7 llibres per conscienciar infants i joves sobre el consum responsable

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
És important fomentar a la canalla la sensibilització entorn del consum responsable. Font: Llicència CC
És important fomentar a la canalla la sensibilització entorn del consum responsable. Font: Llicència CC
Fer un consum responsable en productes com el cacau ajuda a les comunitats d'origen on es conrea. Font: Llicència CC
Fer un consum responsable en productes com el cacau ajuda a les comunitats d'origen on es conrea. Font: Llicència CC
La situació actual del medi ambient fa necessària una educació ambiental per revertir la situació completament. Font: CC
La situació actual del medi ambient fa necessària una educació ambiental per revertir la situació completament. Font: CC

7 llibres per conscienciar infants i joves sobre el consum responsable

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Els contes i les històries que us portem en aquest recull de llibres promouen valors com la igualtat o el respecte que ben segur aportaran consciència i diversió alhora entre les petites lectores.

Hi ha tants engranatges i processos que generen desigualtats al món que de vegades resulta complex entendre què podem fer com individues. I si tenim en compte que els reptes als quals ens enfrontem són nombrosos, com ara el consum responsable, la sostenibilitat, el comerç just, l'escalfament global o el reciclatge i la reutilització, calen eines que ajudin a fer entendre a la societat totes les accions que s'han de dur a terme per construir un món millor, fomentant valors com el respecte i la igualtat.

Per tal d'incloure tots aquests conceptes en l'educació de la canalla, i fer-los partícips de la millora de la societat, us presentem set llibres per entendre i posar a la pràctica el consum responsable en infants i joves:

A través del relat del Kevin, un nen de la Costa d’Ivori, les joves i infants veuran el procés pel qual passa l’obtenció d'un dels productes que tant els agrada, la xocolata. Tothom coneix que aquesta ve del cacau, però no tothom sap com s’obté. El protagonista i la seva família s'encarreguen de conrear aquest cacau per vendre’l a grups de comerç just. El llibre mostra com, a través d’un consum conscient fet des del nord global, els països en desenvolupament tenen mitjans per sortir de la situació de pobresa.

Aquest llibre forma part de la col·lecció de llibres, d’Oxfam Intermón, Alfabeto Solidario, on es toquen altres temes en relació al consum responsable.

Un best-seller il·lustrat que ens narra una història d'amor a la Terra. Tot i que, una història d'amor complexa. La Terra està cansada de donar més del que nosaltres li aportem. Joe, el protagonista, vol seguir la trajectòria del seu pare i ser agricultor, però després de veure com va incrementant la competència amb els grans propietaris i la industrialització del cafè, decideix fer-se professor. La seva vida va perdent el seu rumb fins que s'adona que el seu destí és entre les muntanyes.

L’escriptora i il·lustradora Julia Álvarez conforma aquest relat amb una simplicitat molt rica per fer entendre als més petits i petites la importància del consum responsable.

Les entremaliades i celebres Tres bessones se sumen al moviment en una història per fer visible l'impacte ecològic que te la roba que portem. La Bruixa avorrida ha explotat els seus pantalons de tanta xocolata que ha menjat i, juntament amb les Tres bessones, seguiran tota la trajectòria de la fabricació d'uns pantalons, per entendre el que suposa a nivell global i mediambiental.

Un altre de les tres germanes entremaliades per fer a la canalla conscient del que és la societat de consum. Narra les vacances de les Tres bessones i com marxen a la platja amb la seva família. Abans de partir passen per uns magatzems a comprar el necessari, però al final acaben amb moltes més coses de les que tenien al cap. En estar en la platja s'adonen que no necessitaven la majoria de coses que han comprat.

Aquests dos últims llibres formen part d'una col·lecció de llibres de les Tres bessones de caràcter conscienciador per als infants. La col·lecció sorgeix d'una col·laboració de l'editorial Cromosoma, Icaria i l'ONG Intermón Oxfam.

Un banquer ambulant Maurizio Spedaletti, l’autor del llibre, ens explica la història i funcionament dels diners per reflexionar sobre l'ús que en fem avui dia. Recolzat amb les il·lustracions de Rachele Lo Piano, l'autor selecciona un conjunt de situacions per analitzar les conseqüències de les nostres eleccions, i posar responsabilitat en el consum responsable. FETS-Finançament Ètic i Solidari edita aquest llibre que podeu veure complet en línia.

Aquest llibre actua més com un llibre divulgatiu, que, a través d'una història curiosa, explica el funcionament del comerç just als infants. Explicant la història de les formigues per mitjà dels ulls de la Maria; fa servir una metàfora com un exemple per demostrar que la cooperació és la millor eina per pal·liar la pobresa i la fam. Actua també com una eina per adults per conscienciar als petits des de l'ensenyança.

Aquest llibre es presenta com un manual d'experiments, detallats pas a pas, que farà que l'infant prengui consciència desenvolupant accions sostenibles ecològicament. Petites accions quotidianes amb un toc de diversió. El procés farà comprendre a l'infant els reptes ecològics i com viure el dia a dia amb consciència del medi ambient.

Afegeix un comentari nou