10 festivals de cinema social per reivindicar un pensament crític que transformi el món

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca i Marta Catena
Inauguració del Festival Protesta 2021 al Teatre Atlàntida de Vic. Font: Oriol Clavera
Inauguració del Festival Protesta 2021 al Teatre Atlàntida de Vic. Font: Oriol Clavera
Des del Terra Gollut Film Festival tracten de fer arribar cinema compromès a pobles petits i persones amb risc d’exclusió social. Font: Terra Gollut Film Festival
Des del Terra Gollut Film Festival tracten de fer arribar cinema compromès a pobles petits i persones amb risc d’exclusió social. Font: Terra Gollut Film Festival
El Festival Internacional de Cinema Social a Catalunya Clam se celebrarà del 23 de setembre al 2 d'octubre. Font: Festival Clam
El Festival Internacional de Cinema Social a Catalunya Clam se celebrarà del 23 de setembre al 2 d'octubre. Font: Festival Clam

10 festivals de cinema social per reivindicar un pensament crític que transformi el món

Autor/a: 
Carlos Faneca i Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Diferents punts del territori acullen un seguit de festivals que mostren, a través de creacions cinematogràfiques compromeses, diverses realitats i problemàtiques.

L'audiovisual és una eina molt potent que permet apropar a la ciutadania les diferents realitats socials i injustícies que es produeixen, una sèrie de situacions que, moltes vegades, queden invisibilitzades, però sobre les quals el cinema tracta de posar el focus. Parlem de documentals, pel·lícules de ficció o curtmetratges, amb una mirada crítica i reivindicativa, que tenen l'objectiu de generar consciència i reflexió entre el públic.

A Catalunya gaudim d'un circuit molt interessant de festivals i mostres que acullen aquest tipus de cinema social. Espais en els quals es difon audiovisual que tracta temàtiques com la salut, la relació entre la ciutat i les seves veïnes, la defensa de les comunitats indígenes o la transformació de la societat en l'era digital. A continuació et proposem deu dels festivals de cinema social de Catalunya.

Amb l’objectiu d’impactar a la població i promoure la consciència social, enguany se celebra la tercera edició del Festival Impacte. Com és habitual, s’organitza en dues edicions diferenciades en els formats presencial, del 3 al 7 de maig, i en línia, del 8 al 21 de maig.

A través de la presentació de les pel·lícules, llargs i curtmetratges, la finalitat és lluitar pel canvi social i la justícia global. Aquesta tercera edició comptarà amb més presència de veus femenines i denúncia de la violència patriarcal, i posarà el focus en la importància de les cures i la priorització de la vida.

La cinquena edició del festival de cinema social del maresme tindrà lloc al mes de maig a la capital de la comarca, Mataró. El debat principal que cerca tractar és l’era digital en la societat i de quina manera afecta aquesta transformació radical als diferents col·lectius. Mitjançant els curtmetratges que presenten, les organitzadores tenen com a objectiu generar reflexió i debat, i ampliar coneixements en aquesta línia.

El Festival Panòptic posa el punt de mira en el binomi tecnologia - societat, per analitzar les estructures socials que s’estan imposant i la manca de temps que les persones dediquen a aturar-se i ser conscients del seu entorn.

El Festival Internacional de Cinema Social a Catalunya, el Clam, torna amb una edició carregada de films i ambicioses aliances internacionals que li permeten fer un pas endavant per ser testimoni del millor cinema social. Serà del 23 de setembre al 2 d'octubre quan se celebri la divuitena edició del Festival Clam a localitats com Manresa, Navarcles i Sant Fruitós, reforçant així l'ànim del festival d'arrelar-se definitivament a les seves seus de la Catalunya Central.

El Festival Clam, però, també amplia horitzons, i ha teixit aliances amb el Festival de Clermont-Ferrand, el Luis Buñuel Film Institute i la Fundació Universitària del Bages - UManresa. En aquest últim cas, la col·laboració va encaminada a l'impuls d'un programa de ciència ciutadana amb el propòsit de detectar problemàtiques socials i fer una recerca col·lectiva de solucions.

