El Govern declara la cultura bé essencial

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
En patufet (i els seus pares), de Teatre Nu. Font: Txus Garcia
En patufet (i els seus pares), de Teatre Nu. Font: Txus Garcia
Les llibreries de barri s'han vist obligades a tancar durant els més de 70 dies de confinament. Font: Pexels (Llicència: CC)
Les llibreries de barri es van veure obligades a tancar durant els més de 70 dies de confinament. Font: Pexels (Llicència: CC)
La celebració del Dia Internacional de la dansa continuarà de forma telemàtica. Font: CC
La majoria d'activitats culturals han estat fonamentals per afrontar aquesta situació i dur millor l'afectació emocional que ens provoca. Font: CC

El Govern declara la cultura bé essencial

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La mesura, que forma part d'un pla per preservar la cultura davant noves restriccions, té l'objectiu d'accelerar la recuperació del sector i donar resposta a les necessitats dels professionals culturals.

El sector cultural ha estat un dels més afectats per l'actual situació de pandèmia. El tancament obligat de sales de teatre, de cinema, de concerts, museus, llibreries, ateneus, i altres espais culturals, per la decretació de la pandèmia i el confinament, va ser un cop dur per totes les activitats culturals que es desenvolupen al nostre territori. Per aquest motiu, des de llavors, s'ha treballat per demostrar la necessitat d'exercir i gaudir una activitat que ja s'ha demostrat ser segura amb el seu retorn durant les darreres setmanes.

Per demostrar el seu compromís amb el sector, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha declarat la cultura bé essencial, una passa important per assegurar l'activitat cultural en l'actual situació. L'aprovació de la mesura, duta a terme en el consell executiu, ha estat anunciada per la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha explicat que la declaració forma part d'un pla per tal de preservar la cultura davant de noves restriccions i establir unes accions que donin cobertura als drets culturals dels ciutadans, a les indústries i als sectors creatius.

"Aquest acord ens ha de servir com a punt de partida per elaborar tot aquell marc normatiu que garanteixi i que reguli l'accés a la cultura i els drets culturals de la ciutadania", ha explicat la portaveu del Govern català. La mesura té com a objectiu permetre accelerar la represa dels diversos sectors culturals, i per tant la seva recuperació, i donar resposta a les necessitats de les persones professionals de la cultura, "dignificant-ne, tant els emissors, com els receptors", afegeix.

Aquesta declaració té com a origen la petició que a finals d'agost va fer l'anterior consellera de Cultura, Mariángela Vilallonga, al President deL Govern, Quim Torra, per donar resposta a les reclamacions que diversos sectors culturals van fer, en especial per les darreres restriccions que van generar dubtes sobre el desplegament de les activitats culturals. Un cop esvaïts aquests dubtes, i la demostració que la cultura és segura, el Govern ha donat llum verda a una mesura positiva pel sector.

La mesura, que arriba de la mà de l'actual consellera de Cultura, Àngels Ponsa, és tota una declaració d'intencions per donar valor a una activitat que, tal com ha assenyalat Budó, i ho va fer recentment el president Torra, ha estat fonamental per afrontar la situació d'aïllament durant el confinament, així com la represa de tota activitat.

Afegeix un comentari nou