Cristina Gilabert: “La suspensió de la Festa del Renaixement repercutirà en el comerç i la restauració”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
La festa rememora el període històric del Renaixement i transporta Tortosa al segle XVI. Font: Festa del Renaixement
La festa rememora el període històric del Renaixement i transporta Tortosa al segle XVI. Font: Festa del Renaixement
La festa tortosina no se celebrarà enguany per la impossibilitat de complir amb les mesures de distanciament. Font: Festa del Renaixement
La festa tortosina no se celebrarà enguany per la impossibilitat de complir amb les mesures de distanciament. Font: Festa del Renaixement

Cristina Gilabert: “La suspensió de la Festa del Renaixement repercutirà en el comerç i la restauració”

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La festa tortosina, que enguany complia la seva 25a edició, no se celebrarà per la impossibilitat de complir amb les mesures de distanciament necessàries i per la dificultat de realitzar espectacles amb grups estrangers.

Tortosa no podrà celebrar enguany la 25a edició de la Festa del Renaixement, un espectacle que mobilitza i revitalitza, durant 4 dies, la comarca del Baix Ebre.

La Festa, que se celebra des de fa 25 anys durant la tercera setmana de juliol, rememora el període històric del Renaixement i transporta Tortosa al segle XVI a partir d'una sèrie d'activitats de caràcter lúdic i cultural.

Hem entrevistat a la Cristina Gilabert, cap de la Unitat de Festes de l’Ajuntament de Tortosa, per conèixer com pot afectar aquesta suspensió al municipi i quins han estat els motius per posposar la 25a edició a l’any 2021.

Què simbolitza la Festa del Renaixement per a la ciutat de Tortosa?

La Festa del Renaixement suposa per al municipi i voltants un revulsiu econòmic important (avalat per un estudi econòmic realitzat per la Universitat Rovira i Virgili) en un període de l'any on el turisme es desplaça a la costa i el comerç es manté en mínims fins a l'arribada del retorn a l'escola.

Es tracta d’una festa ja integrada en la població, que se l’ha fet seva amb la curiositat que les empreses locals programen les vacances als treballadors en funció de les dates anuals de celebració.

Què suposa suspendre una tradició tan emblemàtica al territori?

El fet que aquest any s'hagi anul·lat repercutirà en el comerç, la restauració i el sector hoteler. El Baix Ebre disposa d'un gran atractiu turístic però és poc conegut i visitat i no ajuden les males condicions del transport, ja sigui ferroviari com de trànsit rodat, que empitjoren el seu accés.

L’organització treballava enguany en la seva 25è edició. Ho fa encara més dolorós?

Sí, havia de ser una programació extraordinària i més potent, que s'ha vist aturada en la seva totalitat.

Quins motius us han portat a suspendre aquesta edició tan especial?

Es tracta d’una festa ubicada al nucli antic, fet que suposa una gran concentració de públic en espais estrets, parlem d’unes 200.000 persones en 4 dies de festa. En aquestes condicions, era impossible complir amb el distanciament de seguretat que exigeix la normativa actual establerta per la pandèmia.

Tanmateix, un altre factor decisiu fou la impossibilitat de realitzar espectacles amb grups estrangers donada la prohibició de desplaçament entre països.

En algun moment va estar sobre la taula la idea del canvi de dates?

No es va plantejar el canvi de dates i menys encara amb la celebració de la 25a edició. Com hem comentat, la festa suposa un rebrot econòmic pel municipi durant el mes de juliol i ajuda a salvar la temporada d'estiu on el comerç veu reduïts els seus ingressos pel desplaçament del turisme a la costa. La festa garanteix que molta gent consumeixi i compri a la zona.

Està previst algun acte alternatiu?

S'està treballant en l'actuació itinerant de grups per zones comercials durant els caps de setmana per tal d'ajudar al comerç local i que sigui el preàmbul de la celebració de la pròxima edició.

Pel que fa a l’edició de 2021, treballeu perquè es pugui celebrar amb total normalitat o penseu que caldrà implementar alguna mesura extraordinària?

L'organització desitjaria poder treballar i planificar la 25a edició de la festa en total normalitat i estem expectants a les directrius que es vagin marcant per tal de veure si hem d'aplicar algun tipus de mesura o previsió.

Afegeix un comentari nou