Aquest Nadal, la cultura popular es regala!

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: ICUB
La campanya promou tota mena de productes de cultura popular. Font: ICUB
 Font: ICUB
Els elements de cultura popular són una molt bona opció per regalar aquest Nadal. Font: ICUB
 Font: ICUB
Regala cultura popular aquest Nadal! Font: ICUB

Aquest Nadal, la cultura popular es regala!

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Una campanya d’entitats i de l’ICUB promou tota mena de productes de cultura popular per regalar aquestes festes.

No teniu clar què demanar a ses majestats els Reis d’Orient, al tió o a qui vingui a casa a portar-vos regals aquestes festes? Un seguit d’entitats, amb el suport de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), han ideat una proposta molt engrescadora per resoldre d’una plomada tots els vostres dubtes.

Parlem de ‘Regala cultura popular’, una campanya per acostar el bo i millor de les festes i tradicions del nostre país en forma de regal a totes les llars aquest Nadal. Per fer-ho, colles i entitats de cultura popular arrelades a la ciutat s’han posat en marxa per oferir tota mena de productes de marxandatge molt especial: ninots de goma, gegantets, reproduccions de figures del Bestiari, contes, llibres, discos de nadales i cobles, polseres i jocs, entre molts altres, són només una mostra de tot el que es pot trobar en el marc de la iniciativa.

La Noèlia Sanz, tècnica del servei de cultura popular de l’Institut Català de Cultura (ICUB), explica a Xarxanet l’objectiu campanya: “El final de l’any i el Nadal són èpoques en què la gent compra obsequis, per això les entitats i colles han pensat que és bo recordar que també es poden regalar productes de cultura popular”.

I, on es poden trobar tots aquests productes? Si voleu sorprendre els vostres éssers estimats amb elements de la nostra cultura popular, us podeu apropar a les diferents Cases de la Festa, el lloc de trobada de les entitats de cultura d’arrel tradicional. Per exemple, a la Casa dels Entremesos hi veureu marxandatge de tot tipus, que també trobareu a la Violeta de Gràcia, així com al Centre Artesà Tradicionàrius, especialitzat en música folk.

En aquest sentit, podeu donar un cop d’ull a llistats amb elements de cultura popular per agafar idees. N’hi de productes com ninots de goma de gegants, nans, bèsties, falcons i castellers; llibres de cultura popular barcelonina, llibres infantils i juvenils o CDs de sardanes i cultura popular.

Una bona manera de donar suport a les entitats

Alhora, la iniciativa no deixa de ser una manera d’ajudar un sector que ha patit -i està patint- de valent l’impacte de la pandèmia. “La idea també ha sorgit perquè hi ha hagut una davallada dels ingressos de les entitats, atès que no han pogut fer activitats durant tot l’any, és una manera de donar-los un cop de mà”, apunta Sanz.

Tot plegat ha estat especialment feixuc per a aquestes entitats, molt avesades a crear xarxa, conviure i treballar el dia a dia, coses que aquest any a dures penes han pogut fer a conseqüència de les restriccions.

Tanmateix, tot i les dificultats, des de l’ICUB també creuen que la situació ha obert una finestra d’oportunitat. “Hi ha hagut una capacitat d’adaptació al món online que no quedarà aquí, hi ha un camí per recórrer.

Encara que tornem a la normalitat, pensem que moltes iniciatives en línia acabaran convivint amb el presencial”, assegura la Noèlia, que destaca que tot plegat pot amplificar la difusió de continguts, com xerrades o conferències, que assoleixen dades de visualitzacions molt interessants quan es comparteixen a la xarxa i arribem a un públic més ampli.

Per això, cal mirar el futur amb optimisme, no queda un altre remei. “Malgrat tot, tenim la sensació que tota aquesta situació ha fet que la gent redescobreixi el plaer de gaudir de la cultura”, subratlla la tècnica de l’ICUB. No us ho penseu, si voleu gaudir i transmetre tot allò que representa la cultura popular i els valors que promou, aquestes festes regaleu cultura popular!

Afegeix un comentari nou