El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya presenta la programació de la seva tercera edició

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Fotografia de família de les entitats i professionals implicades en el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya 2023. Font: FAACCC. Font: FAACCC
Fotografia de família de les entitats i professionals implicades en el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya 2023. Font: FAACCC.

El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya presenta la programació de la seva tercera edició

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

L’edició d’enguany aplega una trentena de propostes, més de quaranta entitats implicades i comptarà amb la participació de tres-centes ponents i artistes convidades.

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats, situada al districte de Sant Andreu, a Barcelona, acollirà entre el 4 i el 7 d'octubre la tercera edició del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC). Enguany, la mostra vol reivindicar la irreverència i l'humor com a formes no només artístiques, sinó també com a eines per fer pedagogia i política. Alhora, el FAACCC vol continuar establint-se com a punt de trobada entre el veïnat, les professionals del sector, l'acadèmia i les organitzacions al voltant de la participació cultural i la creació artística.

El festival vol reformular el paper que té la ciutadania, el sector professional, les entitats i les administracions públiques en l'àmbit de la cultura, partint del plantejament que la tasca de les arts s'ha de sustentar en "plantejaments crítics i cooperatius", per tal d'esdevenir política. És per aquest motiu que les artistes, ponents i entitats implicades tant en la programació com en l'organització de la mostra volen "invocar el dret a ofendre i ser ofeses" i conquerir "el mal gust, la irreverència, l'humor i el cinisme per elevar-los a una actitud política".

La darrera edició del festival, celebrada l'any 2021, va comptar amb més de 1.200 assistents i és la llavor de la mostra de la qual es podrà gaudir enguany. L'edició 2023 del festival – on estaran implicades més de quaranta entitats i més de tres-centes ponents i artistes, amb una programació formada per més d'una trentena d'activitats – va començar a conceptualitzar-se just després d'acabar l'anterior mostra. Fa dos anys que una trentena d'entitats d'arreu de Catalunya es troben regularment per treballar en el festival.

Per tal de mostrar aquests processos artístics de conceptualització i creació comunitària i incentivar la participació del públic, s'ha posat en marxa el FAACCC Off, una programació de teatre, arts plàstiques i comèdia de creació col·lectiva que tindran lloc a Barcelona durant les setmanes prèvies al festival.

Una programació que ocupa l’espai públic amb presència de l’acadèmia

La programació del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya inclou una "diversitat d'experiències" entre les quals trobem tallers, espectacles, activitats a l'espai públic, debats, passejades, accions col·lectives processos de creació comunitària, actuacions musicals i jornades per a professionals. Tot plegat, d'una manera eminentment gratuïta, però amb necessitat d'inscripció prèvia a través del web del festival.

Pel que fa a la programació d'arts escèniques, destaca la presència del referent de la dansa inclusiva Jordi Cortés i la companyia Experimenta Danza amb l'espectacle 'Tuétano', que pretén "buscar el límit dels cossos que, de vegades, semblen impossibles per la dansa". El FAACCC també comptarà amb la presència d'artistes de renom internacional, com ara l'escriptora queer Val Flores, provinent d'Argentina.

D'altra banda, en l'edició d'enguany del FAACCC es busca que l'humor sigui un dels ingredients clau del festival. Per aconseguir-ho, s'han programat una nit de comèdia, el FAACCC Comedy, que tindrà com a protagonistes a les reconegudes còmiques Carmen Romero i Felipe Mateos, a més de comptar també amb la presència de l'humorista Gabriel Córdoba i de les participants en un taller de monòleg que Córdoba està impartint durant tot aquest mes.

En paral·lel a la programació del festival, se celebrarà també el primer Congrés Acadèmic de les Arts Comunitàries, de la mà de diversos grups de recerca i expertes provinents de l’acadèmia.

Afegeix un comentari nou