Àmbit de la notícia
Cultural

El projecte Espiral, o el com integrar els infants nouvinguts a través de la cultura popular

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Oriol Jordan
  • Imatge de colles de diables, un dels elements de la nostra cultura que fascinen més
    Font: FestaDirecte
  • Imatge sobre el projecte Mandala
    Mandala és sinònim d'interculturalitat pels esplais catalans Font: Fundesplai.org
  • Imatge d'una de les activitats de l'espai de confluència Mandala
    L'espai intercultural Mandala ha ajudat a integrar totes les sensibilitats a les activitats proposades Font: Fundesplai.org

'Lleure, interculturalitat i cohesió social' és el motiu del projecte.

El curs 2008-2009 la Fundació Catalana de l’Esplai va impulsar el projecte Espiral, una proposta educativa amb l’objectiu de fer inclusiva la cultura popular als infants nouvinguts, des d’una perspectiva integradora.

Des del primer moment, es van definir amb claredat quines havien de ser les tres principals premisses que han donat viabilitat a aquesta “proposta educativa”, tal com ens la defineixen des de Fundesplai, i que actualment forma part del banc d’activitats de la mateixa fundació: “lleure, interculturalitat i cohesió social”. El projecte consisteix en un seguit de tallers que es divideixen en cinc àrees temàtiques: taller de cercavila, de percussió, de teatre, de dansa i de cuina.

La transversalitat és la clau del projecte

Des de la Fundació, l’experiència assolida a través d’aquest projecte és molt bona, ja des del primer any que es va posar en pràctica. “Per a nosaltres és un fet transversal”, afirmen. Efectivament, ‘Espiral’ no es redueix a ensenyar com són les festes i la cultura popular d’aquí, sinó que també es busca incorporar aspectes d’altres cultures diferents de la nostra, i situar-les en un mapa mundi. Heus ací el factor de la transversalitat.

Els tallers van enfocats a desenvolupar les capacitats motrius dels infants en cada disciplina, aprendre’n el llenguatge propi, compartir, entendre i explorar, i conèixer quins són els elements propis de la cultura, la dansa o la cuina catalana, fent un tomb a la vegada per aquest mapa mundi que acosta als més joves a les diverses tradicions i maneres de fer que conviuen al món.

Els resultats van arribar ben aviat: l’acollida del projecte en els 8 esplais de la federació on s’ha posat en pràctica fins ara ha estat tan bona, que fins i tot s’ha pogut dinamitzar alguna colla de petits diables.

Mandala

Aquestes activitats s’engloben en un espai comú cultural que la fundació ha anomenat ‘Mandala’. De fet, l’interculturalisme és el modus d’actuació que guia els esplais catalans davant del fet de la diversitat cultural, vingui a través del fenomen migratori o no. Tot depèn, en definitiva, del valor que es dóna a la diferència i l’ideal d’integració que es persegueixi.

En definitiva, la fraternitat entre persones de diferents indrets del món suposa la coexistència de diferents cultures, tradicions, creences, costums i idiomes. Tanmateix, és a partir d’aquesta heterogeneïtat que cal prendre els elements comuns per poder trobar allò que uneix les diferents cultures, i establir així una sèrie de vincles que ens permetin integrar la diferència.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari