Àmbit de la notícia
Cultural

Decennals Valls 2021+1: torna una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marçal Cid
  • Onze anys després Valls torna a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.
    Onze anys després Valls torna a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Font: Decennals Candela 2021+1
  • Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres han confirmat la celebració de la trobada castellera de les Decennals 2021+1.
    Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres han confirmat la celebració de la trobada castellera de les Decennals 2021+1. Font: Decennals Candela 2021+1
  • El context de pandèmia va fer que la festivitat s'hagués d'ajornar un any més.
    El context de pandèmia va fer que la festivitat s'hagués d'ajornar un any més. Font: Decennals Candela 2021+1

Cada deu anys la ciutat de Valls viu les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, una festivitat singular i única plena d’actes culturals, artístics, lúdics, de cultura popular, religiosos, esportius i infantils.

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, conegudes com a Decennals de Valls i Festes de la Llum, són una de les celebracions amb més tradició, història i singularitat de Catalunya. Enguany tornen, després d'onze anys des de la darrera, amb una edició plena d'actes culturals, artístics, lúdics, de cultura popular, religiosos, esportius i infantils, del divendres 28 de gener i el diumenge 6 de febrer a diversos punts del municipi de l'Alt Camp.

Els orígens d'aquesta festa es remunten a finals segle XVIII, quan es va pactar que cada deu anys, des del 1791, es faria una solemne processó votiva en honor de la Mare de Déu de la Candela. La primera edició que es conserva documentació sobre la sortida del seguici popular va ser la de l'any 1861. La tradició ha seguit, fins que l'any 1991 van ser qualificades de festes tradicionals d'interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya que, el desembre de 2010, les reclassificà com a festa patrimonial d'interès nacional.

L'última edició va ser l'any 2011 i és des de llavors que la seva organització recau en mans de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. La festivitat, al pactar-se en un any acabat amb u, sempre s'ha celebrat a principi de dècada. L'edició d'enguany, ha estat diferent, ja que arran de la pandèmia, l'any 2021 no es va poder celebrar. És per això que s'ha batejat com Decennals de Valls 2021+1.

Un dels aspectes positius de celebrar les festes amb tanta distància entre una edició i la següent, és la immensa participació veïnal dels vallencs i les vallenques en l'organització, quelcom que aporta una gran qualitat en totes les seves activitats. En total, s'organitzen onze comissions per tal d'abordar cada part de la festivitat de forma individualitzada.

El ritual tradicional

En ser una tradició tan antiga, ha anat adquirint una sèrie de rituals que marquen el patró de la festivitat. Per donar començ a les Decennals de Valls, el primer divendres, enguany el dia 28 de gener, es fa una tronada inaugural i el repic general de les campanes des de tots els campanars de la ciutat. Abans, es duu a terme la sortida de l’àliga i el Lladrefaves als balcons de la Casa de la Vila. També al balcó, però a la tarda, es fa el pregó. Al vespre es fa l’espectacle inaugural i l’encesa de llums, part molt important de totes les festes.

El primer dissabte, enguany el 29 de gener, és moment per la primera sortida del seguici cerimonial. Està compost pel drac, el ball de diables, els gegants, l’àliga i el grup de sonadors, entre d’altres. Aquella mateixa tarda es fa el trasllat de la Mare de Déu des del cambril on resideix durant els deu anys fins a l’altar de l’església de Sant Joan.

L’endemà, el diumenge 30 de gener, es durà a terme la trobada castellera. Valls, és la ciutat bressol dels castells, i les Decennals és un dels grans moments del calendari casteller. De moment ja han confirmat la seva presència un total de vuitanta-un grups castellers de tot el país i des de les Decennals i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya han confirmat la celebració de la trobada. No obstant això, algunes colles, com els Minyons de Terrassa, han anunciat que no hi participaran a causa de la situació actual.

El dimarts dia u de febrer se celebra la vigília de la Candela. Es fan actes a l’església de Sant Joan i a la nit es fa ball de gala amb orquestres internacionals i la revetlla. L'endemà, el dia 2 de febrer, té lloc la diada, quan, de bon matí, es fa l’avís a tota la població vallenca de la festivitat amb gralles i timbals. Durant el matí és moment de la benedicció de les candeles i una diada castellera. A la tarda, es duu a terme la processó votiva. 

Per posar fi a les festes Decennals Valls 2021+1, l’últim diumenge, el 6 de febrer, es retorna la Mare de Déu al seu cambril. I a la nit es realitza un piromusical per clausurar la celebració. Es pot consultar el programa d’actes per més informació sobre els horaris. 

Actes de cultura

A banda de la part més ritualista de les Decennals, també hi ha una programació molt àmplia d’esdeveniments culturals, especialment aquells enfocats en la cultura popular i tradicional catalana. A banda de la trobada castellera, a les Decennals Valls 2021+1 hi haurà sortida del seguici amb cercaviles geganteres i de bestiari festiu, ballades de sardanes i dansa, entre moltes altres.

El 5 i 6 de febrer tindrà lloc la mostra festiva 'Un tomb de festa', on es mostren diferents disciplines en l’àmbit festiu, com la religiositat, la sàtira, el foc i el fet personal, i que parteix de l’exposició 'Un tomb de festa: de Carnaval a la Candela', que s’inaugurarà el dilluns 24 de gener a la Biblioteca Popular. D'altra banda, el dijous 27 s’inaugurarà al Pati de Sant Roc, seu de l’Institut d’Estudis Vallencs, l’exposició 'Un tomb més: les Decennals que van ser', una mostra amb elements provinents del fons del Museu de Valls que han format part de les Decennals al segle XX.

Quant a concerts de gran format per audiències àmplies, diversos artistes del moment de nivell estatal passaran pels escenaris de Valls des del diumenge 28 de gener al 4 de febrer. Destaca el concert del dissabte 5 de febrer es farà el concert de rock i pop dels països Catalans amb artistes com Zoo, Els Pets, Itaca Band, Els amics de les Arts, Manel Buhos.

Durant les festes també es donarà lloc a espectacles de música clàssica. Es faran representacions de la 'Flauta Màgica' de Mozart o la 'Divina Cleopatra' amb la soprano María Bayo. Trobarem, a més a més, musicals, com la reinterpretació del 'Petit Príncep' de Manu Guix i Àngel Llàcer o 'La filla del mar' d’Àngel Guimerà en format musical. També hi haurà espectacles per a les famílies, com el de la coneguda Dagoll Dagom 'Bye Bye Monstre', 'Si tu te’n vas' de la companyia Pepa Plana o el musical familiar 'El Gran Llibre Màgic'.

Finalment, cal mencionar les representacions de teatre i dansa. Es farà una representació 'El bon policia', de Santiago Rusiñol, a càrrec de Ricard Farré i Arnau Puig. La vallenca Mar Ulldemolins i David Verdaguer representaran l’obra 'Començar', de David Eldridge. D'altra banda, vinguts des d’Israel, es farà la representació de l’espectacle de dansa 'Currents', de la companyia Mayumana

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari