Comunicació per a entitats: vint consells per enregistrar un bon vídeo

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
L'Àngel Garrido ha exposat vint consells per enregistrar un bon vídeo amb pocs recursos. Font: Xarxanet
L'Àngel Garrido ha exposat vint consells per enregistrar un bon vídeo amb pocs recursos. Font: Xarxanet
Garrido proposa un ampli ventall de consells útils i pràctics, que van des de la producció a l’edicióUn ampli ventall de consells útils i pràctics, que van des de la producció a l’edició. Font: Unsplash (Llicència CC)
Garrido proposa un ampli ventall de consells útils i pràctics, que van des de la producció a l’edicióUn ampli ventall de consells útils i pràctics, que van des de la producció a l’edició. Font: Unsplash (Llicència CC)
Garrido ha posat sobre la taula consells que abasten totes les fases de l’elaboració d’un vídeo. Font: Unsplash (Llicència CC)
Garrido ha posat sobre la taula consells que abasten totes les fases de l’elaboració d’un vídeo. Font: Unsplash (Llicència CC)

Comunicació per a entitats: vint consells per enregistrar un bon vídeo

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Un ampli ventall de consells útils i pràctics, que van des de la producció a l’edició, per tal que les entitats puguin enregistrar vídeos de qualitat amb poc material.

Es pot fer un vídeo de qualitat amb pocs recursos? En aquest webinar, l’Àngel Garrido, realitzador audiovisual i membre de l’associació Reteena, demostra que sí que és possible. I, a més, és un objectiu fàcil d’assolir per a qualsevol entitat. Ho ha fet d’una manera entenedora i senzilla, a través de vint consells molt útils i pràctics que les entitats poden aplicar per a la creació de continguts audiovisuals amb el material just.

En aquesta proposta formativa de Xarxanet, titulada ‘Comunicació per a entitats: vint consells per enregistrar un bon vídeo’, Garrido ha posat sobre la taula consells que abasten totes les fases de l’elaboració d’un vídeo, des de la producció fins a l’edició. El seminari web s’ha dividit en tres blocs, on ha posat èmfasi en qüestions claus a tenir en compte a l’hora d’enregistrar un bon vídeo com la il·luminació, la qualitat del so i la ubicació, així com aspectes fonamentals per a fer una bona edició, entre altres.

Pots veure el webinar ‘Comunicació per a entitats: vint consells per enregistrar un bon vídeo’' complet al següent vídeo:

Abans d’anar a gravar

En el primer bloc, dedicat a la fase de preproducció i planificació audiovisual, Garrido ha remarcat la importància planificar els recursos i el material del qual podrem disposar per enregistrar el vídeo.

Així, abans de llençar-nos a gravar cal tenir en compte aspectes com el tipus de vídeo que volem crear, és a dir, quin serà el format que li volem donar, si es tracta d’una entrevista, un reportatge, un vídeo en streaming o si volem que el fil conductor sigui una veu en off.

Igualment, convé tenir clar quina volem que sigui la resolució final del vídeo, si ens escau a 4K o en farem una versió vertical; i també si la finalitat és penjar-lo a les xarxes socials, especialment per tenir en compte la seva durada, atès que bona part de les plataformes ofereixen una durada limitada per als continguts audiovisuals.

En el cas que el nostre propòsit sigui fer un vídeo en format entrevista, per tal que anem ben preparats, caldrà mantenir un primer contacte amb la persona entrevista abans del rodatge per avaluar qüestions com el seu to de veu, si és el primer cop que es grava o si té un discurs fluid.

Un recurs que ens pot ajudar si la persona que entrevistem no té prou fluïdesa pot ser l’ús d’un teleprompter. En aquest cas, existeixen opcions assequibles o aplicacions de mòbil gratuïtes que ens poden fer un molt bon servei. La idea és disposar d’una ajuda extra perquè la persona pugui parlar de manera més fluida.

Una altra recomanació rellevant que ha formulat Garrido té a veure amb la localització. Sempre que puguem, cal anar a veure l’espai on gravarem abans de començar. Si ho fem, podrem anticipar-nos i saber si és un espai exterior o interior, si hi ha prou llum natural o haurem de portar-ne, on podem asseure la persona o, també molt important, si hi ha molt o poc soroll i si el so ambient és fort. Sigui com sigui, convé valorar demanar una sala per fer l’entrevista o gravar declaracions.

El següent pas és planificar la jornada de rodatge. I per a això hem de marcar un horari i calcular quant de temps, aproximadament, necessitarem per fer l’entrevista. Hi estarem tota la jornada o només mitja? Tot plegat no és una qüestió menor, atès que el moment del dia en què es gravarà el vídeo és transcendent. En aquest sentit, cal saber que durant el matí la llum sol ser més agradable, mentre que durant la resta del dia és més dura i crea ombres més definides.

És l’hora del rodatge: què cal tenir en compte?

Ja hem fet la preproducció i la planificació del vídeo que volem gravar. Per tant, ara és l’hora de definir quins elements haurem de tenir en compte durant el rodatge. Abans d’encendre la càmera i començar l’enregistrament, un bon consell és parlar amb la persona entrevistada durant cinc o deu minuts a fi de normalitzar la conversa i no començar de cop.

També haurem de tenir cura de preparar el set de l’entrevista. En aquest cas, Garrido ha exposat una sèrie de tips com buscar un espai ampli i còmode, valorar si és més adient que la persona estigui dempeus o asseguda, no enganxar l’entrevistat a un fons, parar atenció al fons que tindrem en imatge per retirar elements que puguin distraure, preparar diferents sets o plans per a diferents entrevistats, fixar la posició de l’entrevistador i del realitzador, així com anivellar el trípode, entre altres.

Un element que no podem deixar de banda quan volem crear una peça audiovisual és la gravació de recursos, també anomenada b-roll, que enriquiran el resultat final. Un bon consell és fer un llistat dels recursos que podem gravar per complementar el vídeo.

Dit això, també cal parlar i analitzar la càmera de la qual disposem. Hem de saber quines opcions de resolució ens ofereix (pot ser a 4K, Full HD, HD, entre altres), quants frames per segon ens permet gravar i en quin format. N’hi ha diversos, com mp4, mkv o mov, per citar alguns exemples.

El proper pas és parlar de la composició, és a dir, dels tipus de plans que voldrem fer servir per a la nostra peça. Podrem gravar la persona en primer pla, centrant-nos en el rostre de la persona; o un pla mitjà, agafant el tronc de la persona entrevistada. Més enllà d’això, tenim el pla general, amb una perspectiva més àmplia, o el pla detall.

Sense deixar la composició, Garrido ha repassat la regla de terços o consells que podem aplicar per aconseguir un millor resultat com utilitzar la línia de l’horitzó a les nostres composicions. Pel que fa a les òptiques que podem emprar, Garrido ha comparat les prestacions de les òptiques fixes i les òptiques de zoom i quina val més la pena usar depenent del cas. Així, l’òptica fixa ens proporcionarà una millor qualitat d’imatge, mentre la de zoom ens aportarà més flexibilitat.

Un altre factor al qual hem de parar atenció és la llum. La llum dura, com a resultat de l’exposició directa al sol, crea ombres més definides. En canvi, en un dia ennuvolat tindrem més aviat la llum difosa, sense ombres. Tanmateix, convé vigilar la continuïtat de la llum per evitar gravar unes parts del vídeo amb llum solar i una altra part sense sol directe. Per tenir cura de l’exposició, també podem emprar el zebra, una funció de la càmera que superposa franges en la imatge que indiquen els nivells d'exposició, així com modificadors de llum.

Pel que fa al so, durant el seminari web s’ha parlat dels diferents micròfons que podem fer servir, com el micro de corbata i el micro canó, que duen a terme funcions diferents en aquest àmbit. Com a consell útil per a la gravació del so, Garrido recomana utilitzar auriculars per monitorar el so i vigilar el volúmetre per assegurar-nos que el so no està massa alt.

Últim pas: la postproducció i el muntatge

Finalment, un cop hem gravat, toca passar a la part de postproducció i parlar del llenguatge audiovisual aplicat al muntatge. Per a la tasca de postproducció, Garrido ha parlat del programari que podem emprar, com el software d’edició Da Vinci Resolve. Es tracta d’un programa gratuït en la seva versió lite; molt flexible, atès que permet editar i tocar el color. A més, hi ha centenars de tutorials i cursos en línia per aprendre a fer-lo servir. Un altre dels softwares recomanats és CapCut, un editor de vídeo en línia (per tant, no cal descarregar-lo) i disponible en versió mòbil. De fet, és un dels més utilitzats del món en la versió per a smartphones.

A l’hora d’exportar el material que hem gravat, hi ha un reguitzell de consells bàsics que haurem de tenir en compte. Per exemple, organitzar i ordenar el material; fer una còpia de seguretat o backup; i emprar codecs de compressió com l’h264 o l’h265 quan ens disposem a exportar. En aquest cas, molts programes d’edició ja compten amb els presets depenent de format final, és a dir, si és per a xarxes, televisió o internet, entre altres.

Finalment, en cas que vulguem fer gravacions mitjançant programes com Zoom, Teams o altres similars, convé tenir presents algunes situacions com evitar que la persona entrevistada aparegui a contrallum, això és, que tingui una finestra al darrere; o suggerir a la persona que es gravi la veu amb el mòbil, per així disposar d’un so de backup en millor qualitat.

Afegeix un comentari nou