'African-meninas' rescatarà lideresses africanes de l'oblit

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Recompenses Verkami llibre 'African-meninas'. Font: Club Wanafrica
Recompenses Verkami llibre 'African-meninas'. Font: Club Wanafrica
Interior llibre 'African-meninas' Font: Club Wanafrica
Interior llibre 'African-meninas' Font: Club Wanafrica

'African-meninas' rescatarà lideresses africanes de l'oblit

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Es cerquen mecenes per editar el llibre infantil que recopilarà biografies i il·lustracions de lideresses africanes invisibilitzades a la història.

Quantes referències històriques d’afrodescendents podem recordar de la nostra infància? I quantes d'aquestes referents són dones africanes? Les dones racialitzades no han estat legitimades per la història redactada des de l’òptica occidental blanca. Amb prou feines ens han arribat nocions sobre lideresses polítiques com Angela Davis o Winnie Mandela.

Amb l’objectiu de posar llum i revertir des de la infància aquesta lectura esbiaixada i discriminatòria de la cultura, en termes de gènere i raça, el Club Wanafrica de Barcelona, ha impulsat una campanya de micromecenatge per editar el llibre infantil 'African-meninas'. L’obra recopilarà les biografies, amb les seves respectives il·lustracions, de dones líders africanes - i, en properes edicions, la seva extensió cap als territoris afrodescendents.

Karo Moret Miranda coordina l'edició del llibre, i Sara Fratini i Ana Cebrián en són les il·lustradores.

'African-meninas', editat per Edicions Wanafrica, és una aposta ferma per la ruptura del marc euro-nord-americà, amb la intenció de rescatar i desvetllar lideratges femenins del continent africà. La manca de referències no eurocentrades per a la infància condueix a una educació incompleta i parcial dominada pel pensament occidental.

Com a conseqüència, no només es nega als i les afrodescendents i altres col·lectius racialitzats i migrants les seves representacions en els imaginaris globals, sinó que a membres d'aquestes comunitats nascuts, criats o incorporats a les societats europees se'ls neguen les seves representacions i la possessió i el reconeixement dels seus referents.

Club Wanafrica és una associació sense ànim de lucre que neix el 2010 amb la finalitat de crear espais de diàleg i projectes al voltant de l'Àfrica, la seva diàspora, la convivència i la participació ciutadana.

Entre els seus objectius hi ha el de promoure iniciatives de sensibilització, visibilització i intercanvi social, cultural entre les diferents comunitats residents a l'Estat espanyol, amb especial èmfasi en els residents d'origen africà i afrodescendents, a través de conferències, tallers, intercanvis i esdeveniments interculturals .

Edicions Wanafrica és, des del seu naixement el 2014, una editorial especialitzada en literatura africana i sobre Àfrica, incloent la seva diàspora, en castellà i català. Edicions Wanafrica és tant un projecte cultural com una reivindicació social i política.

Les comunitats africanes i afrodescendents, així com la població hispanoparlant en general, han de poder accedir al silenciat pensament dels i les autorxs africanxs i afrodescendents, així com a una comprensió del continent africà àmplia i complexa.

Tots els beneficis que es recaptin a la campanya de mecenatge aniran destinats a la impressió dels llibres i de les recompenses (bosses, postals, punts de llibre, pòsters, etc.), així com cobrir part de les despeses de producció d''African-meninas'. Si s’aconsegueix superar l'objectiu, 6.500 €, es preveu la donació d’exemplars del llibre a escoles públiques.

La producció del llibre està pràcticament acabada. Els textos i les il·lustracions ja estan sent maquetades i la previsió és que els i les mecenes revin les recompenses durant el novembre del 2019.

Afegeix un comentari nou