El Festival Of Fools porta clowns d'arreu del món als ateneus de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Míriam Martos
Roda de premsa del 'Festival of Fools Barcelona 2022' Font: Font: Comedia
Roda de premsa del 'Festival of Fools Barcelona 2022'. Font: Comedia.
Tortell Poltrona forma part del cartell del Festival d'enguany. Font: Font: Comedia
Tortell Poltrona forma part del cartell del Festival d'enguany. Font: Comedia.
Els espectacles del 'Festival of Fools' tindran lloc a ateneus barcelonins. Font: Font: Comedia
Els espectacles del 'Festival of Fools' tindran lloc a ateneus barcelonins. Font: Comedia.

El Festival Of Fools porta clowns d'arreu del món als ateneus de Barcelona

Autor/a: 
Míriam Martos
LaviniaNext

Resum: 

Els actes del festival es podran gaudir del 4 al 10 de setembre en diferents associacions culturals de la capital catalana.

Els ateneus barcelonins estan a punt per rebre el festival clown per excel·lència, el Festival of Fools. Leo Bassi, el pallasso novaiorquès, va encetar les jornades animades el passat diumenge 4 de setembre, fent un tomb pels carrers de Barcelona amb 'el Bassibús' i posteriorment, va tenir lloc el particular bateig de clowns, inaugurant la resta d’activitats.

Aquests són tan sols alguns dels primers actes del certamen, però el programa engloba fins a catorze espectacles. Enguany, seran oferts en diversos ateneus de la ciutat, dotant-los de protagonisme: El Cercle de Gràcia, Foment Hortenc, Lluïsos de Gràcia i Lluïsos d'Horta i, per altra banda, La Gleva Teatre.

En la seva tercera edició, la mostra artística es configura com una gran unió cultural. D'una banda, aproparà el món del pallasso a la ciutat barcelonina i, alhora, donarà presència i veu als espais culturals d'alguns barris. Tal com indica el cartell de l'esdeveniment, es tracta de "la reunió dels grans pallassos de tot el món", ja que també acollirà a clowns d’arreu.

“Hi ha un cartell molt fort”, destaca el productor a La Gleva Teatre, Albert de la Torre, a Xarxanet. Al llarg del festival, es podran gaudir dels números de coneguts rostres nacionals com Tortell Poltrona, i a escala internacional, s’han convidat artistes "de primeríssima divisió". Per exemple, el productor destaca "Tanjia Simma, qui és com una Pepa Plana o Jeron Van der Lee, un dels malabaristes més reconeguts a nivell mundial".

El món del pallasso aposta pels ateneus barcelonins

Pep Morella, president de la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) ha explicat a Xarxanet que el protagonisme que dona als ateneus i a la Federació un festival d’aquestes magnituds, "suposa que es tinguin en compte com a espais escènics". De la Torre també se suma a aquesta idea i afegeix que això servirà "perquè la gent de Barcelona sigui conscient de l’existència d’una xarxa d’ateneus amb tants bons equipaments".

Sovint, per ser teatres de gestió associativa, és a dir, que depenen d'ateneus, "llocs on les persones tenen veu, vot i l'última paraula", puntualitza Morella, no se'ls valora de la mateixa forma. De totes maneres, constata que "són teatres professionals a l'alçada d'altres teatres escènics", pel que fa al manteniment o a la part tècnica, per exemple.

Definit com un "sotabosc cultural" per Pep Morella, els teatres de les associacions culturals "han estat el bressol de grans actors i actrius [...] perquè són espais de proximitat, de formació i de creació", afegeix. A més, "creen i ofereixen cultura de proximitat, per la qual cosa, lliguen molt amb la filosofia del festival", explica de la Torre.

També acaben sent espais compartits que, fins i tot, se cedeixen a companyies emergents o professionals, "que actuen i treballen a grans teatres, però necessiten espais per treballar l'obra". Per tant, es converteixen en espais imprescindibles, que en aquest cas, rebran a més d'una vintena d'artistes d'arreu.

El cost dels diferents espectacles del Festival of Fools tindrà un preu popular. L'entrada general serà de catorze euros i s'aplicaran tarifes reduïdes a socis i sòcies d'ateneus, grups a partir de deu persones i menors de dotze anys. "La filosofia dels ateneus sempre és que la gent pagui un preu just a qualsevol espectacle, i sobretot un preu que pugui fer arribar la cultura a tothom", afirma Morella a Xarxanet.

L'oferta del Festival of Fools

El públic comptarà amb un gran ventall d'opcions. "Durant la setmana, faran formació amb gent que ve de tot el món, amb classes magistrals amb primers noms i figures del món del clown", explica el president. Per tant, els assistents i assistentes tindran un paper molt important en els espectacles.

Els espectacles dels millors pallassos i pallasses del món també estaran acompanyats de gales i cercaviles antimilitars amb Fools Militia. Fins i tot, s'ha creat un cartell alternatiu per compaginar el festival amb cinema al Centre Cívic Drassanes, on cada dilluns de setembre s'emetran pel·lícules d’entada gratuïta relacionades amb els clowns, l'anomenat 'Festival of Foolms'.

Enguany, l'esdeveniment agafa un nou simbolisme. Recentment, el clown i fundador del festival, Jango Edwards, ha anunciat la seva retirada a causa d'una malaltia terminal. Així doncs, el públic el veurà i viurà per última vegada dalt dels escenaris. "Tant pels pallassos com pel públic, volem que sigui la gran festa de comiat de Jango", explica el productor. Sense dubte, el festival es convertirà en un gran llegat.

Un festival diferent per a totes les edats

L'acte s'allargarà unes quantes setmanes més de les especificades, ja que s'han de sumar vuit gales 'Cabaret Cabron', que comptaran "amb la presència i participació del públic", destaca el president de la FAC. "És una fórmula en la qual una sèrie d'artistes treballen junts per generar un espectacle, cadascun fa el seu número i entremig es van unint, fins que acaba sent un número global", detalla Albert de la Torre a Xarxanet.

El projecte pretén remarcar les arrels del moviment, 'Nouveau Clown', el nou moviment dels clowns sorgit fa unes dècades i que resulta ser el motor de tot des de 1975, any en el qual l'esdeveniment va veure la llum per primera vegada a Amsterdam.

Actualment, està organitzat per Nouveau Clown Institute i a Catalunya, compta amb el suport de la Federació d'Ateneus de Catalunya i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a més de ser una entitat que reuneix fins a 4.000 sòcies.

Afegeix un comentari nou