5 activitats gratuïtes per gaudir del Raval de Barcelona a través del seu teixit associatiu

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La Barcelona Marching Band serà una de les grans protagonistes del Raval(s) d'enguany amb la seva cercavila de jazz i swing. Font: Fundació Tot Raval. Font: Fundació Tot Raval
La Barcelona Marching Band serà una de les grans protagonistes del Raval(s) d'enguany amb la seva cercavila de jazz i swing. Font: Fundació Tot Raval.

5 activitats gratuïtes per gaudir del Raval de Barcelona a través del seu teixit associatiu

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

El festival Raval(s) compleix vint anys fent una clara aposta per la música emergent de formacions del barri.

El barri del Raval, a Barcelona, està de festa aquesta setmana, ja que celebra la vintena edició del festival Raval(s), una de les cites més importants per a les entitats i les veïnes del barri.

El Raval(s) és un procés de creació sociocultural i artístic impulsat per més de 100 entitats, associacions, centres culturals i educatius, col·lectius, agrupacions i serveis públics del barri i té com a objectiu principal promoure el treball en xarxa i la participació del veïnat per donar resposta de manera col·lectiva, a través de l'art i la cultura, als reptes i objectius comuns que tenim com a territori.

Totes les activitats de la programació són gratuïtes i començaran aquest pròxim dijous, 9 de novembre. Des de Xarxanet us destaquen aquelles cites que no us podeu perdre per descobrir la pluralitat d'un dels barris més emblemàtics de Barcelona.

Música emergent

La reconeguda sala de concerts Paral·lel 62 acollirà aquest divendres el plat fort del festival Raval(s) d'enguany. Es tracta del concert d'agrupacions emergents del barri.

La programació musical començarà a les 18 h amb l'arribada a Paral·lel 62 de la Barcelona Marching Band, que ja portarà dues hores voltant pel barri i és que el mateix divendres a les 16 h començarà a la plaça del Pedró una cercavila de jazz i swing que farà parades per tot el Raval. Un cop la festa hagi arribat al Paral·lel, es donarà el tret de sortida al vespre de concerts que, a més de la Barcelona Marching Band, comptaran també amb les actuacions d'Alquimistas, Salra Aldana, Koyan Projecte i JOKKOO.

El recital és completament gratuït i hi haurà amb un moment de pica-pica a càrrec de la cooperativa Abarka.

Programació familiar

Durant el cap de setmana, el Raval(s) aposta per la programació familiar amb una activitat a càrrec de les Referents Comunitàries de Salut, que conviden a veïnes i entitats a conèixer l’espai familiar del Centre de Documentació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) amb un espai interactiu de conta-contes sobre benestar emocional en llengües maternes i traduïts al català i castellà.

Activitats per a joves

El divendres a la tarda és hora de conèixer el Raval a través de la tecnologia i la comunicació. A les 17 h, les més joves del barri es podran apropar fins a l'estudi de ràdio a l'aire lliure que la cooperativa tecnològica Colectic muntarà a la plaça Folch i Torres, on es farà un programa de ràdio en directe a càrrec del Servei de Dinamització Comunitària.

Un cop hagi acabat el pòdcast, a les 18 h, les joves del barri poden recórrer l'emblemàtica Rambla, la plaça del Pedró i d'altres carrers cèlebres mitjançant les pistes que Colectic i La Traginera hauran deixat amagades pel barri en forma de codis QR formant una ruta secreta. A cada un dels punts de l'itinerari, a més de trobar i escanejar els codis, les participants hauran de fer una fotografia que demostri que han sabut seguir les pistes de manera correcta. La gimcana fotogràfica del Raval sortirà a les 18 h de la Plaça Folch i Torres.

Cultura popular

El matí del diumenge 12 de novembre està dedicat, entre altres temàtiques, a apreciar el gresol de cultures que formen el barri del Raval. Des de les 10.30 h, la Rambla del barri s'omplirà de carpes i actuacions que uniran tradicions tan diferents com la marroquina, la brasilera o la bengalí.

A les carpes desplegades al llarg del mític passeig del Raval es podrà gaudir d'una mosta de henna i cal·ligrafia àrab a càrrec de l'Associació de Dones Marroquines i d'una roda i taller de capoeira impartit per l'Associació Capoeira Palmarès, entre altres activitats.

Feminismes

El Raval(s) és, des dels seus inicis, un festival amb marcat caràcter feminista i, precisament per aquest motiu, una gran part de la seva programació està dedicada a activitats per apoderar les veïnes.

Una de les primeres activitats de la programació d'enguany és la visita guiada a l'Institut Català de la Dona i a l'exposició del Feminal, la primera revista de caràcter feminista a Catalunya, que es realitzarà el dijous a les 12 h. A més, el divendres a partir de les 10 h, la Biblioteca de Sant Pau i la Santa Creu acull un taller sobre sexualitat holística, que tractarà sobre l'anatomia i els cicles de la menstruació.

Podeu consultar el programa complet del festival en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou