitat es considera una de les festes gastronòmiques més importants de Catalunya.

Aquest és un any molt especial pels vallencs i vallenques; toca celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, després d'onze anys des de la darrera. Aquesta festa, definida com a patrimoni d’interès nacional, celebra una edició especial enguany: la 2021+1.

Durant el període festiu trobarem espectacles de tot tipus: hi haurà lloc per a la cultura popular, amb repics de campanes, sortides de gegants i una jornada castellera, entre d’altres; però, també trobarem concerts i espectacles de teatre. També hi haurà representacions de clàssics com el Petit Príncep en format musical o la Flauta Màgica, de Mozart. Pots veure el programa de les festes íntegrament a través d'aquest enllaç.

Durant tot el gener es duen a terme diverses ballades de sardanes arreu del país, un total de 35 ballades a localitzacions molt diverses. El primer dia de l’any ja trobem ballades al far de Cap de Creus o a Granollers. I el ritme no para, passant per Banyoles, la Jonquera o Sant Joan de les Abadesses. Per trobar tota la informació sobre on i quan es duran a terme aquestes ballades, es pot consultar el web de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Afegeix un comentari nou