10 propostes culturals per viure un agost ple de tradició

LaviniaNext
Autor/a: 
Míriam Martos
La colla participa en el 35è Aplec Internacional que se celebra a Villach. Font: Ball de Pastorets de Vilafranca
El Ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès forma part dels actes de Festa Major de la vila. Font: Ball de Pastorets de Vilafranca
Un dels espectacles de rituals de l'Ésdansa d'enguany Font: Martí Albesa
A l'Ésdansa es podrà gaudir de balls nacionals i internacionals. Font: Ésdansa
Més de 100 actes gratuïts ompliran Tarragona d’un esperit crític i transformador Font: La iMAGInada
Enguany, se celebrarà la 15a edició de La iMAGInada a Tarragona: Font: La iMAGInada

10 propostes culturals per viure un agost ple de tradició

Autor/a: 
Míriam Martos
LaviniaNext

Resum: 

La calor intensa pròpia de l’agost no arriba sola, la cultura també serà la protagonista de l'estiu. Encetem un mes carregat de festes majors, música, teatre, tradició i una gran llista d'activitats que tindran lloc arreu del territori.

L'estiu no és només sinònim de platja i calor, disposar de més temps lliure ens permet gaudir el doble i acceptar plans alternatius. La cultura popular i la tradició catalana també formen part de la rutina estiuenca, especialment present en festes majors i en les agendes de la majoria dels municipis del territori. La dansa, la música i el teatre són les arts més destacades. Para atenció a les deu propostes culturals per no perdre’t els plans més sucosos.

La Festa Major d'Entitats de la capital del Garraf compta amb una vida relativament curta. Va ser el 2017 quan un seguit d'entitats de la zona vinculades especialment amb la joventut i la cultura, van decidir crear l'Associació Festa Major d'Entitats de Vilanova. Fins al dia d'avui, la idea principal és promoure una festa major vilanovina alternativa molt més participativa, per tal de donar més importància a les associacions de la ciutat.

El programa de l'edició 2023 compta amb una jornada dedicada al correfoc, diferents concerts, àpats populars, xerrades i activitats pels infants. A més, la proposta disposa d'una gran quantitat de col·laboradores, amb establiments i empreses de la zona.

​Francesc Vicens Garcia és considerat una de les figures cabdals de l'escriptura barroca catalana. Alhora, es va convertir en el rector de Vallfogona de Riucorb. Les seves aportacions a la poesia, el teatre i la prosa són homenatjades anualment al Festival Bla Bla que té lloc al mateix municipi, organitzat per les habitants de la zona.

Enguany, es durà a terme la 9a edició del festival narratiu, jornades plenes d'actes on podran gaudir petites i grans. Divendres 4 d'agost s'oferirà un recorregut musical amb temes destacats del segle XX, mentre que dissabte 5 tindrà lloc l'espectacle 'Nans i gegants monstruosos' de la mà de Rosa Pinyol. La clausura anirà a càrrec d’Albert Estengre, amb una sessió de contes molt especial.

L'AIMS Fundació té com a objectiu unir la música i la societat i enfortir el vincle de les més joves amb el vessant creatiu. Entre les propostes per fer-ho possible, fa vint-i-dos anys que organitzen l'AIMS Festival, l'únic festival pedagògic del país.

La joventut i el seu talent musical són les protagonistes de la proposta d’origen Solsonès, però també la idea central de la mateixa fundació. Per això, al llarg de gairebé un mes, les estudiants de l'acadèmia poden demostrar el seu talent al públic en concerts en el seu pas per diversos municipis catalans, acompanyats de professionals de prestigi. Les futures promeses musicals podran escoltar-se a viles com Pinós, Guixes i Organyà.

Dins la Festa Major de Moià, la Cabra d'Or s'ha convertit en un dels esdeveniments més rellevants del programa. Durant dos dies, el poble acull un ambient medieval per oferir l'antiga llegenda d'amor del Bernat i la Dolça, amb qui el malvat senyor de Planella es vol casar. Per evitar-ho, el Bernat ha de trobar la cabra d'or, un tresor que no podrà localitzar sense l'ajuda del poble.

L'esdeveniment compta amb actes teatralitzats per recrear la llegenda, a més d'una gran cercavila on portadors i portadores fan voltar la relíquia pels carrers. Tot acompanyant per la Banda Àuria, una agrupació musical formada per més de trenta músiques que interpreten la banda sonora de la festa. Les nits finalitzen amb actuacions musicals. L'últim dia es pot gaudir de balls tradicionals i exclusius i d'un sopar jove.

Com cada any, la vila de Ripoll organitza un dels mercats medievals més coneguts del panorama català. El nom del mercat té molt a veure amb la història que arrossega el poble, municipi on Guifré el Pilós va tenir un paper destacat. De fet, les seves restes descansen al monestir de la vila. Enguany, tindrà lloc la 25a edició.

Aprofitant el centre històric, totes aquelles que s'apropin al municipi experimentaran un viatge al passat, gaudint d'un mercat artesanal d'època amb múltiples paradetes, espectacles, música i tallers d'ofici. A més, tant petites com grans podran participar en les activitats que s'ofereixen, destacant el tir amb arc o els tallers de pintura.

L'associació sociocultural Col·lectiu La iMAGInada és la que fa possible aquest festival, jornades que volen posar en valor la cultura per oferir una alternativa a l'actual model sociocultural i econòmic, basada en l'intercanvi i l'autogestió. El circ, la màgia i la dansa són algunes de les expressions artístiques que el festival promou, posant especial èmfasi en el talent local.

De l'11 al 15 d'agost, els Jardins del Camp de Mart de Tarragona s'ompliran de curioses que podran participar i gaudir d'una iniciativa comunitària amb una programació d'allò més completa: un espai de reflexió, debats i conferències, a més d'activitats lúdiques i creatives pensades per als infants. També comptarà amb concerts, un mercat d'artesania i una fira d'entitats.

La Selva del Camp és el municipi on, des de fa quaranta-tres anys, es recull el Misteri de la Selva, la posada en escena de l'Assumpció de Madona Sant Maria. Es tracta d'una obra teatral de caràcter medieval que vol apropar al públic a les tradicions que envolten la festivitat. Les diferents mostres tenen lloc el 14 i 15 d'agost a l'església de Sant Andreu de la Selva del Camp.

Com a misteri medieval, la tradició del municipi conté cants, en aquest cas, cantats a cappella pels selvatans i selvatanes. Les composicions que recull pertanyen al repertori gregorià i/o polifònic propi dels segles XIII i XIV, la majoria seguint la tornada que consta a la consueta del manuscrit original. De fet, el text base de la representació és anònim i va ser trobat pel mossèn Joan Pié i Fiadella al segle XIX.

Ésdansa neix el 1983 a les Preses i, avui dia, és el festival de la dansa d'arrel tradicional per excel·lència. La gran popularitat que ha anat guanyant edició rere edició ha fet que s'arribi a la 41a, una que anualment és organitzada pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.

L'objectiu del festival és nodrir i projectar la cultura dansaire catalana i internacional per tal que no caigui en l’oblit, des dels esbarts fins a les danses professionals. Busquen convertir-se en un motor per la creació, la producció i l'exhibició de la dansa d'arrel tradicional per fer arribar-les a nous públics. Dins el programa, en destaca el Campus Ésdansa'T, una sèrie de tallers d'aprenentatge de coreografies tradicionals nacionals i internacionals.

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) té un paper fonamental en la promoció d'aquesta disciplina. No només serveix per fomentar la difusió d'aquest vessant teatral, també es considera un espai de trobada i intercanvi cultural, amb activitats formatives i tallers adreçats a les artistes i al públic assistent.

El cartell el conformen actrius i companyies d'arreu del món, un total de catorze, provinents del territori, de Polònia, Grècia o Múrcia, entre d'altres. Enguany, es prepara una edició especial, ja que surt al carrer, convertint la ciutat de Girona en l'escenari de les representacions. A més, compta amb un canvi de coordinació format per exmembres del festival.

Considerada festa patrimonial d'interès nacional, la Festa Major de Vilafranca del Penedès és un imperdible català històric carregat de cultura i folklore. Les festes del municipi tenen lloc a l'última setmana d'agost, amb especial rellevància els tres primers dies: 29, 30 i 31 d'agost. El segon dia es fa homenatge al patró de la ciutat, Sant Fèlix, amb una diada castellera com a acte clau, fet que la converteix en una festa de les més destacades del territori.

També és reconeguda pel seguici festiu, considerat un dels més llargs de Catalunya amb 21 elements, com el drac, els diables i l'àliga. La programació es completa amb activitats i un gran cartell d'actuacions musicals de grups catalans, com Els Catarres o Roba Estesa.

Afegeix un comentari nou