Àmbit de la notícia
Cultural

Catalunya i Palestina, unides per reivindicar les lluites socials a través de les arts escèniques

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'obra de teatre té com a objectiu mostrar les diferents realitats i les lluites socials de Palestina, al camp de refugiades de Jenin i al barri del Raval.
    L'obra de teatre té com a objectiu mostrar les diferents realitats i les lluites socials de Palestina, al camp de refugiades de Jenin i al barri del Raval. Font: La Material Teatre
  • Les protagonistes de l'obra són actrius no professionals palestines i catalanes que transmeten, de primera mà, les seves històries.
    Les protagonistes de l'obra són actrius no professionals palestines i catalanes que transmeten, de primera mà, les seves històries. Font: La Material Teatre
  • L'obra es podrà veure a Catalunya del 7 a l'11 de juny, en la seva estrena, i es presenta a l'agost a Palestina, durant el Festival de Teatre Feminista de Jenin.
    L'obra es podrà veure a Catalunya del 7 a l'11 de juny, en la seva estrena, i es presenta a l'agost a Palestina, durant el Festival de Teatre Feminista de Jenin. Font: La Material Teatre

El Servei Civil Internacional, The Freedom Theatre, La Material Teatre, el Teatre Tantarantana i SUDS presenten l’obra ‘Jenin feat Raval’, una intercanvi polític i artístic que representa les problemàtiques socials dels territoris.

Des de finals de la Segona Guerra Mundial, el poble palestí està sotmès a una situació de subordinació per part d’Israel que només provoca i genera vulneracions sistemàtiques dels drets humans, persecucions i violències que neguen la identitat i l’origen de la comunitat. Un seguit de lluites polítiques i socials que, moltes persones, cerquen traslladar a altres parts del món per reivindicar les injustícies que es comenten a Palestina.

El barri del Raval de Barcelona és dels més diversos. Una zona que, lluny de conflictes armats, també presenta els seus propis moviments veïnals, que defensen els mateixos drets socials, l'accés als quals la totalitat de les persones han de tenir garantit.

Per crear xarxa i teixit i compartir les diferents realitats polítiques i socials, neix el projecte ‘Jenin feat Raval’, una iniciativa del Servei Civil Internacional, The Freedom Theatre, La Material Teatre, Teatre Tantarantana i l'associació SUDS. A través de cinc històries, narrades per dones catalanes i palestines, l’objectiu principal és transmetre aquestes vivències i visions a banda i banda del Mediterrani.

Un projecte de sinergia entre dues realitats

“Hem creat un espectacle híbrid entre el directe i l’audiovisual. Per tal de plasmar aquest intercanvi entre elles, les dones s’actuen a si mateixes i a les companyes de l’altra regió”, explica Xantal Gabarró, directora de l’obra. Un espectacle que mostra la situació de conflicte que viuen les dones palestines, algunes d’elles vinculades a processos polítics, i les veïnes del Raval. El més curiós del format és que les actrius no es mouen dels seus respectius territoris, però sí que participen en la totalitat de l’obra, encara que una de les parts no hi sigui de manera presencial.

“Per exemple, l’obra compta amb l’Anna, una dona de seixanta-sis anys, militant del sindicat d’habitatge del Raval. La idea és que les lluites, les complexitats i les realitats d’aquí i d’allà s’uneixin i es coneguin per poder-les transmetre al conjunt de la societat. Com dialoguen els territoris?”, expressa Gabarró.

Els diferents passos de la configuració de l’obra

El procés de creació ha comptat amb diferents fases. La primera de totes, va ser la connexió entre el barri del Raval i el camp de refugiades de Jenin, la qual es va dur a terme a través d’entrevistes en línia i videotrucades. Després d’aquest intercanvi, el proper pas va ser la trobada personal. L’equip de Catalunya va volar a Palestina per a fer-hi una estada i conèixer els diferents factors de la zona i, de la mateixa manera, el grup de participants de l’Orient Mitjà visita Barcelona durant el mes de maig. I, al llarg del procés, sempre han estat connectades a través d’aplicacions de missatgeria.

“A través de les entrevistes van començar a sortir com petits fils conductors que relacionava aquests dos espais. Per exemple, les diferències que viuen les dones, la construcció de gènere als dos territoris, la percepció del sentiment de pertinença…”, destaca la directora de ‘Jenin feat Raval’. Expressa que un dels reptes principals ha estat configurar la relació d’aquests dos territoris sense caure en la comparació. L’obra cerca generar reflexió, debat i empatia amb aquelles històries que s’expliquen.

Per exemple, una de les actrius és una dona que ha hagut de migrar diverses vegades a la vida per qüestions econòmiques, per tant, ha format part d’una realitat social i econòmica també molt complexa. Una altra de les participants és catalana, però els seus pares provenen del Tànger, el Marroc. En conseqüència, ha viscut situacions de racisme i racialització, i ha caigut en crisis d’identitats perquè no sabia d’on sentir-se. “Aquí no em veuen com a catalana, i al Marroc no em veuen com a marroquina”, expressava.

A les portes de sortir a la llum

L’obra ja té data d’estrena. A Barcelona, es presenta el dimecres 7 de juny, a les 20.30 h, al Teatre Tantarantana, el qual acull l’espectacle com a projecte resident aquest 2023, i estarà en cartellera fins aquell diumenge, 11 de juny. Les entrades ja estan a la venda. En canvi, a Palestina arriba en el marc del Festival de Teatre Feminista de Jenin, el qual se celebra a l’agost. El projecte, per tant, encara la seva fase final, tant d’assajos com de realització audiovisual.

“Jo crec que està sent una experiència com molt enriquidora per totes, per a tot l'equip, les de Catalunya i les de Palestina. Un procés artístic crea relacions molt intenses, d’ajuda, companyonia i col·laboració”, destaca Xantal Gabarró. Un fort vincle que ha unit dos territoris separats per mils de quilòmetres i que ha permès compartir diferents maneres de comprendre el món.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari