El 33è Aplec Internacional d’Adifolk se celebrarà amb una edició especial i més grups actuants

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
L'Aplec Internacional d'Adifolk ofereix una barreja de la cultura popular de tota Catalunya.  Font: Adifolk
L'Aplec Internacional d'Adifolk ofereix una barreja de la cultura popular de tota Catalunya. Font: Adifolk
Presentació de l'Aplec a Tortosa, capital de la Cultura Catalana 2021. Font: Adifolk
Presentació de l'Aplec a Tortosa, capital de la Cultura Catalana 2021. Font: Adifolk
La ciutat sarda L'Alguer acollirà l'edició ajornada de l'Aplec entre el 24 i el 26 de setembre. Font: Adifolk
La ciutat sarda L'Alguer acollirà l'edició ajornada de l'Aplec entre el 24 i el 26 de setembre. Font: Adifolk

El 33è Aplec Internacional d’Adifolk se celebrarà amb una edició especial i més grups actuants

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

El festival, que tindrà lloc a la ciutat sarda de L'Alguer al setembre, oferirà una representació de com és una festa major catalana a qualsevol població, amb l'actuació de tots els grups, com a acte central.

Després d’una edició ajornada per la Covid-19, L’Alguer acollirà el 33è Aplec Internacional de l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) entre el 24 i el 26 de setembre en el marc de les festes de Sant Miquel.

L'aplec d'enguany és una edició singular amb un augment considerable de la participació. "Normalment hi participen una mitjana de vint-i-cinc grups, però aquest any hem fet un esforç tots plegats i arribarem als quaranta-cinc grups", explica Ivan Besora, president d'Adifolk. Besora recalca que tot i haver convocat l'aplec en plena pandèmia, les inscripcions dels grups actuants s’han disparat.

La Covid-19 també fa especial aquesta edició, sobretot perquè organitzar un projecte tan multitudinari en un context de pandèmia suposa tot un repte. "Estem treballant per doble banda, no només adoptant la normativa del Procicat, sinó també aplicant la normativa italiana", sosté el president d'Adifolk. L'Associació i l'alcaldia de L'Alguer revisen periòdicament la situació sanitària per si cal adaptar els actes.

La presentació oficial del programa va tenir lloc a La Casa dels Gegants de Tortosa, considerada ‘Capital de la Cultura Catalana 2021’. Durant l'acte s'han donat a conèixer les activitats que oferirà el festival, una barreja de la cultura popular de tota Catalunya, amb la participació d'agrupacions musicals, ball de gitanes, ball de seguici, bastoners, bestiari, coral, diables, esbarts, gegants i capgrossos, sardanistes i jocs tradicionals. A més, compta amb la col·laboració de dotze grups de la xarxa cultural algueresa i un espai de debats i conferències.

Un aplec per reforçar els vincles

L'espectacle central serà 'La Festa Major a Catalunya', un acte que aplegarà l’actuació de tots els grups en una representació de com és una festa major catalana en qualsevol població. Des de les matinades de grallers, passant per les mostres de lluïment fins a arribar a les cantades d'havaneres i el ball de festa major. La cerimònia reunirà els més de vuit-cents participants en la Piazza Sulis dissabte 25 de setembre a les 19 h.

Un altre dels trets característics d'aquestes jornades és la seva transversalitat a l'hora de fusionar la cultura catalana amb el país que els acull. L'Aplec Internacional és una excusa per enllaçar diverses tradicions i estrènyer vincles entre Catalunya i L'Alguer.

Sota aquest lema, organitzen diverses activitats: conferències com 'Dels Pirineus a l'Alguer. La Mediterrània agermana els catalanoparlants' o 'L’Alguer 6 de maig de 1412. Les cobles de la conquista dels francesos'; el debat 'La cultura popular a Sardenya i Catalunya'; el concert de corals catalanes i alguereses a la Catedral de Santa Maria o l'acte de cloenda oficial del 33è Aplec Internacional amb la intervenció de tots els grups.

D'altra banda, l'Aplec també proposa exposicions que posen en valor les diferents disciplines de la cultura catalana. El Mercato emplaçarà la mostra 'La Catalogna dal cielo', una exhibició fotogràfica cedida per Turisme de Catalunya, i 'La Cultura popular de Catalunya', una exposició de les diferents Federacions nacionals de cultura popular. A la Torre di San Giovanni es podrà contemplar 'El seguici tradicional de Corpus, més de 200 anys d'història per descobrir'.

Afegeix un comentari nou