6 exposicions virtuals amb petjada social
Comparteix
Les mostres donen veu a realitats socials que prenen més força durant el coronavirus i les expresen des d'una mirada artística.
Aquests moments excepcionals que estem vivint generen una reflexió profunda sobre molts àmbits de la nostra societat. Ens fan replantejar-nos l'actual model d'habitatge o de consum i posar en el centre del debat conceptes com la solidaritat o l'art. Per tot això, diverses entitats han organitzat exposicions virtuals per seguir alimentant aquests debats i unir-nos a través d'elles durant el confinament.
1. Viure al carrer en estat d'alarma
A Barcelona unes 1.200 persones viuen al carrer. Aquesta situació és un risc per a la persona tots els dies de l’any; però, amb la crisi actual del coronavirus, la realitat és encara més dura. Hi ha moltes persones que segueixen vivint al ras, confinades al carrer. Arrels Fundació s’ha adaptat a les circumstàncies i ha impulsat un equip de carrer d’emergència per satisfer necessitats bàsiques d’alimentació, abric, higiene, orientació i protecció sanitària per a les 200 persones a les quals garanteixen l’allotjament.
Les fotografies de Viure al carrer en estat d’alarma han estat fetes per Juan Lemus i són un resum de la feina d’Arrels Fundació durant el confinament.
Ens demanen que ens confinem, però no tothom ho pot fer: a Barcelona unes 1.200 persones viuen als carrers. El @ccalbareda i @arrelsfundacio exposen aquesta realitat, fotografiada per @LemusJJ, en una mostra virtual:https://t.co/vczHdO5cF3
— Catorze (@CatorzeCat) May 12, 2020
2. Tires còmiques que relaten com viuen els joves el confinament
Wesam Azahri és un jove del barri del Poble-sec que va començar a relatar el seu dia a dia donant suport al taller d’audiovisuals dels programes Tarda jove i l’Espai 12@16 a través de tires còmiques per aconseguir que els joves s’hi apuntessin. Arran del confinament, van pensar que seria una bona idea donar-li continuïtat, ja que totes les vinyetes que s’han realitzat durant aquest període reflecteixen la situació que estan vivint la majoria de joves (amb un toc d’humor). L
’exposició Confinacòmic s’actualitza amb una nova tira cada setmana i compta també amb enllaços d’interès per als joves.
El @ccalbareda, l’Espai 12@16 i el projecte #TardaJove del #Poblesec ens proposen l’exposició #Confinacòmic composta per tires còmiques del dibuixant Wesam Azahri que mostra com viu el confinament el jovent del #Poblesec
— Districte de Sants-Montjuïc (@BCN_SantsMont) April 30, 2020
https://t.co/lEepJeJwbO pic.twitter.com/upUyQd5ex8
3. DesConfinament: l’eina de la creació per desfermar l’aïllament
L’associació Susoespai, creació i salut mental, ha emprat l’art com a fórmula magistral per desconfinar-se. Acostumades com estan a desmuntar barreres i a ensorrar murs invisibles –però ben reals–, han fet ús, un cop més, de l’eina de la creació per desfermar-se de l’aïllament i fer brollar emocions. S’han reunit diàriament a través de les pantalles per intercanviar propostes i obres produïdes a casa: poemes, dibuixos, pintures, escultures...
S’han valgut dels mitjans de què disposen i s’han sorprès en descobrir, en el suport virtual, un espai que els ha permès desfer les distàncies, oferint l’oportunitat de sentir-se a prop les unes de les altres. L’exposició DesConfinament compta amb bibliografia recomanada per la Biblioteca Francesc Boix del Poble-sec, així com enllaços relacionats amb la salut mental i també la creació.
Aquests dies, l'associació Susoespai, creació i salut mental, ha utilitzat l’art com a fórmula per superar l'aïllament.
— CC Albareda (@ccalbareda) April 23, 2020
A la nostra web, us oferim DesConfinament, l'exposició col·lectiva virtual de Susoespai.https://t.co/fzjlJ8Ej7l pic.twitter.com/6rKnv46EsK
L'Ajuntament de Barcelona organitza la primera exposició virtual Renova les teves joguines el 28 de maig, coincidint amb el Dia Internacional del Joc. Aquesta exposició està oberta a la participació i pretén crear un espai que fomenti el reciclatge i ens recordi que el millor residu és el que no generem.
Per a col·laborar, pots gravar un vídeo o fer una foto a una joguina que hagis fet aprofitant els materials que tens a l'abast i publicar-ho a Instagram amb la frase “Jo participo a #ExpoRenovaJoguines amb la meva joguina feta a casa”. Per difondre la iniciativa, pots convidar a amigues o amics perquè acceptin el repte i afegir les etiquetes #Renovajoguines i #PrevencioResidusBCN per arribar més lluny.
Participa en la primera exposició virtual del "Renova les teves joguines!
— BCN EcologiaUrbana (@BCN_Ecologia) May 4, 2020
Del 6 al 26 de maig, mostra'ns les teves joguines fetes a casa i forma part de l'#ExpoRenovaJoguines!
Consulta tots els detalls https://t.co/piKFJKv8qEpic.twitter.com/5lp2w2Gl5N
El departament de Justícia presenta en aquesta exposició 175 fotografies fetes per presos als tallers artístics. El concurs Lectura i presó s'organitza des de ja fa vuit anys i posa en el focus els presos i preses, que en són alhora els autors i els protagonistes.
instantànies fetes per presos als tallers artístics s'han presentat al concurs "Lectura i presó"
— Justícia (@justiciacat) May 10, 2020
Se celebra cada any, des d'en fa 8
Enguany, l'exposició és virtual
https://t.co/72kIUltjK0
Un tastet de les fotos concursants, amb música feta a #Brians2 pic.twitter.com/EQurhoh6Js
El quadern robat ha preparat la seva primera exposició virtual. Les obres de l’exposició són inèdites i la gran majoria s’han pensat i creat durant el confinament. En moltes, fins i tot, n’és el tema principal: peces que mostren la nova quotidianitat, que plantegen la necessitat de llibertat o que reflexionen sobre la pèrdua, l’absència i les noves relacions humanes.
Arriba ‘En confinament’, la primera #exposició virtual de la galeria d’#art de #Barcelona #ElQuadernRobat, la vols veure #desdecasa? La tens a un clic! https://t.co/t0ey66JEu5 #LaCulturaTAcompanya #BarcelonaCultura pic.twitter.com/o85yCj2MUo
— Barcelona Cultura (@bcncultura) May 8, 2020
Afegeix un nou comentari