El Centre de les Arts Lliures, una proposta híbrida i trencadora de la Fundació Brossa
Comparteix
L'antic espai de la Fundació i La Seca - Espai Brossa s'han reconvertit en una proposta innovadora per entrellaçar imatge, paraula i acció.
L'espai de la Fundació Brossa i La Seca - Espai Brossa van reobrir el desembre passat convertits en el Centre de les Arts Lliures, una proposta única i innovadora que hibrida imatge, paraula i acció en honor a l'artista interdisciplinar.
"I si obrim portes, tirem parets i oblidem les convencions 'burgeses' de l’art? I si prescindim d’etiquetes? I si utilitzem les disciplines artístiques com a suport
d’experiències poètiques? I si allò poètic és l’única condició? I si deixem que les arts es comportin llibertinament? Llibertàriament? Lliurement?", es planteja la direcció col·legiada del Centre formada per Maria Canelles i March Chornet, sota la presidència de Vicenç Altaió.
Una programació prolífica
I així ha nascut aquest espai transgressor que ofereix itineraris diversos que es poden combinar segons la lectura que cada persona en vulgui fer. Així, una mostra permanent dedicada a la figura i obra de Brossa es complementa amb muntatges teatrals, instal·lacions, espectacles itinerants, cabaret, circ, clown, striptease, música i dansa.
Entre les propostes teatrals, destaquen Els Pirates, Sixto Paz i La Ruta 40, així com Lluïsa Cunillé i Marc Artigau. Quant a l'art sonor, hi podrem trobar noms com el de Sara Fontán o Cabo San Roque.
El Centre també acull un cicle de poesia i pensament, dins del qual hi ha una programa d’investigació curatorial, una escola de poesia en què impartiran tallers poetes com Maria Sevilla i Raquel Santanera, entre d’altres, i una aposta editorial sota el nom de Publicacions La Brossa, a més d’un cicle de xerrades en format audiovisual, que compta amb la participació de professionals de disciplines diverses com el coreògraf Pere Faura o la poeta Blanca Llum Vidal.
La Fundació vol intensificar la seva tasca educativa acollint escoles, treballant en xarxa amb la comunitat educativa, però també incorporant la mirada dels infants. Per això també ofereix un itinerari familiar per a la canalla amb tallers de poesia, creació translúcida i projecció, arquitectura i dansa.
Fent xarxa
El Centre subratlla la seva voluntat de no contribuir a precaritzar el treball artístic oferint a les companyies convidades el 70% del taquillatge i un catxet associat a actuacions puntuals.
De la mateixa manera, posen èmfasi en la inversió que s'ha fet en convocatòries públiques com ara el PostBrossa, la cia. Resident, el Laboratori de Poesia Escènica o la beca d'investigació.
El Centre ha apostat per teixir aliances amb altres entitats i agents com la Nau Ivanow, Edicions Poncianes, l'associació Joan Ponç i la Sala d'Art Jove de la Secretaria de Joventut.
Actualment, el centre obre cada dia amb entrada lliure. Com Brossa, deixen la porta sempre oberta, afirma la direcció, "amb la sensació que aquí dins hi pot passar de tot".
Afegeix un nou comentari