"Divulgar el cinema compromès i humanitari [...] als llocs i col·lectius on no sol arribar, especialment a pobles petits i persones amb risc d’exclusió social". D'aquesta manera es presenta el Terra Gollut Film Festival un festival que reivindica el poder transformador del cinema. Enguany, el festival se celebrarà del 23 de setembre al 9 d'octubre, tancant, de la mateixa manera, el Cinema Transhumant, una programació itinerant d'estiu a diversos punts del territori català.

Properament, coneixerem més sobre la programació de l'edició 2022 d'aquest festival que també inclou unes jornades de fotografia compromesa.

La reflexió sobre la relació entre la ciutat i les seves veïnes és la premissa que defineix la missió del Festival Rellisquín. Aquest 2023 presenten la seva tercera edició, celebrada del 5 al 8 d’octubre i continuen amb el propòsit de cercar projectes que parlin de la vida a les ciutats: des de lluites per conservar la memòria històrica i transformacions de les urbs fins a reivindicacions veïnals.

Per a les organitzadores, l’audiovisual és una eina de lluita, denúncia i testimoni de realitats en perill de desaparèixer. Lluny del que es mostra a les sales de cinema comercials, des del Rellisquín donen suport a la promoció de l’esperit crític i a mostrar realitats que, sovint, queden amagades.

El Festival de Cinema Indígena de Barcelona, Indifest, celebrarà la seva quinzena edició a l'octubre, durant la Setmana de la resistència indígena. Impulsat per alternNativa, Intercanvi amb Pobles Indígenes, conjuntament amb la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI), el festival promou la Identitat i els Drets dels Pobles Indígenes a través d'eines audiovisuals. L'Indifest no és un festival de cinema social per si mateix, però el social, juntament amb el mediambient o la política, és un dels temes que es tracten.

A banda de les projeccions audiovisuals, el festival ofereix altres activitats d’incidència política i xerrades amb representants i comunicadores indígenes que realitzen una gira per diversos punts del territori català. La idea és dur a terme un diàleg i intercanvi directe amb les persones participants en el festival i obrir, així, espais de veu pròpia dels pobles.

El Protesta, festival internacional de cinema de crítica social, té com a objectiu transformar el món a través del cinema. Amb aquesta finalitat, des del Protesta s'està preparant una programació plena de cinema documental d'alta qualitat cinematogràfica, uns llargmetratges que es complementaran amb altres activitats paral·leles, així com el concurs de curtmetratges. L'edició de 2022 del Festival Protesta se celebrarà a Vic del 14 al 22 d'octubre.

Sodepau és una associació amb una clara vocació de transformació social que pretén teixir complicitats i construir ponts entre les dues riberes del mediterrani. En aquesta línia, l'entitat impulsa la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, un festival que enguany celebrarà la seva 16a edició del 2 al 13 de novembre.

Convençuts que el cinema afavoreix, entre altres coses, la comprensió del món on vivim i fomenta l’esperit crític, l'organització prepara una programació per difondre creacions cinematogràfiques àrabs i mediterrànies a Catalunya.

L'Inclús, el Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, està cuinant l'edició de 2022 per commemorar el seu desè aniversari. El festival té l'objectiu de promoure obres audiovisuals amb temàtica de diversitat funcional. D'aquesta manera, des de l'Inclús treballen per donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent.

L’associació Medicus Mundi és l’encarregada, des de fa més de setze anys, de l’organització de la mostra de cinema ‘Salut, Drets, Acció’, un espai de lluita per visibilitzar i debatre diferents temes que afecten la salut de les persones i vulneren els drets humans. És una aposta per a l’enfortiment dels moviments socials que defensen la sanitat i per aconseguir crear una forta xarxa entre les lluites locals i internacionals.

Enguany arriben a la dissetena edició, amb la qual conserven la característica secció d’interacció amb el públic per la qual, després de la projecció de cada peça audiovisual, s’organitza un panel d’expertes i activistes per abordar les temàtiques principals de les pel·lícules.

Afegeix un comentari nou