'Capgirar', l'espectacle d'ARTransfroma creat i interpretat per persones amb discapacitat i sense

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
A 'Capgirar' hi participen tres centres ocupacionals, una escola de música, una orquestra de joves amb implant coclear, persones individuals amb discapacitat i sense, i voluntariat i professionals d'ARTransforma. Font: ARTransforma
'Capgirar' és un espectacle creat i interpretat per professionals i no professionals, de música i de dansa, de manera col·lectiva i inclusiva. Font: ARTransforma.
La posada en escena de 'Capgirar' tindrà lloc a la Sala MAC del Mercat de les Flors el 15 de maig. Font: ARTransforma
El projecte aglutina vuitanta persones, trenta-cinc de les quals amb algun tipus de discapacitat o pluridiscapacitat. Font: ARTransforma.
La posada en escena de 'Capgirar' tindrà lloc a la Sala MAC del Mercat de les Flors el 15 de maig. Font: ARTransforma
La posada en escena de 'Capgirar' tindrà lloc a la Sala MAC del Mercat de les Flors el 15 de maig. Font: ARTransforma

'Capgirar', l'espectacle d'ARTransfroma creat i interpretat per persones amb discapacitat i sense

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La posada en escena de l'obra posarà punt i final al procés creatiu desenvolupat al llarg de l'any i tindrà lloc a la Sala MAC del Mercat de les Flors, el 15 de maig, amb vuitanta persones dalt de l'escenari.

La resiliència ha estat una de les qualitats més valuoses que han mostrat les entitats durant aquest període més dur de pandèmia. I, malgrat que ha estat molt bé i han reforçat una part que els ha permès adaptar-se al context per desenvolupar els projectes, tornar a la normalitat també està bé i, de fet, ens fa molta falta. És per això que, després de dos anys, moltes entitats estan tornant un altre cop a realitzar activitats o tancar projectes com s'havien fet habitualment, apartant la mirada d'una pandèmia que sembla que ja estem deixant enrere.

Dos anys després de fer-ho per últim cop, ARTransforma, una entitat que impulsa projectes que generen oportunitats de participació i d'educació artística per a totes les persones, tancarà el projecte d'enguany, sota el nom 'Capgirar', amb una posada en escena a la Sala Maria Aurèlia Capmany (Sala MAC) del Mercat de les Flors. Serà el 15 de maig a les 18.30 h amb la participació de vuitanta persones, trenta-cinc de les quals amb algun tipus de discapacitat o pluridiscapacitat.

'Capgirar' posarà punt i final a un procés de creació de músiques, textos i danses desenvolupat durant vuit mesos. En aquest projecte han participat persones del Centre Ocupacional Bogatell; el Centre Ocupacional La Marina; el Centre Ocupacional 1981 d’ASPROSEAT; l’Orquestreta de l’Escola de Música Àngels Casas (EMAC) i la Jove Orquestra Graeme Clark, un grup d'infants i joves musics amb implant coclear.

La Queralt Prats, directora d'ARTransforma, valora molt positivament poder dur a terme aquesta posada en escena després de dos anys sense poder fer-ho. "La sortida que vam trobar llavors va ser fer el llibre 'Identitats', però no és el que fèiem normalment. Es tracta d'un projecte que s'inicia al setembre o l'octubre, s'escull una temàtica concreta en la qual es treballa a través d'un procés creatiu, després es concreta amb unes partitures, coreografies i textos, i es desenvolupen en una posada en escena en un gran escenari", exposa Prats.

Tant al projecte com en la posada en escena, també han participat nou persones amb discapacitat i sense que es van inscriure de manera individual, així com persones que formen part de l'equip de voluntariat i de professionals d'ARTransforma. Les persones professionals que han estat al capdavant del projecte són el Guillem Roma, la Inés Ruiz, l'Albert Gumí i la pròpia Queralt Prats. La posada en escena compta també amb la col·laboració d'Alguer Miquel, cantant del grup Txarango, que ha escrit textos i els recita.

Pots comprar les entrades a través d'aquest enllaç.

El que suggereix el mot capgirar

La riquesa de la llengua fa que un simple mot com capgirar tingui diverses accepcions i se li pugui atorgar diversos sentits. I és a partir de tot el que suggereix aquest mot, a les persones que han participat i col·laborat en tot aquest procés creatiu, des d'on s'han treballat les músiques, els textos i les danses presents a l'espectacle.

"Capgirar ens suggeria una infinitat de coses", afirma Queralt Prats. "A l'espectacle parlem de coses que quan les capgires no passa res i d'altres que quan ho fas sí que passen coses; coses que necessiten ser capgirades per funcionar; coses que quan les capgires canvia el significat; la relació que té amb accions com endreçar i desendreçar; hem parlat molt també de contrastos i de contraris; la importància de la mirada i el poder de capgirar les coses amb la teva mirada, etcètera", exposa la directora d'ARTransforma.

Afegeix un comentari nou