El nou Ateneu del Pallars vol rehabilitar l'edifici de La Lira Vella

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font: Ateneu del Pallars
Edifici de La Lira Vella pendent de rehabilitació

El nou Ateneu del Pallars vol rehabilitar l'edifici de La Lira Vella

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Ateneu del Pallars pot ser una realitat si aconsegueix finançament per comprar La Lira Vella i convertir-la en la seu de l’entitat.

Al Pallars, un grup de joves ha impulsat l’Ateneu del Pallars, que vol funcionar com a eina de dinamització sociocultural i eix vertebredor de les diverses associacions que s’encarreguen del manteniment cultural i la mobilització social de la comarca. L’Ateneu, doncs, vol oferir un espai físic que pugui servir de lloc de trobada a peu de carrer entre les diferents entitats i també per a persones individuals, els socis i sòcies, que mitjançant tot aquest entramat, puguin dur a terme els seus propis projectes per aportar riquesa al territori. Es tracta, doncs, d’una associació transversal, inclusiva i participativa; on tothom pugui aportar segons les seves capacitats i actuar de manera proactiva.

Per aquest motiu, el primer projecte que l’Ateneu vol dur a terme és la compra i rehabilitació de l’edifici conegut com La Lira Vella, ubicat al número 7 de la Rambla Doctor Pearson de Tremp, la qual esdevindrà la seu de l’entitat. Aquest edifici va ser propietat de la Societat Coral la Lira de Tremp, una associació fundada el 1877, que es va haver de dissoldre el 1937 arran de l’espoliació de l’edifici.

Projecte de finançament per l’edifici

L’Ateneu del Pallars està cercant finançament per poder comprar l’edifici i començar la seva activitat, una acció que té com a data límit el 15 de febrer.

Per aconseguir-ho, l’entitat s’emmirallarà en el procés de compra del mateix edifici que va fer la Societat la Lira cent anys enrere, demanant un crèdit popular, en forma d’emprèstit, amortitzable i sense interès, a cobrar en 10 anys. En aquests dies de campanya s’han aconseguit més de 50.000 € amb emprèstits populars, fet que significa que més de 100 persones i entitats han donat suport amb la seva compra, i l’Ateneu ja compta també amb més de 200 associats impulsors. Però, per tal de poder arribar a la quantitat de compra de l’edifici establerta en el contracte d’arres, encara falten 60.000 €, una quantitat que es necessita aconseguir abans del 15 de febrer.

Durant el que queda de mes s’emetran 300 emprèstits de 500€ cadascun. El total de l’acció són 150.000€, els quals es destinaran a la compra de l’edifici, taxes notarials, impostos i primeres obres essencials.

Des de la Federació d’Ateneus de Catalunya, es vol donar suport a la iniciativa recollint donacions al compte ES5921000835120200364124 amb el concepte Donatiu projecte Ateneu del Pallars.

Quines exempcions fiscals tenen les donacions?

Les donacions a Entitats d’Utilitat Pública són a fons perdut i compten amb la següent exempció fiscal:

 • Si la donació la fan persones jurídiques, la desgravació és del 35% i del 40% si donen la mateixa quantitat o superior durant 3 anys.
 • Si la donació la fan persones físiques:
  • El primer any:
   • Desgravació del 55% dels primers 150 €
   • Desgravació del 15% de tot l’import (català)
   • Per tant, dels primers 150 € desgravació del 70%
  • El segon any:
   • Desgravació del 80% dels primers 150 €
   • Desgravació del 15% de tot l’import (català)
   • Per tant, dels primers 150 € desgravació del 95%

Si voleu rebre el vostre certificat per aplicar l’exempció fiscal corresponent, ens heu de fer arribar les vostres dades (nom, cognoms, DNI, adreça i correu electrònic) a ateneus@ateneus.cat

Més informació i contacte

Afegeix un comentari nou