Antoni Arias: "Cal que la cultura estigui a peu de carrer"

 Font:
Font:

Antoni Arias: "Cal que la cultura estigui a peu de carrer"

Resum: 

Antoni Arias, Vocal de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, ens explica quins són, al seu parer, els reptes de futur de l'associacionisme.

Cal que la cultura estigui a peu de carrer

El voluntariat no hi entén d’ordre normatiu ni de lleis complexes. El voluntariat treballa per allò que estima, sense límits. Treballa per tots els seus iguals, pel poble, pel fet cultural.

És important, vital, que el fet cultural sigui a peu de carrer. Això vol dir, sovint, deixar els elitismes i apropar la cultura a les escoles, a la plaça, al lleure, a les llars. Pot ser molt interessant crear espectacles culturals més propis d’un escenari,però amb això no ens adonem que ens estem aïllant d’allò més important a qualsevol país: la cultura tradicional i popular.

Ens cal poder ballar una dansa quan fem castells, o trobar-hi gegants en una festa castellera, o fer de la sardana o el contrapàs un subtil tela de puntes de coixí. Ens cal desgranar cada petit moviment d’un falconer en cada nota i harmonia d’una peça d’en Clavé.

Col·laboració entre associacions

L’associacionisme hi juga un paper important, molt, en dia a dia de cada voluntari i aquest és un altre repte important. Les associacions són bàsiques per aglutinar, per donar suport o per representar als seus associats i consegüentment al voluntariats.

El repte però, el trobem quan no hi ha col·laboració entre les diferents associacions o federacions. És a dir per fer-ho més col·loquial, quan “es va per lliure”.

En aquest àmbit ens cal que les associacions comparteixin recursos, coneixements, experiències espais i temps amb tothom.

Abans deia que cal poder ballar una dansa quan fem castells i aquesta és una de les feines de les associacions: donar eines, proporcionar recursos, establir diàleg i entesa amb altres associacions. En definitiva, cal que les associacions col·laborin entre elles mateixes.

Torna a la pàgina dels reptes de futur

Comentaris

Totalment d'acord amb les paraules de l'Antoni Arias. Crec que els representants polítics s'han equivocat legislant el món del voluntariat, i les entitats recolzant aquest procés. Amb la llei del Voluntariat han aconseguit que els voluntaris de tots els àmbits - social, sanitari, esportiu, cultural,... - tinguem més dificultats per poder col·laborar, participar i/O ajudar als nostres iguals.

Afegeix un comentari nou