El conte del viatge del petit Toubab inspira un cicle de tallers per educar en valors l’alumnat de Reus
Comparteix
Impulsat per l’associació la Veu entre Cultures, el projecte ha omplert de música, tolerància i amistat una desena d’escoles de Reus; i a l’octubre continuarà a escoles rurals del Baix Camp.
“A través de la música en viu, la dansa i la història del conte, és com si l’alumnat s’embarqués en un gran viatge a l’Àfrica”, explica el Jaume Blanc poc després de portar a diverses escoles de Reus el cicle de tallers ‘El petit Toubab: de Reus al món’.
Entre el 7 i l’11 d’abril, gairebé 750 alumnes de cicle infantil i primària d’una desena d’escoles de la capital del Baix Camp han gaudit i après amb els tretze tallers que el Jaume Blanc –conegut artísticament com el Toubab– i el músic gambià Sam Sussoh han ofert a joves i infants sota el paraigua de La Veu entre Cultures, l’associació que Blanc va fundar per bastir un pont humanitari i cultural entre Catalunya i el Senegal, i dur a terme projectes solidaris al país africà.
Després de l’èxit de l’edició del 2024, aquest any l’entitat ha repetit l’experiència i ha sumat més escoles a la iniciativa –enfocada a sembrar valors universals entre l’alumnat com la tolerància, el respecte i l’amistat–, per consolidar el cicle de tallers com una eina educativa valuosa per fomentar la interculturalitat als centres escolars.
Aquesta nova edició també ha permès assolir nous objectius que l’entitat s’havia proposat, com ampliar la participació de centres educatius, especialment aquells amb alumnat d’orígens diversos, i facilitar exemplars del conte a les escoles perquè l’equip docent pugui reforçar l’aprenentatge i la reflexió al voltant de la diversitat cultural a l’aula més enllà dels tallers. Una millora que ha estat possible gràcies a la col·laboració de Diputació de Tarragona, la Fundació Privada Reddis i l’Ajuntament de Reus.
Un conte que transmet valors i promou la interculturalitat
El cicle de tallers ‘El petit Toubab: de Reus al món’ se centra en la narració del conte ‘El petit Toubab viatja al país de la Teranga’, explicat per l'autor, el Jaume Blanc. El conte explica la primera visita del petit Toubab, un infant de Reus que viatja per primer cop al Senegal, el país de la seva mare. “Va ser el primer viatge que vam fer amb el nostre fill al Senegal perquè conegués el país, la família i la cultura del país”, diu Blanc.
En aquest periple, el Petit Toubab descobreix des de la seva mirada d’infant un món ple de colors, música i amistats, alhora que descobreix el veritable significat de l’hospitalitat. A més, en el conte també apareixen sentiments com l’enyorança per casa seva i els seus amics, fet que potencia la connexió emocional amb els infants.
Enguany, com a novetat, al Jaume Blanc l’ha acompanyat el músic griot Sam Susshoh –l’any passat va tenir al costat el músic senegalès Rawan Diallo–, qui ha interpretat melodies tradicionals amb la kora, instrument emblemàtic dels Djelis, guardians de la memòria oral a l’Àfrica de l’Oest.
“Ha estat molt enriquidor poder comptar amb les noves aportacions del Sam, que ens ha permès introduir nous instruments que es toquen en diversos països de l’Àfrica com la kora, el djembé o el balàfon, i també ens ha donat peu a obrir el focus i ampliar l’abast del conte més enllà del Senegal”, es felicita Blanc.
A més, amb la idea d’elevar la qualitat de la proposta, l’equip de la Veu entre Cultures ha incorporat més canvis per enriquir l’experiència per a l’alumnat. D’entrada, s’ha fet un pas important en l’adaptació de llenguatge i ritmes a cada franja d’edat, ajustant la dinàmica del taller segons el cicle per afavorir la comprensió i la implicació dels infants.
Pel que fa a la part artística, s’ha treballat en una posada en escena més acurada i una connexió més fluida entre la narració i la música, per potenciar l’emoció i la vivència del conte. Un altre dels avenços destacats ha estat la incorporació de moments de diàleg directe i interacció amb els infants, que han servit per promoure la participació activa i obrir espais de reflexió col·lectiva.
Retorn positiu per donar continuïtat al projecte
“Estem molt contents de com han anat els tallers perquè els infants han ballat, han cantat i han interactuat a partir del conte i de la música, ha estat com acompanyar-los en un viatge al continent africà”, expressa Blanc. Una percepció compartida pels mestres de l’escola Joan Rebull, de Reus, que expliquen que el taller els ha “fet sentir com si fóssim a l’Àfrica; i el fet que pogués venir el Sam a tocar el seu instrument ha estat un luxe”.
Igualment, la mateixa dinàmica dels tallers ha propiciat que sorgissin nous temes en què aprofundir, com la diversitat lingüística, que han emergit de manera natural i orgànica. “Sense adonar-nos-en, hem treballat àmbits com el plurilingüisme, a partir d’ensenyar a l’alumnat paraules en diverses llengües africanes i trobar el seu equivalent en català”, afirma el Toubab.
Compartir vivències i reforçar lligams, com proposa el cicle de tallers, també afavoreix la inclusió i la connexió entre l’alumnat. En aquest sentit, Blanc relata un cas que els va fer especial il·lusió, d’una nena nouvinguda de l’Argentina, que acabava d’arribar a Reus i no se sentia del tot integrada pel tema de l’idioma, entre altres. “En els tallers, la nena va interactuar amb els seus companys i mestres com no ho havia fet abans i es va sentir més integrada; fins i tot les mestres ens van donar les gràcies”, apunta.
El projecte té vocació de continuïtat i ja ha tancat noves dates per dur el cicle de tallers a escoles del Baix Camp, el pròxim mes d’octubre. “En aquest cas, sortirem de la ciutat i ens aproparem al territori més rural, a pobles com Vilaplana, Alforja o la Selva del Camp, on per la seva situació sovint tenen més dificultats per accedir a aquesta mena d’activitats que ciutats més grans com Reus”, indica Blanc.
Els bons resultats del projecte i el retorn positiu de mestres i alumnat animen l’associació a continuar. “Ens agradaria que aquest tipus de proposta pogués consolidar-se com un recurs educatiu continuat, que acompanyi el treball dels valors i la interculturalitat al llarg del curs escolar”, i reblen: “Aquest projecte és una mostra clara de com la cultura i la música poden esdevenir un pont entre mons diversos, des de la proximitat i la sensibilitat educativa”.
Afegeix un nou comentari