El festival Balla Vallès, punt de trobada de la dansa de creació i d’arrel amb el ball contemporani

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
'Les dues estacions de Vivaldi', un espectacle teatral creat i dirigit per Adrià Aguilera i Òscar Muñoz, clausurarà el Festival. Font: Festival Balla Vallès
'Les dues estacions de Vivaldi', un espectacle teatral creat i dirigit per Adrià Aguilera i Òscar Muñoz, clausurarà el Festival. Font: Festival Balla Vallès
'Els focs de Sant Joan', un espectacle del Ballet Contemporani de Catalunya, es durà a terme en un escenari amb el Castell de Sentmenat de fons. Font: Festival Balla Vallès
'Els focs de Sant Joan', un espectacle del Ballet Contemporani de Catalunya, es durà a terme en un escenari amb el Castell de Sentmenat de fons. Font: Festival Balla Vallès
El ballarí i dansaire Pere Seda coreografia i interpreta l’Hereu Riera, una peça de dansa i performativa, a la plaça de la Vila de Sentmenat. Font: Festival Balla Vallès
El ballarí i dansaire Pere Seda coreografia i interpreta l’Hereu Riera, una peça de dansa i performativa, a la plaça de la Vila de Sentmenat. Font: Festival Balla Vallès

El festival Balla Vallès, punt de trobada de la dansa de creació i d’arrel amb el ball contemporani

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L’ateneu El Coro de Sentmenat organitza el festival de dansa, del 9 a l'11 de juny, amb actuacions del Ballet Contemporani de Catalunya, l’Esbart Manresà, Anacrusa Produccions, Pere Seda i Safolk.

El Festival de Dansa Balla Vallès celebra la segona edició del 9 a l'11 de juny amb l'esperit d’apropar la dansa al territori. Aquesta mostra programa diversos espectacles en alguns dels entorns amb encant del municipi del Vallès Occidental. Companyies o artistes professionals i amateurs, que amb rigor d’investigació i creació, presenten les seves darreres coreografies en escenaris com el del Castell de Sentmenat, el Teatre del Coro i la plaça de la Vila.

Organitzat per l'ateneu El Coro de Sentmenat, amb el suport de l’Ajuntament de Sentmenat, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el festival Balla Vallès pretén esdevenir punt de trobada de la dansa de creació i d’arrel tradicional amb el ball contemporani. La programació d'aquesta segona edició del festival de dansa inclou actuacions del Ballet Contemporani de Catalunya, l’Esbart Manresà, Anacrusa Produccions, Pere Seda i Safolk.

"El Coro de Sentmenat és un ateneu amb una programació estable d’arts escèniques de tot tipus, però ens quedava un esgraó, que no estàvem cobrint, que era el de la dansa", exposa Pep Morella, president del Coro de Sentmenat i de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC). "Vam veure que impulsar un festival d'aquest tipus era una gran manera de fer difusió i apropar la dansa a la ciutadania del Vallès", afegeix. Fira Mediterrània, Ésdansa i Dansàneu, són alguns dels festivals de dansa que han inspirat el Balla Vallès.

Els diversos espectacles es representaran a diversos espais del municipi. Morella en destaca un, el Castell de Sentmenat. "Tenim un espai idíl·lic al costat del castell que permet poder fer dansa i que el públic gaudeixi, alhora, d'unes vistes privilegiades", afirma. Encara queden entrades disponibles per assistir als espectacles.

Programació del festival

L'Esbart Manresà donarà el tret de sortida del festival Balla Vallès amb 'Ræpte', el divendres 9 de juny, a les 21 h, a l'escenari situat als voltants del Castell de Sentmenat. Fira Mediterrània, l’Agrupació Cultural de Bages i el festival ÉsDansa coprodueixen l'espectacle creat l’any passat en el marc de la celebració de l’Any Ignacià. 'Ræpte' posa en escena vint-i-cinc ballarins i ballarines a sobre l'escenari i proposa una mirada al pas de Sant Ignasi per Manresa, així com l’experiència transformadora que va viure a la ciutat durant la seva estada.

​El dissabte 10 serà el moment del Ballet Contemporani de Catalunya. A les 21 hores, també al voltant del Castell de Sentmenat, es representarà 'Els focs de Sant Joan'. Sota la direcció artística i coreogràfica de Miquel G. Font, i la direcció musical de Miquel Villalba, es representarà una obra que ha estat amagada durant vuitanta anys. Amb l’acompanyament en directe del piano, el ballet està farcit de melodies tradicionals catalanes, tractades amb la radical modernitat de l’època.

A l'última jornada, el diumenge 11, el festival canviarà d'escenari. Primer es traslladarà a la plaça de la Vila de Sentmenat, a les 12 h, on el ballarí i dansaire Pere Seda coreografia i interpreta 'L’hereu Riera'. Es tracta d'una peça de dansa i performativa on Seda desfila pels marges de la dansa d’arrel i la dansa contemporània esborrant-ne els límits i jugant amb un llenguatge híbrid. A les 12.30 h, tindrà lloc el Vermut Folk amb l’actuació de Safolk, un grup que promou la música popular tant d’arreu d’Europa com dels Països Catalans.

Finalment, per tancar el festival, el Teatre del Coro acollirà 'Les dues estacions de Vivaldi'. A les 18.30 h tindrà lloc l'espectacle teatral creat i dirigit per Adrià Aguilera i Òscar Muñoz que reflexiona sobre el canvi climàtic mitjançant l’ús de tres disciplines interconnectades: música, dansa i paraula. A través d’aquestes, es pretén simbolitzar la pèrdua de la primavera i la tardor, dues estacions que s’escurcen any rere any.

Segon any de festival

Morella destaca la resposta que va tenir la ciutadania a la celebració de la primera edició del Festival de Dansa Balla Vallès. "El públic es va sorprendre molt de la qualitat dels espectacles que es van representar. Van poder veure com, sobretot grups amateurs com els esbarts, oferien un rigor i una qualitat excel·lents tot demostrant que estan fent una gran feina de creació", assenyala el president del Coro de Sentmenat i president de la FAC.

"Estem molt contents, a més, de poder acollir, a l'escenari del Castell de Sentmenat, dos espectacles, ja que, durant la primera edició només es va poder representar un espectacle en aquest entorn a causa de mancances tècniques i perquè justament estavem donant les primeres passes", afirma Morella. Amb aquesta segona edició, el festival es reafirma com a punt de trobada de la dansa de creació i d’arrel tradicional amb el ball contemporani i apropar la dansa a la ciutadania del Vallès.

Afegeix un comentari nou