8 activitats culturals per fer durant la diada de Sant Jordi 2022

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Sant Jordi és molt més que les paradetes de llibres i roses que hi ha pel tot el territori. Font: Llicència CC
Fem algunes recomanacions per passar la Diada de Sant Jordi amb les entitats ambientals. Font: Llicència CC
Fem algunes recomanacions per passar la diada de Sant Jordi amb les entitats culturals. Font: Llicència CC
Paradeta de llibres i roses durant la Diada de Sant Jordi del passat 23 de juliol. Font: EFE
Paradeta de llibres i roses durant la Diada de Sant Jordi del passat 23 de juliol. Font: EFE

8 activitats culturals per fer durant la diada de Sant Jordi 2022

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Arriba una de les festivitats culturals més estimades i populars de Catalunya, amb una programació que recupera, gairebé completament, la normalitat prepandèmica.

Després de dos anys vivint una diada de Sant Jordi diferent i reduïda, enguany s’espera una celebració plena de normalitat, on cada ciutat ja està organitzant els diferents espais on es col·locaran les parades de llibres i roses, i teixint una programació carregada de propostes culturals. A Barcelona, per exemple, es podrà gaudir d’una gran superilla literària, que ocuparà l’espai enquadrat entre Diagonal, Gran Via, el carrer de Balmes i el carrer Pau Claris.

Una diada que arriba amb alegria i ganes de sortir al carrer, gaudir de la primavera i poder participar en les diferents activitats culturals que s’organitzen per tots els municipis de Catalunya. En aquest llistat, en fem un recull de vuit propostes que us fem.

  • Acció poètica a cau d’orella al Parc dels Mestres de Ripollet

Aquest municipi del Vallès Occidental aposta enguany per un Sant Jordi descentralitzat. Les entitats Traça, Ripollet Poesia i l’Associació Cultural Jaume Tusset organitzen una acció poètica, en forma de recital a cau d’orella. És el dia 23 d’abril, al Parc dels Mestres, a les 12 h. Hi ha la possibilitat que, qui vulgui, pugui recitar un poema per telèfon. Només cal demanar-ho a ripolletpoesia23a@gmail.com.

Ripollet també acollirà, durant la celebració de Sant Jordi, una popular ballada de sardanes davant del Centre Parroquial, de la mà de la Cobla la Principal de Llobregat, també a les 12 h del matí.

  • Cercavila del Drac de Terrassa

La cocapital vallesana quedarà inundada de cultura popular, amb una programació que la posa al centre de totes les mirades. La tarda del 23 d’abril, des de les 17.15 h fins a les 19.15 h compta amb diferents actes de celebració. En destaquen la Cercavila del Drac de Terrassa, pels carrers del centre, que té inici a les 17.45 h al Raval de Montserrat. El programa sencer es pot consultar aquí.

Altres actes que es duran a terme al llarg de la tarda són: els balls dels Bastoners de Terrassa, que actuen a tres punts diferents de la ciutat i l’Exhibició Castellera de Sant Jordi de la mà de Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa a la Plaça Vella. A més, durant tot el dia, els Diables de Terrassa organitzen activitats de pintacares, tallers de malabars i tabals i un espai creatiu de dibuix i pintura per als més petits.

  • Lectura de ‘Contes monoparentals’

La Fundació Tot Raval ha organitzat una diada de Sant Jordi ben completa, amb activitats de 10 h del matí a 20 h del vespre, a diferents espais del barri però, sobretot, recuperant el seu lloc tradicional a la Rambla del Raval. Més d’una cinquantena d’entitats hi participen. Pots consultar el programa sencer aquí.

A les 17.30 h, l’espai ‘La Haima’ acollirà una lectura de contes monoparentals, organitzada per la Federació Catalana de Famílies Monoparentals. Isabel Martínez Canillas llegirà el conte ‘La màgia de la vida’ i Eva Mengual farà la lectura de ‘Com vas venir al món?’.

  • Gimcana Cultural Familiar ‘La poció indesxifrable’

Vic ha preparat una activitat cultural més moguda, amb l’enginy com a eina principal. L’enigma ‘La poció indesxifrable’ és el protagonista de la gimcana cultural familiar, adreçada a infants de 5 a 10 anys. L’Ajuntament de Vic, que n'és l'organitzador, regalarà vals de descompte de deu euros a totes les vencedores, per gastar a una llibreria de la ciutat.

Per segon any consecutiu s’organitza aquesta activitat amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els més menuts. Segons expliquen des de l’ajuntament, la poció només podrà ser resolta visitant diferents localitzacions de Vic i fent ús de les guies que s’hauran repartit prèviament en tots els centres educatius. La participació és gratuïta i comença a partir de les 17 h el mateix dia de Sant Jordi.

  • Cercallibres Poble-Sec

A càrrec del Centre Cívic El Sortidor, arriba el Cercallibres del barri del Poble-Sec de Barcelona, un espai de celebració on s’organitzaran activitats als equipaments, llibreries i entitats del barri. A partir del 18 d’abril ja es podrà gaudir d’un ventall d’iniciatives per fomentar un Sant Jordi popular.

Al carrer Murillo, número 5, acollirà un punt d’intercanvi de llibres, on cadascú pot deixar aquells llibres que ja s’ha llegit per emportar-se aquells que més l’interessin. Aquesta proposta l’ha organitzat l’Asociación Cultural Social Arte Culinario de Honduras y Amigos de Catalunya.

  • Fes el teu capgròs i participa en la cercavila de Cubelles

Aquesta activitat organitzada per l’Associació de Joves El Cubell pretén estimular la creativitat i les manualitats dels més petits: amb la creació d’un capgròs, tots els nens i nenes que vulguin podran participar en la cercavila de Cubelles, celebrada el 23 d’abril a les 17.30 h de la tarda, a la Plaça del Centre Social, en honor a la festivitat de la diada. A més, hi haurà la concentració de gegants, capgrossos i bèsties infantils.

Per culminar el dia de Sant Jordi, se celebrarà la botifarrada popular, un cop finalitzada la cercavila. Cubelles celebra la seva quaranta-vuitena Setmana Cultural, durant tot el mes d’abril, on hi trobaràs tota mena de propostes, des d’exposicions, presentacions de contes i llibres, jornades de portes obertes i diferents activitats.

  • El Mercat de les Puces

Tots aquells objectes que ja no utilitzis, els pots donar al Mercat de les Puces de Sant Cugat, una iniciativa del Senglar Cultural, Coordinadora d'Entitats i Col·lectius de la Floresta, per la diada de Sant Jordi. Serà a l’espai el Casino de La Floresta, a partir de les 12 h. A més, també s’hi celebraran altres activitats, com el pintacares i la lectura de contes.

Les històries que es llegiran són ‘La estrella gigante’, per infants de tres a vuit anys, i ‘Y la luz se hizo’, per a canalla de sis a dotze anys.

  • Retalls de voluntariat amb perspectiva feminista

El Servei Civil Internacional (SCI) organitza un concurs de relats curts en el qual es pot participar fins al diumenge 24 d’abril. Proposen a totes aquelles persones que vulguin participar que s’animin a explicar d’una manera diferent les seves experiències de voluntariat, i conviden a treure l’esperit artístic que tots portem a dins. Enguany celebren la tercera edició del concurs, en el qual han integrat una novetat: que cada relat incorpori la perspectiva feminista. Poden ser en català, castellà i anglès.

Les bases del concurs es poden consular clicant aquest enllaç, i tots els relats es poden enviar a comunicacio@scicat.org. La guanyadora serà guardonada amb un curs d’escriptura creativa i també es farà difusió de les finalistes. El jurat està format per voluntàries i membres de la junta de l’SCI Catalunya i persones properes al món artístic de l’escriptura.

Afegeix un comentari nou