Àmbit de la notícia
Ambiental

El projecte 'Km 0, fet al costat de casa' apropa els productes de proximitat a la gran ciutat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • A la botiga, el Projecte de Km 0 ofereix una gran varietat de productes de proximitat i de temporada.
    A la botiga, el Projecte de Km 0 ofereix una gran varietat de productes de proximitat i de temporada. Font: Projecte Km 0
  • El Projecte de Km 0 va obrir la primera botiga física a Barcelona el 2023.
    El Projecte de Km 0 va obrir la primera botiga física a Barcelona el 2023. Font: Projecte Km 0
  • En Jordi Vidal és productor de figues i préssecs a Aitona (el Segrià).
    En Jordi Vidal és productor de figues i préssecs a Aitona (el Segrià). Font: Projecte Km 0

Fa dos anys, van obrir la primera botiga física a Barcelona amb l'objectiu de fer arribar els productes de Km 0 a més consumidores. Aquesta iniciativa ha tingut el resultat esperat i tenen previst obrir més establiments.

Aquest any, Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una distinció que es dona per primera vegada a una regió europea. Aquest reconeixement permetrà promocionar el territori i la producció agrària local, així com "posar en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i els productes locals, fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació...", tal com s'explica en el manifest.

En aquest sentit, un dels aspectes per enorgullir-se són els productes agraris de proximitat, que es conreen a prop de casa nostra i que són garantia de sostenibilitat, qualitat i saludables. Actualment, estem acostumats a veure i sentir el concepte 'quilòmetre zero', però fa més de vint anys no era així i fins i tot les administracions eren receloses al fet que les agricultores i ramaderes venguessin directament els seus productes i ho atribuïen a possibles problemes sanitaris.

Això és el que ens explica la Rosa Pruna, presidenta del projecte 'Km 0, fet al costat de casa', que va haver de picar pedra perquè la Generalitat confiés en la seva iniciativa quan era la presidenta de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) a Catalunya. A més, va ser, durant setze anys, membre del Comitè d'Organitzacions Professionals Agràries de la Unió Europea (COPA) i allà va poder comprovar com països com Àustria, Bèlgica, França i Itàlia fomentaven els seus productes de proximitat: "Ho tenia molt posat entre cella i cella que volia portar aquest model a Catalunya".

Finalment, els seus esforços van donar els seus fruits i el 2010 va rebre el suport del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat per tirar endavant el projecte i va ser llavors quan el va patentar. A partir d'aquí va començar la feina de buscar productores joves que en volguessin formar part i el 2013 van aconseguir obrir una botiga en línia d'agricultores i ramaderes: "Va ser la primera, ja no de Catalunya, sinó de tot l'Estat". Distribuïen, i ho continuen fent, productes a tot Catalunya, una tasca que es va intensificar amb la pandèmia de la covid: "Vam ser pioners perquè dèiem als clients 'no us moveu, que us ho portarem a casa' i va ser un èxit".

La botiga física a Barcelona, un pas endavant per al projecte

L'any 2022 es van trobar amb una dificultat: l'increment dels costos del transport a causa de la inflació. Va ser en aquell moment quan es van plantejar obrir una botiga física, que es va fer realitat el 2023.

És la primera que van obrir i està ubicada a l'avinguda de Sarrià, 56, de Barcelona. Els objectius són clars: donar a conèixer les productores catalanes i vendre directament els seus productes, reduir les emissions de CO₂ derivades del transport de mercaderies i "donar futur als joves, perquè si els joves es guanyen la vida, segueixen al territori", afirma la Rosa, que afegeix que la intenció d'obrir establiments a les grans ciutats és perquè "la gent dels pobles pot anar a les botigues en què ja hi ha productes del seu voltant".

A la botiga tenen una gran varietat de productes: làctics, carns, embotits, olis, vins, caves, safrà de Montserrat, melmelades, fruita, verdura... Això sí, tot de temporada: "creiem que la gent ha de saber el que tenim aquí i ara". Els productes provenen d'una cinquantena de productores de tot Catalunya i un avantatge "molt important" per a la clientela és "saber d'on ve i què menges". Respecte a això, recorda que és possible anar a visitar les productores i veure "com fan l'oli, com cullen la fruita, com alimenten els animals...".

La rebuda ha estat molt positiva, ja que, a més, les consumidores saben valorar la relació qualitat-preu. La impulsora del projecte deixa ben clara una cosa: "No és car, és el preu normal, paguem el preu que ens diu el productor, no el que nosaltres posem perquè volem defensar el preu just per a l'agricultor i el ramader, i no volem intermediaris".

Des del projecte 'Km 0, fet al costat de casa' tenen pensat obrir més botigues i que els productes de proximitat s'escampin com "una taca d'oli". Per això, començaran a fer promoció "per qui vulgui entrar en aquest projecte i esperem que ajudi a fer que cada vegada més joves puguin portar el que ells estan produint".

Les reivindicacions de la pagesia i la ramaderia

Una de les demandes que fa la Rosa i que és compartida per tot el sector (de fet, va ser un dels detonants de les protestes de la Revolta Pagesa de fa un any) és l'excés de burocràcia: "Això desanima els joves".

Relacionat amb això, també hi ha la preocupació amb els productes que venen de fora i els controls: "No estem en contra de tot el que vingui de fora, però no podem competir amb tot el que ens ve"; a més a més, "aquí ens fan complir, i és molt lògic, unes lleis i normatives sanitàries per assegurar que tot el que surt a la Unió Europea està revisat sanitàriament, de fitosanitaris i de tot".

Com a part positiva, el sector ha extret el compromís que el 2026 les administracions compraran el 50% dels productes de proximitat per a escoles, hospitals, residències, presons, etc. Era una reivindicació que sorgia del fet que "quan anem a reunions, seminaris, congressos i altres esdeveniments, als càterings no hi ha res de proximitat", alerta la Rosa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari