Àmbit de la notícia
Cultural

12 contes infantils per a un estiu diferent

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Un pare amb el seu fill llegint a la llibreria Tres Paraguas
    Font: Tres Paraguas
  • Portada del conte Las gallinas ponedoras
    Las gallinas ponedoras és una faula sobre el consumisme i les necessitats que crea el sistema capitalista. Ens la recomanen des de la llibreria Joc de Paraules, de Caldes de Montbui. Font: La Guarida Ediciones Font: La Guarida Ediciones
  • En Joan Turu mostra el seu llibre R-boot <3
    En Joan Turu acaba de presentar el seu llibre R-boot <3, una de les recomanacions de la llibreria El Genet Blau de Lleida. Font: Joan Turu

Fer volar la imaginació, despertar l'esperit crític, educar en el respecte i la tolerància... tot això i més aporten els contes als nens i nenes. Llibreries d'arreu de Catalunya ens recomanen llibres per a un estiu ple d'històries.

Aquest serà un estiu atípic. Amb les estones de lectura els nens i nenes podran entretenir-se i evadir-se de la realitat. A més, la literatura pot ajudar-los a construir la seva identitat i despertar en ells i elles l'esperit crític. Hem acudit a llibreries infantils d'arreu del territori perquè ens recomanin llibres per a l'estiu. Així, han col·laborat en aquest llistat El Genet Blau de Lleida, Calmot de Girona, Joc de Paraules de Caldes de Montbui i Tres Paraguas de Gavà.

Atascado (Barbara Fiore)


Atascado és un llibre sobre la determinació d'un nen de valer-se per si mateix. És l'hora del bany i el petit protagonista decideix despullar-se sol, però el cap se li queda encallat en la seva pròpia samarreta. Per sort, la seva mare arriba al rescat. Però quan aconsegueix treure's la samarreta, un altre perill l'assalta... és hora de posar-se el pijama!

Shinsuke Yoshitake retrata una escena senzilla de la vida transformant-la en enginyosa i hilarant.
 

Contar (A buen paso)

Des de l'inici de la seva vida gregària, la humanitat s'ha nodrit d'històries. Contar sempre ha estat una necessitat, per això és fantàstic aquest llibre, que obre la lectura i el joc cap a l'art de la narració oral, mostrant com és present en les nostres vides i com podem narrar històries. Es complementa amb curiositats relacionades amb aquest bonic ofici.

Contar està escrit per Pep Bruno i il·lustrat per Andrea Antinori.

El destí d'en Fausto (Andana Editorial)

Una vegada hi havia un home que creia que ho posseïa tot i es va disposar a inspeccionar el que era seu. "Ets meva", va dir en Fausto a una flor, a una ovella, a una muntanya... Però com tot això no li bastava, va prendre un vaixell i es va fer a la mar. La prepotència i arrogància d'en Fausto, així com la seva creença que es pot posseir tot, li impedeixen entendre a la natura, la qual cosa, irremeiablement, abocarà a la seva destrucció.

Oliver Jeffers és l'autor de l'obra El destí d'en Fausto.

El día que Baldomero robó el sol (Ediciones Ekaré)

Baldomero, un malvat dimoniet, un dia decideix robar-se el sol per posar a barallar als veïns entre ells per la falta de llum i menjar. Però Baldomero no comptava amb la determinació de Maria, una dolça nena que ha d'alimentar a tretze germans i decideix batre l'únic ou que troba a la seva nevera amb tal vigor que ocorre un miracle i arruïna el pla de Baldomero amb el seu acte solidari.

El día que Baldomero robó el sol és una obra de Nono Granero.

El mur al mig del llibre (La casia Roja editorial)

Hi ha dos cantons separats per un mur i el cavaller creu que al seu cantó està segur, perquè li han dit que a l'altre hi ha un ogre perillós. Mentrestant, no es va adonant que al seu cantó passen coses: l'aigua va pujant, apareixen taurons... Quan l'ogre el salva se adona que és fabulós estar a l'altre costat! És important que pensem per nosaltres mateixos i no ens deixem endur per primeres impressions, per prejudicis o per rumors.

El text i les il·lustracions d'El mur al mig del llibre són de Jon Agee.

Las gallinas ponedoras (La Guarida Ediciones)

És una faula sobre el consumisme i les necessitats que crea el sistema capitalista. Tres gallines viuen lliures i felices fins que arriba el granger i els hi proposa construir una casa per a elles a canvi d'un ou diari. A poc a poc els va creant necessitats a canvi de més ous i entren en una espiral consumista de la qual els costarà sortir.

Las gallinas ponedoras està escrit per Lucía Marín i les il·lustracions són de Cecilia Varela.

Las visitas de Nani (Ediciones Ekaré)

Inspirada en les vivències compartides amb la seva àvia, Karishma Nankani Chuganilas ofereix amb Las visitas de Nani, entre petites anècdotes familiars, les receptes amb què Nani ens apropa a la riquesa del seu país; plena de colors, aromes, sabors i connexions de fe. Nani és una ambaixadora de la cultura de l'Índia i aquest un llibre que permet conèixer el seu món. I el millor, donen ganes de saber-ne més!

L'ànima perduda (Fuera de Órbita)

L’ànima perduda és una commovedora història sobre l’espera, la paciència i la introspecció, concebuda com un llibre d'art per a totes les edats que va rebre el Premi Bolonya Ragazzi 2018, Menció Especial en Ficció. Segons el jurat, "el tema filosòfic d’aquest llibre, la pròpia qüestió de l’ànima, s’explora a través d’unes il·lustracions que traspuen una sensació de pau i meditació. L’artista Joanna Concejo representa la malenconia i l’alegria evocades per la memòria amb traços fins i dibuixos minuciosos".

L'ànima perduda està escrit per Olga Tokarczuk i il·lustrat per Joanna Concejo.

On són les meves llonzes? (Diversa Editorial)

En aquest món accelerat que vivim, convida a reflexionar sobre les coses que fem i consumim, i sobre les conseqüències que tenen els nostres actes. En aquest cas, es posa de manifest a través del tema de l'alimentació: el porquet Rupert perd les seves llonzes i les busca desesperadament, fins que troba una nena que està a punt de menjar-se-les. Finalment resolen el conflicte esmorzant junts unes bones torrades. Cal obrir la ment i no només extraure la conclusió que s'ha de ser vegetarià, sinó reflexionar sobre què mengem.

On són les meves llonzes? és una obra de Boris Ramírez.

Princesa Kevin (Editorial Baula)

En Kevin és una princesa i li agrada disfressar-se. Tant li és que se'n riguin els altres, ell és una princesa i no se'n parli més. És un conte amb valors sobre la importància de ser un mateix i no deixar que l'opinió dels altres ens faci canviar.

Princesa Kevin és una història escrita per Michael Escoffier i il·lustrada per Roland Garrigue.

R-boot <3 (El Cep i la Nansa editorial)

La història sobre els robots dissenyats per estimar ens ensenya la pitjor cara dels humans. La història es desenvolupa amb normalitat fins que al R-boot d'una família se li està acabant la bateria. Demana un endoll als humans però li diuen que tots estan ocupats i ell continua descarregant-se.

Amb tot, arriba el dia de marxar de vacances i durant el viatge en cotxe, la família demanar al R-boot que dugui a terme l'abandonament de la Prana, la seva gossa. Aquí es produeix el conflicte, ja que el robot programat per estimar s'hi nega rotundament i acaba abandonat amb la Prana. És quan ella li posa les potetes al damunt, que se li obre el cor i descobreix que té un endoll. Una història que no deixa als humans en molt bona posició i, que sens dubte, ens convida a la reflexió.

R-boot <3 és un llibre de Joan Turu.

Tally, la niña tigre (Duomo Ediciones)

La Tally és una nena autista que intenta encaixar a l'escola de secundària ocultant la seva condició, la qual cosa no és gens fàcil ni per a ella, ni per as companys/es i professors/ores ni per a la seva família.

Tally, la niña tigre està escrit a dues mans, l'escriptora i l'experiència personal de la Libby Scott és un relat que commou i arriba al cor. Les autores són Libby Scott i Rebecca Westcott.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari