'El Museu s’Apropa': una acció per combatre l’aïllament de les persones grans en temps de pandèmia
Comparteix
Vuit residències de Barcelona han acollit la iniciativa, amb l’objectiu de millorar l’estat d’ànim i treballar l’esperança i l’optimisme de la gent gran.
Un dels col·lectius més castigats per l’impacte de la Covid-19 ha estat la gent gran, greument afectada per les dures restriccions que ha calgut implementar per protegir la seva salut. Des d’Apropa Cultura ha nascut un projecte anomenat ‘El Museu s’Apropa’, una de les novetats de la temporada d'enguany, dirigit a tot el conjunt de persones grans de residències per tal de trencar aquesta barrera imposada per la pandèmia que els ha separat de participar en activitats culturals i artístiques.
Aquest projecte consisteix a traslladar a les mateixes instal·lacions de les residències un conjunt d’activitats i tallers artístics i culturals de la mà de deu museus de la ciutat: el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Suñol, el CCCB, el Museu Frederic Marés, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Museu Etnològic i de les Cultures del Món I el Museu del Disseny de Barcelona.
Un projecte que va donar el seu tret de sortida l’agost de l’any 2020 a través de sessions ‘en línia’ amb musicoterapeutes, però que enguany ja ha arribat presencialment a qualsevol residència de la ciutat que ho desitgi. La tardor del 2020 es van incorporar els primers sis museus i, a partir del 2021, s’han acabat d’afegir els següents quatre. Cada museu traslladarà la seva essència en totes les activitats que presentin, encara que totes les sessions compten amb un contingut comú.
Tocar la cultura amb els dits
Segons expliquen des d’Apropa Cultura, l’organització dels tallers comença amb la benvinguda i presentació de l’activitat que es durà a terme. Tot seguit, els professionals culturals que presenten la sessió donen a conèixer les persones artistes de qui parlaran i les seves obres (des de retrats, bodegons, pintures de paisatges…), i objectes quotidians de tots els entorns. A partir d’aquí, el taller ja arrenca amb la connexió, el fet de conversar, recordar, crear estímuls i relacions entre ells.
Les activitats també inclouen moments per cantar i generar un espai optimista i d’alegria, ja que altres recursos utilitzats en les sessions són la música, el cinema i objectes quotidians. Es crea una dinàmica on es reflexiona sobre el nostre món.
Els tallers han estat dissenyats per professionals culturals i estan especialment dirigits per a totes aquelles persones grans amb dependència, amb mobilitat restringida, i a persones que pateixen Alzheimer o altres demències de grau lleu. Estan pensats per a grups reduïts de vuit a deu persones. D’aquesta manera, se’ls facilita l’accés a la cultura.
La importància de cuidar l’estat d’ànim
Els objectius principals són cuidar l’estat d’ànim dels usuaris i usuàries i millorar la qualitat de la seva salut mental, a més de combatre l’aïllament, la solitud i la tristesa que els ha provocat la situació extrema de pandèmia.
Es pretén, també, augmentar les relacions interpersonals, les interaccions entre les persones participants, amb l’objectiu de seguir treballant els processos cognitius a través d’aquestes relacions i de les activitats culturals. Per exemple, a través del record o connectant amb la vida personal de cada persona.
De moment, des d’Apropa Cultura expliquen que es tracta d’un projecte pilot que es troba en la seva primera fase, és per aquest motiu que només s’ha implementat a vuit residències de la ciutat de Barcelona. Tot i això, a mesura que avanci i es desenvolupi aquest projecte, s’espera poder arribar a un radi d’acció més ampli, a qualsevol museu o residència que en vulgui participar de Catalunya.
S’ha dut a terme una formació a tots els serveis educatius dels museus per tal que les educadores puguin realitzar les activitats de ‘El Museu s’Apropa’ de manera satisfactòria pels usuaris i usuàries, com entendre aquest públic, quines pràctiques es poden dur a terme per tal que es puguin complir els objectius de les sessions i les persones grans gaudeixin de l’estona i la cultura.
Afegeix un nou comentari