7 llibreries cooperatives que organitzen activitats aquest Sant Jordi

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La diada de Sant Jordi és la gran celebració de la literatura a Catalunya i, per aquest motiu, les llibreries preparen activitats i signatures. Font: iStock. Font: iStock
La diada de Sant Jordi és la gran celebració de la literatura a Catalunya i, per aquest motiu, les llibreries preparen activitats i signatures. Font: iStock.

7 llibreries cooperatives que organitzen activitats aquest Sant Jordi

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Les llibreries catalanes es vesteixen de gala per celebrar el seu dia gran amb activitats, signatures i dinars populars.

La diada de Sant Jordi està a tocar i les llibreries d’arreu del territori es preparen per a la seva setmana gran. Segons el gremi de llibreters de Catalunya, les vendes de la diada poden arribar a suposar un 50% del total anual pel sector. La diada, a més, és un dia de celebració nacional on les roses i els llibres són els protagonistes de la jornada i omplen els carrers d’activitat i joia.

Des de Xarxanet, hem fet un resum de les activitats que ofereixen set llibreries cooperatives referents arreu del territori.

La Carbonera (Barcelona)

La Carbonera concentra la seva programació de Sant Jordi durant el cap de setmana de la diada, amb una autèntica marató de signatures de llibres.

El dissabte 22 d'abril a la llibreria de Poble-sec signaran Raul Garrigassait, Mireia Boya i Elisa Munsó o Jordi Graupera, entre altres autores.

El diumenge 23, l'activitat literària comença a les 10h i no acaba fins a les 20h. Les signatures de la diada inclouran autores com ara Elena Crespi, Txell Feixas o Jaume Portell. A més, durant tota la jornada, l'equip de la llibreria estarà a les seves tradicionals parades, situades al davant de la mateixa llibreria i a la Rambla dels Estudis, entre els carrers Bonsuccés i Pintor Fortuny, just davant del teatre Poliorama.

Prèviament a la programació del cap de setmana, La Carbonera ha habilitat una sèrie de descomptes per a les compres en línia a la seva pàgina web.

La llibreria La Carbonera està situada al carrer Blai, 40, al barri del Poble-sec, a Barcelona. La cooperativa va néixer l’any 2017 amb la voluntat de convertir-se en la referència lectora del seu barri. El projecte posa en pràctica la seva voluntat transformadora a través de l’organització periòdica de clubs de lectura, entre els quals es troben ‘Feminisme per fascicles’, ‘Club de lectura amb sabatilles’ o ‘Harry Potter per adults’.

Podeu consultar la programació completa de Sant Jordi aquí.

El Soterrani Llibreria Cooperativa (Tarragona)

Tarragona està d'enhorabona aquest Sant Jordi i és que, a la xarxa de llibreries de la ciutat, s'afegeix enguany una nova llibreria cooperativa: El Soterrani.

Es tracta d'un projecte de llibreria generalista, on es podra trobar una gran selecció de literatura per a totes les edats i de pràcticament tots els gèneres: des de novel·la històrica, passant per la ciència-ficció o el gènere fantàstic.


La llibreria és iniciativa de tres llibreteres tarragonines amb anys d'experiència al sector, que han decidit sumar esforços, després d'un temps de pausa en la seva activitat.

El Soterrani obrirà les portes el 15 d'abril, uns dies abans de Sant Jordi, i estarà situada al carrer August, 50, just al centre de la ciutat.

Espai Llavors (L’Hospitalet de Llobregat)

L'Espai Llavors de l'Hospitalet de Llobregat també concentra la seva activitat especial durant el cap de setmana de la diada. La llibreria tindrà parades en tres localitzacions: durant tot el cap de setmana a la rambla de l'Hospitalet i únicament el diumenge a Collblanc i a la Fira del Llibre de les Corts.

Durant la resta de la setmana, Llavors continua amb la seva programació habitual de clubs i tallers de lectura, que es poden consultar a la seva web, i entre els quals destaca la xerrada-taller de recomanacions de llibres per infants entre 0 i 3 anys a l'escola bressol Nova Fortuny.

Llavors està situada al carrer Llobregat, 66, al barri de Collblanc i és un projecte obert i participatiu que, a més de ser una cooperativa de treball, és també una cooperativa de consumidores i usuàries.

La llibreria té la voluntat de ser més que un punt de venda de llibres i aspira a convertir-se en un espai per aprendre, relaxar-se i crear comunitat entre les veïnes de la zona. En els seus tres anys d’activitat, Llavors ha contribuït a la transformació social fomentant l’esperit crític i oferint alternatives culturals, socials i polítiques.

La Capona (Tarragona)

Tot i que la llibreria La Capona ha estat sempre un referent a la ciutat de Tarragona, l’any passat va estar a punt de desaparèixer. La manca de relleu generacional va fer que els seus antics propietaris fessin liquidació de tots els llibres que tenien coincidint amb la seva jubilació, el passat mes de juny.

Però, tres mesos més tard, al setembre del mateix any, la cooperativa de treball i iniciativa social Combinats va comprar el negoci i va encetar la nova etapa del mític establiment. Enguany, Combinats afronta el primer Sant Jordi de la nova etapa de La Capona amb diverses activitats.

El dissabte 15 a les 17h, l'entitat pel foment de la lectura Cuentropía durà a terme un taller de contacontes titulat 'Llegenda de Sant Jordi amb Cuentropía'. L'activitat està pensada per a infants de totes les edats i té una durada aproximada d'una hora.

El dimarts 18 d'abril, La Capona acollirà la presentació de 'Marrón', el primer llibre de la il·lustradora Rocío Quillahuamán, unes memòries en les quals l'autora repassa els moments més significatius de la seva infància i adolescència i on, a través del seu característic sentit de l'humor, Quillahuamán reflexiona sobre com la raça i el gènere han impactat en la seva identitat.

Per acabar el cicle de Sant Jordi, el dissabte 29, La Capona tornarà a acollir un altre taller de contacontes a càrrec de l'entitat Cuentropía, en aquest cas amb l'objectiu d'introduir a les criatures al món dels oficis a través de la lectura crítica.

La Capona està situada al carrer del Gasòmetre, 41, de Tarragona.

Llibreria Sendak (Barcelona)

La llibreria Sendak durà a terme activitats durant tota la jornada de la diada, entre les 10h i les 21h, a l'Espai Culturista que porta el seu mateix nom i que està situat al carrer Grassot, 42.

Entre la programació, cal destacar el concert de Guineus Cantaries que, darrere d'aquest suggerent títol, amaga alguns dels grups més reconeguts de la discogràfica The Indian Runners, com ara La Ludwig Band, La Sentina o Rombo.

Al migdia es faran dues paelles populars, una de verdures i una altra de pollastre, a càrrec dels col·lectius gastronòmics VanVan i Nacarar. Els tiquets per aquest dinar popular es poden comprar al web de VanVan.

Al vespre, cap a les 18h, el periodista cultural i escriptor Borja Barbesà, serà l'encarregat d'animar la jornada amb una sessió de música, que promet navegar des de la psicodèlia fins a la bachata.

A més, l'equip de la llibreria Sendak estarà present a la seva tradicional parada de llibres de Sant Jordi al passeig de Sant Joan de Barcelona, on compartiran el seu esperit lector amb tot els visitants. Sendak és una llibreria cooperativa formada per dues sòcies, la Núria i l'Aitor, que centra la seva activitat en infants i joves i que combina els llibres amb una selecció de jocs i joguines que estimulen la imaginació de la canalla i la seva capacitat d'inventar històries.

La Lluerna (Ripoll, Girona)

A Ripoll, la llibreria cooperativa La Lluerna té preparades dues activitats culturals per celebrar la diada de Sant Jordi.

La jornada del diumenge 23 s'encetarà a les 12h, amb un vermut musical a càrrec del duet de saxofon i guitarra 'Clara'.

A les 17h, la llibreria acollirà la presentació de 'NI BAT NI BUT. Dotze cançons trobadoresques del segle XII traduïdes en versió cantabile' amb Salvador Giralt, el seu autor, i Santi Llagostera, membre del l'associació Randellaires.

La llibreria cooperativa La Lluerna està situada a la Plaça Gran, 23, de Ripoll, a Girona, i aquest és el seu segon Sant Jordi des que va ser inaugurada, a finals de gener de l’any passat.

Les fundadores de la llibreria són les sis sòcies de la Cooperativa Mas La Sala de Sant Pau de Segúries, un projecte que va sorgir l’any 2017 i que té com a principals eixos l'agricultura, la ramaderia, la gestió forestal, l'educació ambiental, l'allotjament de turisme rural, la restauració, la cooperació, l'artesania i la cultura.

La Ciutat Invisible (Barcelona)

La Ciutat Invisible va aixecar la persiana fa divuit anys sent una iniciativa cooperativa pionera al barri de Sants, a Barcelona. El projecte té com a objectiu la construcció d’alternatives al treball precari i la defensa i difusió dels valors de l’autogestió.

La llibreria va començar ahir les seves activitats de Sant Jordi, tant per a infants com per a adultes, que podeu consultar al seu perfil de Instagram.

Durant la diada, l'equip de la llibreria posarà la seva tradicional parada al carrer de Sants, 186. Entre les 11h i les 19h, hi aniran passant autores tan reconegudes com Laura Roqueta, Ivan Miró o Muriel Villanueva a signar exemplars.

A més, la cooperativa porta tot el mes recomanant llibres per Sant Jordi a les seves xarxes socials amb l'etiqueta #RecomanacionsInvisibles.

Afegeix un comentari nou