El ‘RUSC', el Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí, celebra deu anys
Amb més de vint-i-cinc artistes i una desena d’actes, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla acollirà l'aniversari del Festival de Poesia, que allarga la seva programació fins al 25 d’agost.
El rusc, la fiblada, el pròpolis o la gelea reial són paraules que formen part del vocabulari de la mel, però també són actes del ‘RUSC’, el Festival de Poesia. Aquest se celebrarà a l’Espluga de Francolí durant els vespres d'estiu des del 14 de juliol fins al 25 d’agost de 2022.
Enguany, el festival es converteix en un símbol del desè aniversari, mantenint l’objectiu de prodigar i consumir poesia. Després d’una dècada, des de l’organització asseguren que enfronten l’edició amb més ganes que mai “amb la sensació d’haver assolit una fita, però sobretot, amb ganes de celebració”.
El festival tindrà lloc al jardí del Museu de la Vida Rural, de la Fundació Carulla, on el públic podrà gaudir de la poesia, a través de diversos actes, actuacions i concerts, en un entorn privilegiat per endolcir la jornada.
“Fer deu anys amb un festival de poesia ens fa molta il·lusió i és una victòria perquè la poesia sempre ha estat una de les arts més essencials, però alhora també de les menys reconegudes”, celebra així el desè aniversari la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó.
Vers de sortida al #RUSC10anys amb la presentació de «Poesia completa», de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Un dels «Imprescindibles» de l'@EdBarcino.
— Museu Vida Rural (@MuseuVidaRural) July 14, 2022
Amb Jordi Llavina, @RaquelParera i @OriolMD.
Comença la desena edició del RUSC!
https://t.co/uSdOHskfiB pic.twitter.com/r9Eq7MXUnV
Un festival de poesia per a tots els públics
Coincidint amb la Festa Major del municipi, l’acte principal del ‘RUSC’ serà el dijous dia 28 de juliol a partir de les 20 h. El recital anirà a càrrec de la mallorquina i guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Antònia Vicens.
L’acompanyaran el poeta i traductor d’Almacelles, Amat Baró; la comissària de la Setmana de la Poesia de Barcelona, Teresa Colom; el guardonat amb el Premi de poesia M. Mercè Marçal, Carles Dachs; i l’autor de ‘Sènia’, Joan Todó. El toc final l’afegirà la mallorquina, Maria Hein amb un concert de clausura.
Tanmateix, formaran part del festival presentacions de llibres com la ‘Poesia completa’ de Bartomeu Rosselló-Pòrcel; ‘La Vall Encantada’ de Mercè Guillemat o ‘Miserbale miracle’ d’Henri Michaux. També concerts de música a càrrec de Joana Gomila, d’Intana, de Sandra Monfort i Mar Grimalt o de Roger Mas.
Per a la mainada, s’ha organitzat l’espectacle infantil ‘El conte de l’Estrelleta i el seu viatge a la Terra’ dins la programació del ‘Rusquet’, que tindrà lloc el dissabte 30 de juliol a les 11.30 h. La majoria de les activitats seran gratuïtes i també n’hi haurà algunes amb taquilla inversa.
Tot i que els dos anys de restriccions de la pandèmia van frenar algunes de les activitats del festival, l'edició d'enguany torna amb forces renovades i una ampliació del programa: “Aquesta edició és un punt d’inflexió i un creixement del festival, però esperem que a partir d’ara es vagi consolidant i incorporant més activitats de llengua, literatura i poesia catalana com hem fet aquest any”, explica Carbó.
Una dècada de poesia i patrimoni
El ‘RUSC’ s’ha consolidat com una cita ineludible durant la Festa Major, en què les persones amants dels versos i les paraules han pogut gaudir veient en directe a artistes com Jordi Pàmias, Mireia Calafell, Meritxell Cucurella-Jorba, Xavier Ferré, Guim Valls, Màrius Sampere, Laia Carbonell o Anna Gas.
Durant aquests deu anys no s’ha perdut l’esperit inicial amb què el director del ‘RUSC’, Jordi Carulla, obria la primera edició l’any 2013: “El desig que ens mou a establir un rusc de poetes en aquest context és la necessitat de prodigar i consumir poesia, d’apropar els poetes a un públic àvid de paraules”.
Afegeix un nou comentari