Àmbit de la notícia
Cultural

'Brians. Mujeres invisibles': la fotografia com a eina empoderadora per a internes en centres penitenciaris

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Cèlia Carbó
  • Marta Fàbregas preparant a una interna pel retrat
    Marta Fàbregas preparant a una interna pel retrat Font: Marta Maza
  • Retrat 'Sara', una de les imatges del fotollibre.
    Retrat 'Sara', una de les imatges del fotollibre. Font: Marta Fàbregas
  • Perruqueria de Brians
    Perruqueria del centre penitenciari Brians Font: Sofia Kyprislli

El fotollibre és el resultat del projecte de fotografia participativa 'Traspassant l’objectiu' que va impulsar la Fundació Setba i que va dirigir l’artista, activista i feminista Marta Fàbregas.

Les dones al sistema penitenciari són gran minoria, tan sols representen el 7% de persones recluses totals. Això les posa en una situació d’injustícia, ja que disposen de menys instal·lacions, menys recursos i, per tant, menys cultura a la presó. Per tal de pal·liar aquesta situació, la Fundació Setba va impulsar el projecte de fotografia participativa 'Traspassant l’objectiu' al Centre Penitenciari Brians I dirigit per l’artista, activista i feminista Marta Fàbregas. Ara, el resultat s'ha materialitzat en el fotollibre 'Brians. Mujeres invisibles' (Lumínic).

Una cita d'una de les internes que va formar part en el projecte exemplifica la situació d'invisibilitat a la qual estan sotmeses les dones als centres penitenciaris: "A les presons els homes són visitats per dones, però les dones no són visitades per homes". Mitjançant els tallers i el fotollibre, les internes del centre penitenciari es van posar a ambdós costats d'una càmera fotogràfica, quelcom que les va permet ajudar-se mútuament, les empodera i enforteix la seva autoestima.

La missió de la Fundació Setba és apropar la cultura a col·lectius en risc d’exclusió social, i donar-los l’oportunitat de crear el seu propi art i expressar-se a través d’aquest. Quan van proposar a la Marta el projecte, ella va decidir que ho enfocaria com si fos "un viatge a la cerca de les muses, les dones que inspiren […], el que ens inspira i el que inspirem". El seu objectiu va ser recordar a aquestes dones internes que tenen la seva pròpia llum, i empoderar-les a través del coneixement i l’aprenentatge.

El projecte és fruit d’un camí construït per moltes parts diferents, des d'artistes, a recluses, passant per col·laboradores. El llibre conté retrats fets per les recluses Camila Oliveira, Nadia Fatah, Esperanza Carrión, Paula González, Cyntia Cristina de Souza, Diana Mora, Ruth Méndez, Silvia Heras i Thalita Borges. Retrats per la Marta Fàbregas, imatges de l’espai per la Laura Gálvez-Rhien. I un reportatge del dia a dia del centre de la interna Sofia Kyprisli.

Muses i artistes

Seixanta-cinc internes van participar en els tallers de fotografia que s’oferien el centre. Les alumnes van ser formades de manera teòrica en fotografia, el retrat i la posada en escena. Un cop finalitzada aquesta fase es va instal·lar un set de foto retrats al centre, i elles mateixes van ser muses i artistes del projecte. Es van fer les fotos mútuament en parelles i després de cada sessió van compartir els sentiments i experiències que els havia despertat tot plegat.

La Marta Fàbregas destaca que les participants se sentien lliures mentre feien el projecte. De fet, explica, algunes d'elles han continuat estudiant fotografia un cop acabats els tallers. "Totes les sessions es van fer a l’antic especial, espai en el qual hi havia hagut cel·les d’aïllament. Es va instal·lar un plató fotogràfic amb focus i també es va aprofitar el pati per la llum natural", expressa. Aquest projecte és una declaració de principis i aquest llibre el primer de la col·lecció.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari