6 festivals de cinema social per reivindicar un pensament crític que transformi el món

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Inauguració del Festival Protesta 2021 al Teatre Atlàntida de Vic. Font: Oriol Clavera
Inauguració del Festival Protesta 2021 al Teatre Atlàntida de Vic. Font: Oriol Clavera
Des del Terra Gollut Film Festival tracten de fer arribar cinema compromès a pobles petits i persones amb risc d’exclusió social. Font: Terra Gollut Film Festival
Des del Terra Gollut Film Festival tracten de fer arribar cinema compromès a pobles petits i persones amb risc d’exclusió social. Font: Terra Gollut Film Festival
El Festival Internacional de Cinema Social a Catalunya Clam se celebrarà del 23 de setembre al 2 d'octubre. Font: Festival Clam
El Festival Internacional de Cinema Social a Catalunya Clam se celebrarà del 23 de setembre al 2 d'octubre. Font: Festival Clam

6 festivals de cinema social per reivindicar un pensament crític que transformi el món

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

A partir del mes de setembre, i fins a finals d'any, se celebraran, en diferents punts del territori, sis festivals que mostren, a través de creacions cinematogràfiques compromeses, diverses realitats i problemàtiques.

Fent la vista enrere a la primera part del 2022, hem arribat a l'estiu havent celebrat a Catalunya diversos festivals de creacions cinematogràfiques amb un rerefons social, com ara el Festival Impacte o el Festival Panòptic. Però, un cop finalitzat l'estiu, encara queden moltes propostes de festivals de cinema social que estan cridant crítica, lluita i defensa dels drets humans. Et proposem sis dels festivals de cinema social de Catalunya que queden per celebrar aquest any.

El Festival Internacional de Cinema Social a Catalunya, el Clam, torna amb una edició carregada de films i ambicioses aliances internacionals que li permeten fer un pas endavant per ser testimoni del millor cinema social. Serà del 23 de setembre al 2 d'octubre quan se celebri la divuitena edició del Festival Clam a localitats com Manresa, Navarcles i Sant Fruitós, reforçant així l'ànim del festival d'arrelar-se definitivament a les seves seus de la Catalunya Central.

El Festival Clam, però, també amplia horitzons, i ha teixit aliances amb el Festival de Clermont-Ferrand, el Luis Buñuel Film Institute i la Fundació Universitària del Bages - UManresa. En aquest últim cas, la col·laboració va encaminada a l'impuls d'un programa de ciència ciutadana amb el propòsit de detectar problemàtiques socials i fer una recerca col·lectiva de solucions.

"Divulgar el cinema compromès i humanitari [...] als llocs i col·lectius on no sol arribar, especialment a pobles petits i persones amb risc d’exclusió social". D'aquesta manera es presenta el Terra Gollut Film Festival un festival que reivindica el poder transformador del cinema. Enguany, el festival se celebrarà del 23 de setembre al 9 d'octubre, tancant, de la mateixa manera, el Cinema Transhumant, una programació itinerant d'estiu a diversos punts del territori català.

Properament, coneixerem més sobre la programació de l'edició 2022 d'aquest festival que també inclou unes jornades de fotografia compromesa.

El Festival de Cinema Indígena de Barcelona, Indifest, celebrarà la seva quinzena edició a l'octubre, durant la Setmana de la resistència indígena. Impulsat per alternNativa, Intercanvi amb Pobles Indígenes, conjuntament amb la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI), el festival promou la Identitat i els Drets dels Pobles Indígenes a través d'eines audiovisuals. L'Indifest no és un festival de cinema social per si mateix, però el social, juntament amb el mediambient o la política, és un dels temes que es tracten.

A banda de les projeccions audiovisuals, el festival ofereix altres activitats d’incidència política i xerrades amb representants i comunicadores indígenes que realitzen una gira per diversos punts del territori català. La idea és dur a terme un diàleg i intercanvi directe amb les persones participants en el festival i obrir, així, espais de veu pròpia dels pobles.

El Protesta, festival internacional de cinema de crítica social, té com a objectiu transformar el món a través del cinema. Amb aquesta finalitat, des del Protesta s'està preparant una programació plena de cinema documental d'alta qualitat cinematogràfica, uns llargmetratges que es complementaran amb altres activitats paral·leles, així com el concurs de curtmetratges. L'edició de 2022 del Festival Protesta se celebrarà a Vic del 14 al 22 d'octubre.

Sodepau és una associació amb una clara vocació de transformació social que pretén teixir complicitats i construir ponts entre les dues riberes del mediterrani. En aquesta línia, l'entitat impulsa la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, un festival que enguany celebrarà la seva 16a edició del 2 al 13 de novembre.

Convençuts que el cinema afavoreix, entre altres coses, la comprensió del món on vivim i fomenta l’esperit crític, l'organització prepara una programació per difondre creacions cinematogràfiques àrabs i mediterrànies a Catalunya.

L'Inclús, el Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, està cuinant l'edició de 2022 per commemorar el seu desè aniversari. El festival té l'objectiu de promoure obres audiovisuals amb temàtica de diversitat funcional. D'aquesta manera, des de l'Inclús treballen per donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent.

Afegeix un comentari nou