Àmbit de la notícia
Cultural

Èxit de l'exposició: "El món agrari a les terres de parla catalana"

Autor/a
Coordinadora de Centres d'Estudi de Parla Catalana
  • Un moment de l'acte d'inauguració.

El Palau Robert va inaugurar el passat dimecres dia 2 de març una mostra sobre el passat, present i futur de l'activitat agrària a les terres de parla catalana, impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural. Un projecte de gran abast, que permetrà mantenir la memòria històrica del sector agrari, a partir de la imatge fotogràfica. L’exposició romandrà oberta fins el 30 de març.

L’exposició fotogràfica itinerant “El món agrari a les terres de parla catalana” és un recorregut per la nostra terra, per la nostra gent i per la nostra història, impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural. La mostra s’estructura a partir de 12 grans plafons temàtics i un audiovisual i pretén fer una mirada sobre l’activitat agrària des de finals del segle XIX fins al present i, alhora, plantejar al visitant quin és el futur d’aquesta activitat econòmica clau per al territori. Una visió feta transversalment lligant cultura, recerca i difusió, amb territori, pagesia, producció agrària i consum alimentari, amb l'objectiu de generar reflexió, debat i relació entre el sector agrari i la societat actual.

És el resultat d’un projecte iniciat fa dos anys i pensat per a fer un llarg recorregut itinerant. S’ha treballat en la creació d’un banc d’imatges sobre el món agrari que en l’actualitat ha aconseguit recollir més de 4.000 fotografies, procedents de 180 arxius i col·leccions d'arreu dels territoris de l'àmbit lingüístic català, que seran consultables a Memòria Digital de Catalunya.

La inauguració al Palau Robert de Barcelona va ser presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de Lluís Puig Gordi, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Josep Santesmasses (president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana) i Antoni Pané (vicepresident segon de la Fundació del Món Rural).

Josep Santesmasses va introduir l’acte i va explicar el perquè de la iniciativa. Antoni Pané la va considerar molt oportuna aquesta mostra per explicar a la ciutadania la contribució del món agrari al desenvolupament social. El conseller d’Agricultura, entre moltes altres coses, va destacar la importància cultural d’aquesta iniciativa, després de glosar el compromís de qualitat vers l’educació alimentaria del ciutadà.

“L’exposició és molt didàctica, amb moltes fotografies que són detallades amb breus explicacions de les aportacions del sector, la manera històrica i d’evolució dels diferents i variats treballs del món agrari, amb definicions curtes i precises, molt ben detallades i que fan molt fàcil i entenedores les explicacions. Hom pot sortir de l’exposició sabent molt de la història del món agrari, de les feines, de les eines emprades, etc... Molt recomanable”.

La mostra inicia la seva itinerància el dia 31 de març, i durant el 2011 visitarà, entre d'altres llocs, Móra la Nova, Canillo, la Seu d'Urgell, Palma de Mallorca, Maó, Eivissa, Prada de Conflent, Elna, Lleida, l'Espluga de Francolí i Sabadell.


La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana és una entitat federativa formada per 114 centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana. Fou creada l’any 1992 i té la seva seu social a l’Institut d’Estudis Catalans.

L’Institut Ramon Muntaner és una fundació creada l’any 2003 per la Generalitat de Catalunya i per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana per a donar suport als centres i instituts d’estudis local i comarcals. Té la seva seu social a Móra la Nova.

La Fundació del Món Rural és una entitat, creada el 2006, per a promoure el debat i la reflexió al voltant del món rural, i per a fer conscient la societat catalana del seu valor estratègic per al desenvolupament sostenible de Catalunya.
 

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari