El FITAG 2023 es renova i porta el millor teatre amateur als carrers de Girona

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La companyia d'origen romanès, Teatrul21, portarà 'Moving Poetry' al FITAG. Font: FITAG
La companyia d'origen romanès, Teatrul21, portarà 'Moving Poetry' al FITAG. Font: FITAG
El festival comptarà amb propostes innovadores, i d'altres clàssiques com 'Terra Baixa', d'Àngel Guimerà, interpretat pel Casal de Vilafranca. Font: FITAG
El festival comptarà amb propostes innovadores, i d'altres clàssiques com 'Terra Baixa', d'Àngel Guimerà, interpretat pel Casal de Vilafranca. Font: FITAG
Des de Bogotà, Colòmbia, Sin Mente Teatro porta '16, calle Sant Climent'. Font: FITAG
Des de Bogotà, Colòmbia, Sin Mente Teatro porta '16, calle Sant Climent'. Font: FITAG

El FITAG 2023 es renova i porta el millor teatre amateur als carrers de Girona

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, que se celebrarà del 22 al 26 d’agost, comptarà amb espectacles de catorze companyies de teatre catalanes i de la resta del món a diversos espais de la ciutat.

La ciutat de Girona tornarà a omplir-se del millor teatre amateur amb la celebració del FITAG 2023, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, que es durà a terme del 22 al 26 d'agost. A banda de continuar en la línia de programar espectacles variats a la ciutat i a diversos municipis de les comarques gironines, de companyies d'àmbit nacional i internacional, la vint-i-tresena edició del FITAG inclourà novetats en forma de nous espais: els carrers de Girona.

El FITAG 2023 comptarà enguany amb la presència de catorze companyies de teatre catalanes, estatals i de la resta del món, una completa programació que portarà al públic per propostes d'arts escèniques originàries de Maçanet de la Selva, Sabadell o Berga, fins a Moscou (Rússia), Bogotà (Colòmbia) o Iasi (Romania), passant per Murcia, Vigo o Xerez de la Frontera. Aquesta diversitat propicia "un intercanvi cultural i un enfortiment dels vincles", manifesten des del festival.

La direcció del festival assegura que la programació del FITAG 2023 és "eclèctica i alhora equilibrada". I és que, expliquen, el festival de teatre amateur comptarà amb propostes innovadores, com el teatre-dansa i espectacles transmèdia, així com amb clàssics catalans.

D'entre els espectacles prorgamats enguany, destaquen propostes, com ara '16, calle Sant Climent', de la colombiana Sin Mente Teatro; 'Terra Baixa', d'Àngel Guimerà, una proposta de Casal de VIlafranca; 'Echo', del grup rus Dart Dance Company; 'Made in Clarió', de Les Fepipes; 'Noitebras', de la companyia gallega homònima, o 'Katabaza', de la companyia polonesa Transtopia Group. El festival s'inaugurarà amb l'espectacle '¡Descria-les!', de Tràfec Teatre, i posarà el punt i final amb 'Moonlight Sonata', de la companyia grega Other Side.

A banda dels espectacles, el FITAG es complementa amb activitats i tallers adreçats a les companyies participants i al públic en general, com ara contacontes o tallers de clown, de maquillatge i de danses tradicionals catalanes.

'Sortir al carrer'

"Per primer cop el festival surt al carrer", afirmen des de la direcció del festival, que s'estrena en l'edició d'enguany. "I ho fa amb la intenció d'ampliar-ne encara més el ressò i fer arribar el teatre de base no només a persones que ja hi estan vinculades, sinó també a passavolants i persones curioses que a priori n'estan al marge", afegeixen des del FITAG, que aquest any porta com a lema 'Sortir al carrer'. Així, alguns dels espectacles es representaran al carrer, a espais com el parc del Migdia o el parc de Vista Alegre.

A més, es muntarà un envelat davant la Casa de Cultura, un indret que es convertirà en l'epicentre del festival i que serà un espai de socialització, debat i formació. Serà allà on tindrà lloc, entre altres, l'espectacle de carrer inaugural de Tràfec Teatre, a més de les activitats que estan programades. D'altra banda, continua l'aposta pel 'FITAG als Municipis', que portarà algunes propostes del festival a localitats de les comarques gironines, com ara Sant Gregori, Vidreres, Llançà, Maçanet de la Selva, o, per primera vegada, Caldes de Malavella.

La renovació del FITAG arriba de la mà d'altres canvis, com ara el relleu al capdavant del festival. Després de divuit anys dirigint el FITAG, l'actor Martí Peraferrer va deixar de ser el director artístic del festival l'any passat. Amb la sortida de Peraferrer, enguany ha entrat un nou equip de direcció, la productora Beowatt de Quart. "Des de l'honestedat, entenc que ha d'haver-hi un relleu i cares noves que tinguin aquesta oportunitat de dirigir el festival, però també hi ha un punt de tristesa en aquest adeu, sobretot per l'equip que ha treballat durant tants anys en aquest festival", lamentava Peraferrer ara fa un any.

Afegeix un comentari nou