2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Fotograma vídeo promocional Any Europeu Patrimoni Cultural 2018
Fotograma vídeo promocional Any Europeu Patrimoni Cultural 2018.
Acte de presentació commemoració, 16 de febrer al Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelona).
Acte de presentació commemoració, 16 de febrer al Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelona).

2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Catalunya internacionalitzarà el seu ric patrimoni cultural, material, immaterial i natural.

Institucions, entitats i ens locals posaran en valor la riquesa del patrimoni cultural català al llarg d’aquest 2018, Any Europeu del Patrimoni Cultural. La iniciativa, coordinada des la Generalitat de Catalunya, vol visibilitzar internacionalment els elements del patrimoni material, immaterial i natural en un programa d’actes al llarg de l’any que s’engruixirà a mesura que les entitats s’adhereixin a la commemoració a través del portal anydelpatrimoni.cat.

L’enfocament de la celebració és des d’una visió integral que posa en valor el patrimoni material, immaterial, monumental, museístic, etnològic, lingüístic, natural, documental i audiovisual, de la promoció turística, així com els elements que han rebut a Catalunya el reconeixement de Patrimoni Mundial o Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Per aquest motiu, hi participen el Departament de Cultura, el de Territori i Sostenibilitat i el d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme.

Conscienciar sobre la importància de protegir el llegat i mantenir-lo per a les generacions futures és l’eix en el que s’emmarquen les actuacions impulsades per la Generalitat de Catalunya per al 2018. Entre les accions proposades figuren l’impuls d’un pograma d’intervenció a dotze anys en 30 monuments i obres d’art arreu de Catalunya; la celebració del I Fòrum dels Museus de Catalunya; la participació de la catalana com a cultura convidada a l’ Smithsonian Folklife Festival 2018 – el certamen més important del món sobre patrimoni cultural immaterial i etnològic-; l’optimització de recursos en la conservació del patrimoni cultural i natural – existeix un mapa de 134 paisatges-; i la internacionalització de la festa de Sant Jordi, entre moltes d’altres.

Consulta l'agenda d’activitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural 2018 i adhereix-t'hi.

Les xifres del patrimoni cultural català

La commemoració vol posar l’accent en les possibilitats que ofereix el sector patrimonial a nivell social i econòmic. A Catalunya, el sector del patrimoni cultural genera un volum de negoci de 103 milions d’euros, i 4.500 persones hi treballen. Pel què fa al patrimoni cultural material el país compta amb 6 conjunts monumentals inscrits a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO; 790 museus, monuments i centres d’informació; 2.034 monuments d’interès nacional, 397 col·leccions obertes i 13.159 jaciments arqueològics i paleontològics. Durant el 2016, més de 25 milions de persones van visitar els museus i monuments catalans.

Catalunya té 4 elements declarats Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO; compta amb 4.000 associacions de cultura d’arrel amb més de 430.000 persones associades; més de 15.000 festes inventariades, 141 festes i elements festius catalogats, i 452 equipaments culturals associatius. I pel què fa al patrimoni natural català, existeixen 10 parcs naturals i un mapa amb 134 paisatges inventariats.

Afegeix un comentari nou