Àmbit de la notícia
Cultural

El folklore argentí, turc i eslovac aterra a Catalunya per compartir les seves arrels amb la cultura catalana

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal de les JIF és contribuir a l'agermanament de les cultures del món amb la catalana, a través de dansa, música i vestimenta tradicional.
    L'objectiu principal de les JIF és contribuir a l'agermanament de les cultures del món amb la catalana, a través de dansa, música i vestimenta tradicional. Font: Adifolk
  • Enguany, els grups internacionals que participen en les jornades venen d'Argentina, Eslovàquia i Turquia, i el grup català és l'esbart Som Riu de Sant Fruitós de Bages.
    Enguany, els grups internacionals que participen en les jornades venen d'Argentina, Eslovàquia i Turquia, i el grup català és l'esbart Som Riu de Sant Fruitós de Bages. Font: Adifolk
  • Les JIF seran de l'1 al 10 de setembre, i la inauguració l'acollirà Calella i la cloenda serà a Tordera.
    Les JIF seran de l'1 al 10 de setembre, i la inauguració l'acollirà Calella i la cloenda serà a Tordera. Font: Adifolk

Les Jornades Internacionals Folklòriques d’Adifolk engeguen la seva 51a edició, celebrada de l’1 al 10 de setembre, amb l’objectiu de continuar apropant i creant xarxa entre les diferents cultures del món.

Cultures d’arreu del món troben sempre un escenari a Catalunya i un espai on compartir tot el ventall de danses i músiques tradicionals que dibuixen el seu folklore. De la mateixa manera, es crea un intercanvi d’aquests costums amb la tradició catalana i els símbols del territori, tot generant un sentiment de germanor i complicitat.

És gràcies a les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) que, any rere any, aquest aplec de cultures d’arreu del món és una realitat durant deu dies. Enguany, ja en són cinquanta-una les edicions que compleix aquest festival de cultura i folklore, el més antic de Catalunya, el qual té un abast territorial i no centra en un sol municipi tota la seva activitat.

“En el fons, és l'essència del festival, que va néixer fa més de cinquanta anys per arribar a poblacions petites, grans i mitjanes. Encara que hàgim de multiplicar els esforços a l’hora d’organitzar-lo, és un valor afegit que sigui a escala territorial i, com a entitat de base nacional, apostem i treballem perquè això no es perdi”, explica Ivan Besora, president d’Adifolk, organització impulsora de les JIF.

Un festival que promou l’agermanament de les cultures

L’organització d’aquestes segueix la seva estructura característica i consolidada, amb un programa ple d’activitats, concerts, cercaviles i mostres de ball. Els grups internacionals que assistiran a aquesta edició són tres: la Compañía Folklórica Danzantes, d’Argentina; el Grup de Dansa Folklòrica Tubil, de Turquia, i el Folklore Ensemble Orgonina, d’Eslovàquia. Tots són grups professionals i la particularitat més singular que presenten és que els formen un nombre elevat de persones, per tant, l’escenari s’omplirà d'una gran quantitat de dansaires.

“Els grups de Turquia i Eslovàquia són molt nombrosos. Estan integrats per unes quaranta actuants i, doncs, veurem dalt de l'escenari a quaranta dansaires, amb els seus músics. Pot ser molt enriquidor i ens oferirà una varietat molt diversa de balls i vestuaris”, detalla el president d’Adifolk. Afegeix que cada any intenten jugar amb la varietat dels grups internacionals, sense repetir països de l’edició anterior i, si s’escau, aprofiten les gires europees que realitzen.

A més, cada grup té un folklore molt diferent i divers, fet que donarà dinamisme als espectacles. Pel que fa al grup de Catalunya, la selecció d’enguany la conforma l’Esbart Som Riu d’Or de Sant Fruitós de Bages, amb l’acompanyament de la cobla Els Lluïsos de Taradell i la cobla d’Adifolk. “Vàrem creure que Som Riu era molt adient. Ofereix un repertori molt variat i representatiu del territori català, les danses són molt participatives i el vestuari també és molt variat”, detalla Besora.

Aquest grup també va ser escollit per representar la cultura catalana a l’exterior, a l’Aplec Internacional d’Adifolk 2023 que es va celebrar a Villach, Àustria.

Activitats culturals per a tots els públics

Aquest any són les poblacions de Calella, Tordera, Balaguer, les Borges Blanques, l’Hospitalet de  Llobregat, Santa Maria de Palautordera, Arenys de Mar, Montblanc, Sant Fruitós de Bages, Barcelona, Matadepera, el Morell, Puigdelfí, Súria, la Llagosta, Parets del Vallès, Vilanova d’Espoia i Rajadell, les que recorrerà la gira del festival. “Durant deu dies, els grups ompliran aquests municipis de música, color i dansa”, expressa Besora.

Com és tradició, l’acte inaugural l’acollirà la població maresmenca de Calella, per vint-i-sisena vegada. “Durant l’hora i mitja que dura, les assistents podran veure des de balls molt rítmics, fins a d’altres amb un estil més lent, com és el clàssic tango argentí”, relata Ivan Besora. Serà el passeig Manuel Puigvert, l’espai que l’acollirà, l’1de setembre a les 21 h.

En canvi, la cloenda se celebrarà a Tordera, on també es podrà gaudir de l’actuació conjunta de tots els grups protagonistes. Serà el dia 10 de setembre, a les 19 h, a la plaça de l’església. Les dues cercaviles, capitanejades pel Capgròs Folk i els diferents grups locals de cultura popular, també se celebraran pels carrers dels municipis que acullen la inauguració i la cloenda.

La resta de vuit dies de festival, els grups es distribuiran per poder actuar a la vintena de poblacions que acullen les JIF. Una de les finalitats principals és que es creï una interrelació entre els grups locals i els internacionals a l’hora de participar.

És per aquest motiu que a la gran majoria de municipis actuarà tot el folklore local, des de grups de gegants, castellers, diables i un llarg etcètera. “A Parets del Vallès, al Monell… també està prevista la presència de la cultura popular local, per tal que aquests grups internacionals no només vinguin a actuar i marxin, sinó que hi hagi aquesta interrelació amb el territori, amb els grups de la població, i puguin conèixer tot el nostre folklore”, expressa Besora.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari