7è Memorial Francesc Candel 2014

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

7è Memorial Francesc Candel 2014

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La demògrafa Anna Cabré, els músics Jaume Cristau i Josep Mut; i l’Escola SEAT de La Marina de Sants seran guardonats al Memorial Francesc Candel 2014.

Com a epíleg de la commemoració del llibre "Els Altres Catalans", la Fundació Paco Candel lliurarà aquest dimecres 7 d’octubre els guardons del 7è Memorial Francesc Candel 2014. L'acte es celebrarà a les 19h de la tarda al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Enguany, aquests reconeixements es lliuraran a la demògrafa Anna Cabré, en l'àmbit social; als músics Jaume Cristau i Josep Mut, en l’àmbit cultural; i a l’Escola SEAT de La Marina de Sants, en el de comunicació.

La doctora Anna Cabré és directora del Centre d’Estudis Demogràfics i professora de la Universitat Autònoma de Catalunya, amb docència en altres universitats estrangeres durant la seva llarga carrera professional, de la qual acaba de jubilar-se. A Cabré se li reconeix la seva brillant tasca pedagògica i, molt especialment, ser un referent de la investigació de les onades migratòries arribades a Catalunya durant els darrers segles, analitzant, des del rigor imprescindible en la ciència dels estudis de població, el món que Francesc Candel estudià amb una reconeguda i brillant intuïció.

El Memorial de l’Àmbit Cultural, concedit als músics Jaume Cristau i Brunet i Josep Mut i Benavent, reconeix una llarga aportació d’ambdós a la promoció i normalització de la música popular. En el cas del mestre Cristau, des de la direcció de diferents cobles-orquestra, la seva qualitat com intèrpret i, molt concretament, l’extens repertori de composicions que han estat reconegudes amb els premis més preuats del món sardanista, sense oblidar la seva tasca docent dirigint l’Escola de Música del Casino Mernestral de Figueres. Per part de Josep Mut, més d’un quart de segle com a director de la Banda Municipal de Barcelona, contribuint destacadament al rellançament d’aquesta formació musical quant a qualitat, ha contrastat amb la voluntat de promoure concerts als barris més populars de la ciutat. El guardó els ha estat concedit també des d’una certa dimensió d’agermanament de cobles i bandes de música, que tant identifiquen Catalunya i el País Valencià, d’on arribaren els Candel i en Josep Mut. Les aplaudides composicions que tan Cristau com Mut van estrenar en el Festival d’Homenatge de la Cultura Popular a Paco Candel, celebrat al Barcelona Teatre Musical el passat mes de desembre, també han estat considerades pel patronat de la Fundació Candel.

El ja tradicional Memorial dedicat a la comunicació ha estat concedit a l’Escola Seat, a pocs metres de la Plaça de La Marina on vivia Candel, per la magnífica tasca de divulgació de la vida i obra de l’escriptor realitzada amb la participació del conjunt del col·legi analitzant especialment la incidència del llibre Els Altres Catalans en les famílies dels mateixos escolars, omplint els passadissos del centre amb una exposició que denota una gran eficàcia pedagògica.

Qui era Francisco Candel?

Francisco Candel Tortajada va néixer el 31 de maig del 1925 a Casas Altas, Racó d'Ademús, al País Valencià, un poblet de muntanya, des d'on va emigrar quan era un nen de dos anys amb els seus pares. Va viure a les Cases Barates del grup Eduardo Aunós, que ja no existeixen i que inspirarien el seu gran llibre "Donde la ciudad cambia su nombre". Va estudiar a una escola del temps de la República de la qual sempre ha conservat molt bon record. Aquesta experiència l'ha reflectida en un dels seus llibres, Les meves escoles, com també ha fet amb les vivències de la guerra civil: els bombardeigs que surten a Han matado un hombre, han roto un paisaje, o la crema de les esglésies de Port i Can Tunis a Història d'una parròquia i Crònica informal, sentimental i incompleta (1936-1986), que va ser l'inici d'una autobiografia.

Edicions anteriors

Anteriorment, en les edicions celebrades del Memorial Francesc Candel, han estat guardonats reconeguts periodistes com Jaume Fabre, Josep M. Huertas i Joan Carles Peris, cineastes com Josep M. Forn i Fermí Marimón, institucions socioculturals com la Federació de Cors de Clavé, l’Associació Rauxa, la Fundació La Roda, COOP 57, Parròquia Mare de Déu del Port, Fundació Lluís Carulla, la Coordinadora de Colles Castelleres i, en la darrera edició, en coincidir amb el 50è Aniversari de la publicació d’Els Altres Catalans, es va retre homenatge pòstum a Max Cahner, l’editor del llibre, coincidint amb el reconeixement a la dibuixant Pilarin Bayés, la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català.

L’acte, al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla Catalunya, 10, Barcelona), és gratuït, però és preferible confirmar assistència al telèfon 93 432 45 60 o a info@fundaciocandel.org.

Afegeix un comentari nou