Àmbit de la notícia
Cultural

Deslimita'm, el teatre com a eina de reflexió i transformació social

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
Autor/a
Elena Albouy
  • Grup de nois i noies de teatre del projecte Actuem dels dilluns al Palau Alòs, dinamitzat per la Sílvia i l'Anna (Font: Elena Albouy)
  • De 18h a 20h assajen les escenes que el pròxim dissabte 7 de maig duran a l'escenari del Teatre Barts amb el Deslimita'm (Font: Elena Albouy)
  • Moments previs a començar l'assaig (Font: Elena Albouy)
  • Cartell del Deslimita'm  2016  (Font: Fundació La Roda)
  • Al voltant de 150 joves participen cada curs al projecte Actuem, que culmina al Deslimita'm (Font: Fundació La Roda)
  • La Sala Barts acull la trobada de teatre social, que enguany se celebrarà el dissabte 7 de maig  (Font: Fundació La Roda)
  • Anna Corbella, Directora de La Fundació La Roda (Font: Elena Albouy)

El Deslimita'm és la trobada organitzada per ImpactaT i La Roda que culmina la feina de grups de teatre de joves. La Sílvia i l'Anna, dinamitzadores; 8 actors i actrius i l'Anna Corbella, Directora de La Roda; comparteixen com és participar-hi.

"El que s'emporten totes i tots els joves que arriben al Deslimita'm és la sensació que hi ha un abans i un després d'aquest moment en la seva vida. És una experiència que deixa empremta". Així expliquen l'impacte de participar al Deslimita'm l'Anna Caubet i la Sílvia de Toro; impulsores de l'Associació ImpactaT i dinamitzadores de diferents grups de teatre que participaran en la trobada del pròxim dissabte 7 de maig.

El conflicte convertit en un festival de teatre

El Deslimita'm és una trobada de teatre social nascuda el 2006 de la mà de la Fundació La Roda i l'Associació ImpactaT que culmina els mesos de treball que han fet centenars de joves de diverses edats i municipis de Catalunya a través dels projectes Actuem! i Mosaic de Colors.

La Directora de la Fundació La Roda, Anna Corbella, explica que el projecte "Actuem, teatre social per a joves" neix per "donar resposta a les preocupacions, inquietuds i angoixes de nois i noies de territoris on la situació econòmica els feia especialment vulnerables".

En Tomás té 16 anys i és un dels joves veterans del grup de teatre dels dilluns a la tarda que dinamitzen la Sílvia i l'Anna. Ell ja ha participat en un Deslimita'm. "Cal estar preparat per actuar davant de molta gent", diu als seus companys. "És un festival", continua, "on tots els grups actuen i presenten les seves obres una darrera l'altre". Al final de cadascuna, explica, "hi ha un fòrum perquè el públic faci preguntes als actors i actrius, com ara per què han escollit aquests temes o d'on han sorgit les idees".

Anna i Sílvia: "Al Deslimita'm, el que han viscut com a conflicte, esdevé una situació dins d'una peça de teatre que per fi controlen"

En Dani té 18 anys i també forma part del grup dels dilluns. Per a ell serà el seu primer Deslimita'm. Enèrgicament assegura que no està nerviós, sinó que vol "sortir i actuar ja!". A l'altra banda de la taula s'hi asseu l'Ivan, el més gran amb 21 anys, i que sentencia amb rotunditat que "si t'agrada el teatre, has d'anar al Deslimita'm, perquè segur que si hi vas, t'ho passaràs bé". 

Segons l'Anna i la Sílvia, per a moltes i molts participants la representació suposa que "el que han viscut com a conflicte, esdevingui una situació dins d'una peça de teatre que per fi controlen". Han pogut "separar-se del conflicte", afegeixen, "i mostrar-ho a un  públic que, en acabar, aplaudeix i s'interessa pel que ha passat dalt de l'escenari". "Es tornen protagonistes de les seves històries".

El Deslimita'm, per a Anna Corbella, "és una mostra que no té l'objectiu d'aconseguir un producte teatral impecable, sinó que vol trencar amb tòpics i mostrar l'autenticitat d'uns nois i noies que pugen a l'escenari per oferir les seves veritats, la seva manera de formar part de la societat i de sentir-la".
 

Teatre, mirall de conflictes i eina de transformació

Si el Deslimita'm és la culminació de tota la feina d'un curs sencer, conèixer el procés ajuda a comprendre la importància que tant joves com educadores li atribueixen. I el procés és el projecte Actuem!.

En paraules de la Sílvia i l’Anna, "Actuem! és una iniciativa que vol oferir eines a tot tipus de joves perquè generin els seus criteris vers la realitat que els envolta i puguin tenir recursos per a la reflexió i la transformació social".

A cada edició de l'Actuem hi participen al voltant de 150 joves. Alguns d'ells i elles hi arriben derivades de serveis municipals, d'altres de les entitats que formen part de La Roda i d'altres arriben a través d'instituts o de la difusió del projecte.

Actuem es basa en el Teatre social i de l'Oprimit, el conjunt de tècniques teatrals elaborades per Augusto Boal per treballar opressions i conflictes socials i personals per trobar diferents formes de donar-hi resposta. S'utilitza el teatre, expliquen les dues dinamitzadores, com a mirall de conflictes i, de manera participativa, la mirada de cada espectador o espectadora pot ajudar a trobar sortides a les situacions plantejades a l'escenari. El teatre, a més de mirall, "és eina de reflexió i transformació social".

El grup del dilluns, a més d'en Tomás, l'Ivan i en Dani; també el formen la Carolina, de 18 anys; en Neg, de 17, l'Andrés, de 19, la Candela, de 15 i el Ferran, de 17. Alguns ja es coneixen de l'escola, del barri o de vista. I la majoria han arribat al grup de teatre a través d'en Tomás, el més veterà. Es troben tots els dilluns en una sala del Casal De Joves Palau Alòs, al carrer Sant Pere més Baix, de Barcelona. En principi la sessió dura de 18h a 20h, però sempre arriben entre un quart d'hora o mitja hora abans i coincideixen en què "si cal allargar l'assaig, s'allarga".

Carolina: "Els tallers fan pensar en el que abans no pensaves, en situacions que tothom viu i que s'ignoren, però que hi són".

En Dani explica què hi fan allà tots els dilluns: "Dins del context del teatre, hi ha total llibertat". A través d'un tema, escollit entre totes i tots després d'una pluja d'idees al principi de la temporada, giraran totes les actuacions i gags que faran. Temes de quin tipus? "Socials, reivindicatius", diuen. Per exemple, durant aquest curs han treballat "l'educació", tant formal a l'escola com la de casa.

Ivan: "El teatre m'ha fet madurar, créixer, ser més fort emocionalment i superar-me a mi mateix"

A les primeres sessions de la temporada, després de la pluja d'idees, practiquen exercicis per fer funcionar la veu o tècniques d'improvisació, diu en Tomás. La Carol continua i explica que d'aquestes improvisacions espontànies en seleccionen algunes, i les fan una vegada i una alta fins estendre-les i perfeccionar-les.

I per què? Perquè el més difícil és no riure, perquè s'ho passen molt bé, perquè el millor és veure la gent i perquè et desfogues, expliquen. L'Ivan afegeix que participar en aquest grup l'ha fet madurar, créixer, ser més fort emocionalment i l'ha ajudat a superar-se a si mateix. En Tomás diu que ara és menys tímid i que pot posar-se davant la classe a presentar un treball sense pànic escènic.  Per la Carolina,  "els tallers fan pensar en el que abans no pensaves, en situacions que tothom viu i que s'ignoren, però que hi són".

Mitjançant l'Actuem, diuen la Sílvia i l'Anna, els i les joves acaben tenint més consciència d'ells i elles mateixes i de la societat on són". D'acord amb el grup, diuen creure que guanyen seguretat i confiança, aprenen a escoltar, a treballar en grup, a tenir paciència, a tolerar i a respectar-se i relacionar-se millor.

Anna Coreblla també coincideix en què "els i les joves experimenten una evolució molt positiva". El teatre és una eina molt potent per a la transformació, explica,  "que permet que els nois i noies creixin com a persones i enfrontin les seves problemàtiques d'una manera molt més positiva". A més, afegeix, "es genera entre els joves un ambient de confiança i de llibertat d'expressió amb respecte, aprenent on són els límits i veient els valors que aportem cadascun al grup".

El Deslimita'm, doncs, és el pas final de tots els assajos i les experiències compartides, que enguany se celebra al Teatre Barts el pròxim dissabte 7 de maig de 10.00 h a 14.30 h.  Alguns dels joves que hi participen continuaran el curs vinent i d'altres no. Però s'enduran l'experiència i, segons diuen la Sílvia i l'Anna, "les eines i l'acompanyament perquè ells i elles mateixes puguin fer front a les seves dificultats, siguin les que siguin".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari