10 propostes al desembre per gaudir d'un Nadal ple de cultura

LaviniaNext
Autor/a: 
Marçal Cid
Imatge del Mercat de Nadal d'Olot. Font: Descobreix Olot
Imatge del Mercat de Nadal d'Olot. Font: Descobreix Olot
Projecció del documental 'Descendents' al Festival l'Ull Viu. Font: Festival l'Ull Viu
Projecció del documental 'Descendents' al Festival l'Ull Viu. Font: Festival l'Ull Viu
'Els detectius de la realitat' es desenvoluparà en el marc del dia internacional de la persona amb discapacitat. Font: Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya
'Els detectius de la realitat' es desenvoluparà en el marc del dia internacional de la persona amb discapacitat. Font: Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya

10 propostes al desembre per gaudir d'un Nadal ple de cultura

Autor/a: 
Marçal Cid
LaviniaNext

Resum: 

Recull d'activitats imperdibles de cultura popular, cicles de cinema, teatre i exposicions, però de també propostes pròpies del final d'any, com fires o pessebres que ens ompliran de caliu nadalenc durant aquest mes.

Desembre és un mes marcat pel fred, però també per les festes nadalenques i el caliu que desprèn cada racó del territori, un ambient que ens ajuda a tancar un any en el qual encara ens hem trobat amb molts obstacles. Catalunya es prepara per a un desembre de celebracions que s'acosten cada vegada més a la normalitat prepandèmica, quelcom que es veu reflectit en la cultura, que ha tingut més marge a l'hora d'organitzar-se, i en la nombrosa varietat d'activitats que estan programades.

A través d'aquest llistat et portem un recull d'esdeveniments culturals imperdibles que es poden fer durant aquest mes tan màgic.

1. Exposició 'Papers de Circ' (Tot el mes, l’Hospitalet de Llobregat)

Al centre Cultural de Santa Eulàlia, a l’Hospitalet de Llobregat, es podrà visitar l’exposició 'Papers de Circ', un homenatge que pretén endinsar-nos dins de l’univers del circ a partir de la col·lecció del professor Karoli, nom artístic de l’artista i col·leccionista de circ Ramon Muñoz i Farreny. L’exposició. S’ha tingut molt en compte que sigui, alhora, una distracció visual i no resulti un espai feixuc. A través d’un recull de postals, programes de mà, segells i targetes de visita, entre d’altres, es fa una paronímica general del món del circ.

2. Exposició 'Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit' (Fins a l'11 de desembre, Barcelona)

Al carrer Llibertat de Gràcia (a la sala Cliclab, carrer Llibertat, 11) s'exposa 'Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit', una mostra al voltant dels 150 anys de guarnits del carrer. L’associació del carrer va ser una de les primeres en decidir disfressar-lo durant les festes de gràcia, i aquest any, en marc de celebració del 150è aniversari, han decidit fer un recull de fotografies, documentació i decorats.

3. Diades castelleres (Diversos punts del territori)

Al llarg del mes de desembre trobem diverses actuacions castelleres arreu del país. Comencem el mes amb la Diada d'hivern dels Xoriguers de la UdG. Se celebrarà el dia 2 de desembre, amb les actuacions de les colles Xoriguers de la UdG, Bergants del Campus de Terrassa i Emboirats de la Universitat de Vic. Aquell mateix dijous, a Tarragona, també hi haurà la Diada d'hivern dels Pataquers de la URV, amb les actuacions dels Ganàpies de la UAB, Llunàtics UPC Vilanova, Arreplegats de la Zona Universitària i la colla organitzadora.

També a la província de Tarragona, a l'Arboç, amb motiu de la fira de Santa Llúcia hi haurà una actuació de la colla de castellers del poble, els Minyons de l'Arboç. Serà diumenge dia 12 a les 13 h al carrer Major. Una mica abans el mateix dia, concretament a les 12 h, se celebrarà la diada d’inauguració de la torre de Santa Maria de la Sagrada Família amb els Castellers de la Sagrada Família i els de Sant Feliu. L'acte tindrà lloc al carrer de Marina, entre els carrers de Provença i Mallorca.

Per acabar l’any, també se celebrarà a Barcelona el XXVI Aniversari dels Arreplegats de la Zona Universitària. Serà el dia 23 i trobarem actuacions de colles, principalment de Barcelona, però també de Tarragona: els Arreplegats de la Zona Universitària, Ganàpies de la UAB, Pataquers de la URV, Llunàtics UPC Vilanova, Grillats del Campus del Baix Llobregat i els Bergants del Campus de Terrassa. Aquestes són cinc de les dotze diades que es faran durant el mes. Per saber totes les dates pots consultar el web de la coordinadora.

4. Acte performatiu 'Els detectius de la realitat' (3 de desembre, Barcelona)

El primer divendres del mes, el dia 3, se celebrarà un acte performatiu en marc del dia internacional de la persona amb discapacitat. Serà un espectacle gratuït i a l’aire lliure, a les 11.30 h del matí a la plaça davant del MACBA, a Barcelona. L'acte performatiu s’ha fet amb col·laboració de diverses organitzacions com l’Associació Daruma, Club Social El Far o el Club Social Torrassa.

La performance estarà composta per peces curtes de dansa contemporània. Aquestes, han estat creades per persones amb coneixement del patiment mental: persones que han viscut en la primera experiència de trastorn mental i persones que han viscut experiències insòlites. El que pretén la performance és jugar al límit i trobar les fronteres del que anomenem realitat.

5. Fira del Pessebre (Del 4 al 7 de desembre, Olot)

Durant el pont de la Puríssima, del 4 al 7 de desembre, a la capital de la Garrotxa hi haurà la fira del Pessebre. Com cada any, serà al voltant de la Plaça Major: del carrer de Sant Esteve a la plaça del Carme. A la fira hi trobarem paradetes amb les figures de pessebre fetes per artesans pessebristes, juntament amb altres articles de Nadal com tions o avets. També hi haurà paradetes d’aliments i altres articles, com joieria o moda, tots fets a mà. Aquesta fira és ideal per fer un Nadal quilòmetre zero.

6. Trobades geganteres (Diversos punts del territori)

Al ser un mes marcat també per la cultura popular, era imprescindible mencionar les trobades de gegants i les cercaviles. Les primeres ja se celebren durant el pont de la Puríssima. Serà durant les festes majors de Montesquiu, a Osona, el diumenge 5 al matí, quan el Roc i la Núria sortiran a ballar sota el toc del flabiol i el tamborí. L’endemà, aprofitant la festivitat, hi haurà la 62a trobada de gegants de Malgrat de Mar, al Maresme. L’Eulàlia, en Bernat, en Nicolau i la Rita marxaran pels carrers del poble celebrant les festes de Sant Nicolau.

El dimecres 8 al matí, hi haurà un altre aplec, aquest cop a Gironella, al Berguedà. Es festeja la 33a trobada de gegants i sortirà la representació de la parella de burgesos catalans, que caracteritza la colla gegantera de Gironella. Si vols veure l'agenda de trobades geganteres, fires i cercaviles, pots consultar els actes en aquest enllaç.

7. Representació teatral 'Molt soroll per res' (10 de desembre, Terrassa)

La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya organitza el dia 10 de desembre, a la sala Joaquím Cardellach de Terrassa, una representació teatral de William Shakespeare. L'obra en concret és 'Molt soroll per res'. La representació narra una història, malgrat el pas dels anys, segueix sent molt vigent, d'amor i desamor. Una comèdia que plasma l'estil cèlebre de l'autor.

8. Espectacle NUes (11 de desembre, Vilafranca del Penedès)

L’associació Esbart Maragall, el dissabte 11 farà un passi del seu espectacle NUes. Serà a dos quarts de nou al Teatre El Casal, de Vilafranca del Penedès. El que el grup dansaire vol investigar, a través de la performance, és si les nostres arrels poden servir per ajudar-nos a construir el futur. L’espectacle està conformat per vuit peces que mediten independentment sobre un mateix eix narratiu.

9. Pessebres vivents (Diversos punts del territori)

Un esdeveniment que no pot faltar a les festes són els pessebres vivents. Aquest any els podrem veure a partir del dia 12 de desembre i fins al 9 de gener. Les representacions es duran a terme a diversos punts de Catalunya i seran interpretades per diferents organitzacions. Totes elles estan sota el paraigua de la Federació de Pessebres Vivents, coordinant i promocionant les representacions des del 1991.

Algunes de les representacions seran a localitats com Sant Fost de Campsentelles, Sant Jaume dels Domenys, Brunyola o La Pobla de Montornès. En total es faran més d’una dotzena durant totes les festes, amb diferents dates i passis. Per trobar més informació, es pot consultar el calendari de la federació.

10. Festival L'Ull Viu (16 de desembre, Olot)

El 16 de desembre es realitzarà l’última projecció del festival L’Ull Viu, un projecte que organitza l’associació Núria social, i que, des del setembre, ha realitzat projeccions mensuals tocant diverses temàtiques. La contracultura va ser el tema del setembre; a l'octubre es va tractar la connexió amb la natura; i al novembre el gènere i la identitat.

Aquest últim cicle reflexiona sobre la integració a partir de la projecció del documental Descendents. El film mostra l’adversitat per la qual molts migrants, i fills de migrants, han de passar: prejudicis racials, problemes de violència de gènere i dificultats de classe. El que intenta el documental és plasmar la manca de drets fonamentals d’aquest col·lectiu, com el dret de vot o l’accés a treballs públics.

Afegeix un comentari nou