Els castells a les Decennals de Valls, més enllà de la Trobada de Colles

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres han confirmat la celebració de la trobada castellera de les Decennals 2021+1. Font: Decennals Candela 2021+1
Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres han confirmat la celebració de la trobada castellera de les Decennals 2021+1. Font: Decennals Candela 2021+1
El món casteller és un món de contacte, cosa que pot fer-ne baixar la participació. Font: Arç cooperativa.  Font: Arç cooperativa
El món casteller és un món de contacte, cosa que pot fer-ne baixar la participació. Font: Arç cooperativa. Font: Arç cooperativa
Onze anys després Valls torna a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Font: Decennals Candela 2021+1
Onze anys després Valls torna a celebrar les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Font: Decennals Candela 2021+1

Els castells a les Decennals de Valls, més enllà de la Trobada de Colles

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El context actual i les mesures decretades en les darreres setmanes han portat a moltes colles castelleres a haver de renunciar a participar a l'acte. Altres activitats del món casteller, però, tiraran endavant sense obstacles.

Després d'una llarga espera, arriben per fi les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1, una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya. No obstant això, han arribat, com és ben sabut, en un context que, no només va forçar a ajornar la seva celebració un any sencer, sinó que ara, quan finalment semblava que es podia dur a terme sense gaires obstacles, la situació i les restriccions han complicat la planificació del programa i han obligat a fer reestructuracions per poder desenvolupar les festes.

Un dels actes més importants de les Decennals de Valls, com no podia ser d'una altra manera per l'estreta relació del municipi amb aquesta activitat, és la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans, un acte multitudinari que enguany tindrà lloc el diumenge 30 de gener a les 12 hores, a l'aparcament Hort del Carme, i en el qual s'esperava acollir un total de 8.400 castelleres i castellers, de les vuitanta-una colles castelleres que, en el moment en el qual es va anunciar el programa, havien confirmat la seva assistència.

Des de l'organització, el consistori i les colles de la ciutat, s'ha assegurat sempre la màxima seguretat i responsabilitat en un acte que havia de confirmar la tornada, amb tots els ets i uts, del món casteller. No obstant això, les darreres mesures restrictives que impedeixen assajar amb total normalitat, i la complicada situació actual, han fet que en les darreres setmanes el degoteig de colles que renunciaven anés augmentant fins a reduir, considerablement, el nombre de colles que confirmaven la seva assistència.

Així, al voltant d'una trentena de colles ja han anunciat que no assistiran a la Trobada de Colles Castelleres dels Països Catalans, mentre que d'altres no només han confirmat la seva presència, sinó que han fet evident la seva participació amb la publicació d'imatges dels assajos tot preparant la cita del 30 de gener. Lamentablement, el context actual fa que, segurament, fins a les hores prèvies a la celebració de la Trobada de Colles Castelleres, no podrem saber quines colles finalment assistiran i com serà i es desenvoluparà la trobada.

En tot cas, sigui com sigui, les Decennals de Valls 2021+1 inclouen, en el seu programa, altres actes relacionats amb el món casteller més enllà de la Trobada de Colles Castelleres que, com hem dit, i tot i els esforços per desenvolupar-la amb normalitat, s'ha vist afectada per les mesures restrictives.

El Simposi Casteller de Catalunya

Quan parlem de castells al voltant de les Decennals de Valls, no només ens referim a la Trobada de Colles Castelleres, sinó que també hi ha altres actes que els amants dels castells podran gaudir del 28 de gener al 6 de febrer en el marc d'aquestes festes úniques. Un d'aquests actes és el Simposi Casteller de Catalunya, que enguany arriba a la desena edició. Se celebrarà el 29 de gener al Convent del Carme i a la Cooperativa Agrícola, situada a la plaça del Carme de 9 a 20 h. Les inscripcions, gratuïtes, es poden fer a través d'aquest enllaç.

Aquesta iniciativa, que va néixer a la darrera edició de les Decennals de Valls, l'any 2011, suposa un espai de trobada i intercanvi d'experiències castelleres. A l'edició d'enguany s'abordarà temes socials, tècnics i enogastronòmics. Així, el simposi s'iniciarà amb un showcooking inaugural amb esmorzar a càrrec de Ramon Martí, Restaurant El Llagut, al Claustre Convent del Carme, a les 9 h, abans de donar pas, una hora després, a la ponència inaugural a càrrec de Vicent Torrent, musicòleg i cantant de la formació valenciana Al Tall.

A tall d'exemple, al Simposi Casteller es desenvoluparan actes com les taules rodones 'Els castells com a model inclusiu', 'La represa del patrimoni immaterial post pandèmia' i 'La utilitat o no de la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat', en les quals participaran representants de diverses colles castelleres d'arreu del territori; la presentació del cava de les Decennals 2021+1, a càrrec d'Adernats; o l'acte de cloenda a càrrec de Carme Ruscalleda. En aquest enllaç podeu veure el programa del simposi.

La Fira Castells

D'altra banda, cal destacar la celebració de la Fira Castells, una activitat que, com el Simposi Casteller, es va iniciar a les Decennals de Valls del 2011 i que, davant el seu èxit i la bona recepció que van tenir, s'han realitzat cada any per la Fira de Santa Úrsula. La Fira Castells, coorganitzada entre la Fundació de les Decennals i la Revista Castells, i estarà situada a la plaça del Quarters. La Fira s'inaugurarà el 28 de gener a les 16 h i romandrà oberta, durant el cap de setmana, de 10 a 14.30 h al matí, i de 15.30 a 20.30 h a la tarda.

La Fira Castells compta amb vint activitats de dinamització i participació, així com setze expositors. Aquestes activitats compten amb la col·laboració de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, dependent de la Generalitat, i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Afegeix un comentari nou