Els fets més destacats de la història de Catalunya al primer llibre de l'associació cultural Vibrant

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Així serà el llibre 'Història Vibrant". Font: Vibrant
Així serà el llibre 'Història Vibrant". Font: Vibrant
Vibrant divulga la llengua, tradicions, costums i la cultura catalanes. Font: Vibrant
Vibrant divulga la llengua, tradicions, costums i la cultura catalanes. Font: Vibrant
Vibrant porta cinc anys fent tasques de divulgació històrica i cultural catalanes a les xarxes. Font: Vibrant
Vibrant porta cinc anys fent tasques de divulgació històrica i cultural catalanes a les xarxes. Font: Vibrant

Els fets més destacats de la història de Catalunya al primer llibre de l'associació cultural Vibrant

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat de divulgació històrica ha engegat una campanya de ‘crowdfunding’ per cobrir les despeses d’edició, publicació i distribució del llibre divulgatiu ‘Història Vibrant’.

“El llibre perfecte sobre història catalana per als qui mai llegirien un llibre d'història”, així descriuen des de l'Associació Cultural Vibrant el seu primer llibre, ‘Història Vibrant’. Es tracta del projecte més important que ha dut a terme aquesta associació, en el qual hi han participat de forma totalment desinteressada més d’una desena d’especialistes, des de politòlegs fins a juristes, historiadors i il·lustradors.

L'Associació Cultural Vibrant és una entitat sense ànim de lucre que va néixer de la iniciativa d’un grup d’amics als quals els agradava molt la història. La seva tasca principal és la divulgació històrica per no oblidar el nostre passat i recordar amb orgull tot allò que representa el sentiment de catalanitat. Per assolir aquest objectiu, vibrant compta amb un gran nombre de professionals en àmbits com la història, la llengua, la tradició, la literatura i la política.

Així, la publicació de caràcter divulgatiu, ‘Història Vibrant’, recull els fets més destacats de la història catalana, com les conquestes de Jaume I, els regnes que es van fundar a Itàlia o la Gran Companyia Catalana d’Orient. Tot i que també parla del folklore català, com les danses tradicionals. L'obra està dirigida i coordinada per Jesús Lloria, investigador i divulgador històric.

“El que volem amb aquest llibre és fer veure a la gent que moltes de les coses que tenim ara ja estaven inventades. Catalunya en molts aspectes històrics va ser puntera i no li donem prou importància”, ens explica l’Adrià Julià, membre de Vibrant.

El que fa diferent aquesta lectura de la resta de llibres d’història és el seu llenguatge entenedor i el seu format de capítols curts -d’una o dues pàgines-, ordenats, classificats i independents entre si. “Hem volgut fer una cosa molt més divulgativa, accessible a tothom”, afegeix l’Adrià.

Per aconseguir publicar aquest llibre, Vibrant ha engegat una campanya de ‘crowdfunding’ per recollir els 4.000 euros que necessiten per fer una tirada inicial de 300 exemplars. “Si ho aconseguim, el llibre tirarà endavant”, diu l’Adrià, que també ha desvelat que ja estan treballant en un segon llibre, que només veurà la llum si el primer té bona rebuda. “L’objectiu no és econòmic, sinó arribar al màxim de gent possible”, ens recorda.

La missió de Vibrant

Des de fa més de cinc anys, els membres d’aquesta associació es dediquen a investigar sobre aspectes interessants de la història i curiositats culturals catalanes. Després les resumeixen i les publiquen a la seva pàgina web en format d’articles, els quals divulguen gratuïtament.

En dates assenyalades, com la diada, traslladen la seva tasca al carrer, on fan actes de cara al públic com conferències i alguna petita recreació històrica. Han omplert espais com l’Ateneu Barcelonès, el Museu d’Història de Catalunya i el Palau Macaya. Sempre amb la finalitat de “recuperar la nostra consciència nacional”.

Afegeix un comentari nou